Екоминистерството засега няма да разреши отсичането на 88 дървета заради нов лифт в Пирин (допълнена в 18.20 ч.)

Екоминистерството засега няма да разреши отсичането на 88 дървета заради нов лифт в Пирин (допълнена в 18.20 ч.)

© Цветелина Николаева, КапиталМинистерството на околната сряда и водите няма да разреши изсичането на близо 90 дървета в парк "Пирин" заради строителството на шестседалков лифт на мястото на стария триседалков лифт "Тодорка" преди приключването на прокурорските проверки. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството във вторник, часове след като коалиция "За да остане природа в България" предупреди, че на терен започват строителни дейности, ще бъдат изсечени вековни дървета от вида бяла мура и смърч, като разпространи снимки от мястото.


Инвестиционните намерения за подмяната на лифта са на офшорната компания "Маренго трейдийнг" (собственик на концесионера на ски зоната "Юлен" - бел. ред.). Новият лифт не е в концесията за ски зона Банско на "Юлен".


От дирекцията на парк "Пирин" МОСВ са получили информация за решение за "необходимото отсичане на 88 бр. дървета във връзка с подмяната на триседалков лифт "Тодорка" с шестседалков лифт, като се обосновават с разрешението на министерство на екологията от кабинета Орешарски през август 2014 г.
"МОСВ няма да разреши изсичането на 88 дървета преди приключване на прокурорските проверки от Окръжната прокуратура в Благоевград и ВАП и постановяване на съответните прокурорски актове", заявяват в тази връзка от екоминистерството.


Основни притеснения на природозащитниците в случая са, че строителството е започнато прибързано въпреки липсата на разрешение от екоминистерството за разширение на просеката чрез изсичането на вековни дървета и въпреки течащата проверка на Върховната административна прокуратура по случая.


В писмото си министерството отчитат и хронологията на разрешителните и прокурорски проверки по казуса. От пресцентъра припомнят за решението на министърът от кабинета Орешарски Станислав Анастасов (писмо изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г.), което разрешава инвестиционното намерение на "Маренго трейдинг" да строи нов шестседалков лифт без нуждата от процедура по оценка за съвместимост на проекта им.


Писмото беше обжалвано пред ВАС от Асоциация на парковете в България и са образувани прокурорски преписки в Окръжна прокуратура - Благоевград, Софийска градска прокуратура и Върховна административна прокуратура (ВАП). Проверките в Окръжна прокуратура - Благоевград, и на ВАП все още са в ход.


Съдебното производство по жалбата е приключило, прокурорската преписка на Софийска градска прокуратура е приключила с отказ да се образува досъдебно производство.


Главния архитект на община Банско обаче вече е издал разрешение за строеж на 25 май 2015 г.


След сигнал отново от природозащитниците за намеренията за строителство преди два месеца, в началото на юни МОСВ поиска проверка от регионалната дирекция по национален строителен надзор за издаденото разрешение за строеж. След 10 дни – на 18 юни, ДНСК информира МОСВ, че в случая няма основания за предприемане на действия по административен ред от органите на ДНСК.


"Започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии - изключителна държавна собственост, в Национален парк "Пирин", като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания", алармираха от екокоалицията по-рано днес.


МРРБ: Става дума за старо трасе и съществуващ сервитут


Министерството на регионалното развитие и благоустройството излезе със съобщение, че започналите строителни работи са "на съществуващо от 25 години съоръжение, без промяна на трасето, в рамките на съществуващия сервитут." От ведомството изтъкват, че за извършването им има решение на МОСВ (решението на минситър Станислав Анастасов от края на мандата на кабинета Орешарски, бел.ред.), че не е необходима оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост .


Направена от Дирекцията за национален строителен контрол служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин" и действащия териториален устройствен план, пишат още от МРРБ.


От ведомството уточняват, че разрешението за строеж не е документ за собственост и не поражда вещно право. Със заповед на община Банско от 02.07.2015 г. е променен титулярът по разрешението за строеж за обекта, като в него е вписана само "Маренго трейдинг" ЕООД. Тази заповед не подлежи на служебна проверка от ДНСК.


"Маренго Трейдинг": Оспорването правото ни на собственост върху лифта е манипулация


Лифт Тодорка ще бъде ремонтиран въпреки манипулациите, заявяват в писмо до медиите от "Маренго Трейдинг", изпратено вторник вечер.


"Свидетели сме на повтарящи се опити за нескопосана манипулация за модернизирането на лифт Тодорка в Пирин и оспорването на правото ни на собственост върху съоръжението," пише в съобщението.


От офшорната фирма посочват, че всички построени преди концесията лифтове и влекове на територията на НП "Пирин" са частна собственост и не са обект на концесия. "Всички тези лифтове притежават право на строеж върху територията, на която са построени, зашото са изградени през 80-те години преди НП "Пирин" да стане изключителна държавна собственост съгласно конституцията."


ПО думите им, "Маренго Трейдинг" модернизира лифта с напълно редовни документи и няма законови основания подмяната да бъде спряна. "Нито един от компетентните органи, проверили документите на извършващата се модернизация на лифт Тодорка не е установил нарушение," твърдят още от фирмата макар, че не всички проверки са приключили до момента.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 759 Неутрално

  "Екоминистерството няма да разреши отсичането на 88 дървета заради нов 6-седалков лифт в Пирин" и "Министерството на околната сряда и водите няма да разреши изсичането на близо 90 дървета в парк "Пирин" заради строителството на шестседалков лифт на мястото на стария триседалков лифт "Тодорка" преди приключването на прокурорските проверки." са много различни неща. Да разбираме, че ще потулят случая, а след "проверката" ще дадат разрешение?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Сега очаквам рев и вой против всички, дето обичат природата от песовете на Цецо.
  За съжаление, в новината само заглавието е готино, съдържанието казва друго. Просто популизъм..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "..офшорната компания "Маренго трейдийнг" ...
  ---------
  До кога???? Никакви офшорки, моля!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Но не преди да е приключило прокурораската проверка!
  И така сме чисти като Пилат Понтийски!

  Tony
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  Как кметът на Банско е разрешил строеж извън концесията? И той е за прокурорска проверка.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  И защо пак офшорки бе, все офшорки. При положение, че тука данъците са ниски, остава само едно обяснение, капиталите са на лица, които не могат да обяснят произхода им, и затова се крият в офшорки! После сина на Гоце или на Христо Бисеров ще купи за 500 лева акциите на дружеството, защото баща му имал някой спестен лев, нали? И вече всичко е легално.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Ей сега да спра за кафе и цигара на Предела, за 15 минути ще изброя прицеп след прицеп не с 88, а с 880 нарязани дървета някъде от същото място.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Засега няма, после не се знае . . . всъщност се знае но е неприлично да се разреши веднага, а и трябва да се уредят някой финансови въпроси.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#1] от "Pow":

  то навсякъде крадат с поголовна и разрешена сеч хиляди дървета ,а сега ,там където трябва да стане един лифт на ниво , не разрешават ,пречело , имало еколози

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Подновеното разширение на лифт в Банско се оказа законно

  Още обаче се чака решение на прокуратурата по казуса, а екоминистерството обяви, че няма да позволи изсичане на маркираните дървета

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Да се спре такава инвестиция, заради 100 дървета е малоумие.
  Да ги накарат да залесят някои от опожарените райони и ще има баланс.
  Така никой няма да си помисли, че тези активисти са платени.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]Ей сега да спра за кафе и цигара на Предела, за 15 минути ще изброя прицеп след прицеп не с 88, а с 880 нарязани дървета някъде от същото място.[/quote]

  Аз съм виждал платформи само с четири дънера, толкова големи бяха в диаметър, че нямаше място за повече!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 14. 14 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#12:"hope"]Да се спре такава инвестиция, заради 100 дървета е малоумие.
  Да ги накарат да залесят някои от опожарените райони и ще има баланс.
  Така никой няма да си помисли, че тези активисти са платени. [/quote]

  Нека първо да залесят а после да секат ..., може ли!?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  ""Започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии - изключителна държавна собственост, в Национален парк "Пирин", като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания", алармираха от екокоалицията по-рано днес."

  Кокала все още не е оглозган и цекоминевци знаят това много добре . При прекарването на първия кабинков лифт беше гарантирано , че няма да бъдат отсечени повече от 6- 700 -ин броя дървете , - цяла година по нощите не прекъсваше возенето на трупи до банзикарниците на Балканстрой в Разлог .
  Вдвора на който май все още има непреработен материал . 88 дървета ??? Айде бе ,баламите вече изчезнаха , като черноморския паламуд ...

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#14:"minas.aram"]Нека първо да залесят а после да секат ..., може ли!?[/quote]

  Може , ама с брадва не се залесява . Щото не са работили с " мечове "....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Със заповед на община Банско от 02.07.2015 г. е променен титулярът по разрешението за строеж за обекта, като в него е вписана само "Маренго трейдинг" ЕООД. Тази заповед не подлежи на служебна проверка от ДНСК.

  ето тази заповед трябва да се атакува.
  как се променя титуляра на разрешението.
  то се дава само на собственика и на
  държащия учреденото право на строеж,
  които биват уведомяване за това.
  та каква е собствеността там.
  държавна.
  та значи трябва да се уведоми държавата, която може
  да обжалва. а май това не се е случило.

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Каква точно инвестиция и защо да е малоумие? Кой точно има полза от нея?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#6:"today"]После сина на Гоце или на Христо Бисеров ще купи за 500 лева акциите на дружеството, защото баща му имал някой спестен лев, нали? И[/quote]

  Сигурно щях да ти ръкопляскам , но само ако беше избягнал избирателния подход . Защото Папконосителя на Простия се позова също на 143 /по памет /годишен трудов стаж - собствен и на тъста и тъщата му , - за да оправдае наличността на 6 /шест / броя апартаменти . И веднага се сещам за една култова реплика - За кучета и котки може , за прасенца не може .

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#9:"edin drug"]а сега ,там където трябва да стане един лифт на ниво[/quote]

  Едно голямо престъпление трябва да оправдае другото като маловажно ли ( макар да не е маловажно, а демонстративно ) ? ЗАЩО В ТАЗИ МАФИОТСКА ДЪРЖАВА и хората имат мафиотска логика?

 23. 23 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#12:"hope"]Да ги накарат да залесят някои от опожарените райони и ще има баланс. [/quote]

  Никакъв баланс няма да има. Пирин е цяла екостистема, национален парк, защитени местообитания и т.н.. ТЕЗИ 100 ДЪРВЕТА СА СИМВОЛ. Ако ги отсекат, МАФИЯТА Е ПОБЕДИЛА.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "Засега",докато се уталожат нещата.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Фен съм на ските, ама тия взеха малко да се оливат.Вижте снимката, дървета не останаха.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 28. 28 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Кога си сял/а ти дървета, че разбра кое е малоумие и кое не? Клавиатурен герой...

 29. 29 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  айде стига вече с тия проекти на комунистите.
  залесете всичките писти на Пирин и там ски няма да се карат повече. засипете им хотелите с пясък и сол и да се пирключва драмата им с курортите, туризма и сие. ако ги оставим още 5 години, Пирин ще заприлича на пустиня... видяхме им уменията около черноморието. бетон, свлачища, и летни вируси (разбирайте - лайна и храната с изтекли срокове на годност).

  като са такива майстори на туризма, ей къде е Сочи. да отидат там да развиват международен туризъм

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1626 Разстроено

  Екоминистерството засега няма да разреши отсичането на 88 дървета заради нов лифт.....
  Акцентът е върху ЗАСЕГА.
  В една територия където мафиата си има държава за съжаление на всички е ясно че подобни финтове са за парлама, да се успокоят вълните. че работата се размириса....
  Протести са нужни, но няма да помогнат, прането на пари в еБанско тече с пълна сила. На опоскването на Пирин слдва да се отговори с ПЪЛЕН БОЙКОТ на всичко свързано с мафията и Цеко МИнев....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пирин е Народен парк от 1960-те години.

  Лифт "Тодорка" беше собственост на Министерство на образованието. Кога са го продали на "Маренго"?

  K.
 32. 32 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  То па некой ше ги пита...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2658 Гневно

  До коментар [#23] от "Дундурук":

  Виж на снимката лифта. Минава съвсем за малко през гората. От двете страни са писти, няма сърни, елени или мечки. Нищо няма да се случи. Нищо.
  В Турция, за да се справят по-лесно и евтино с пожарите са изсекли просеки през планините, доста широки, и никой нищо не казва, защото така ще спасят декари гори от пожар.
  Ако ви е мила планината, насочете усилията си в борбата с пожарите и най-вече финансирането на гасенето, искайте повече хеликоптери например. Никой дума не обелва. Отидете пред МС и стойте там, докато не купят поне два хеликоптера. Така ще спасите 10088 дървета.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#33:"hope"]Минава съвсем за малко през гората. От двете страни са писти, [/quote]

  Е как ще минава през гората, като е изсечена именно заради пистите, баси капацитетите, ей богу... а Бяла мура знаеш ли какво е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Явно от фирмата не са нахранили зелените рекетьори този път. Защо не пробват да спрат изграждането на лифт в Австрия или Швейцария?! При това става въпрос не за нов строеж, а за ремонтиране на стар лифт.

 36. 36 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално
 37. 37 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  "Всички тези лифтове притежават право на строеж върху територията, на която са построени, зашото са изградени през 80-те години преди НП "Пирин" да стане изключителна държавна собственост съгласно конституцията."

  Да, през 80-те частната собственост процъфтяваше... Жалки цекоминевчета, само това ли успяхте да измислите?

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 38. 38 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  88 дървета...
  Обичам природата, не искам да бетонират планината, както вече направиха това с крайбрежието на Черно Море.
  Но...
  В съседната тема чета за 200 декара изпепелена борова гора.
  Вероятно само днес дървената мафия ще изсече не осем, не осемдесет и осем, а десет пъти по толкова дървета.

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#35:"ambros"]Явно от фирмата не са нахранили зелените рекетьори този път.[/quote]

  Винаги съм се радвал как самоопределящи се като десни защитават откровено комуноидни проекти...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#38:"Yotce"]Но...[/quote]

  Няма НО! Сесил бе само един от хилядите избивани лъвове, но бе символ ... и убийството му премина границата. В резултат - в много държави се променя, ограничава или забранява ловът и транспортирането на африкански животни.

  Тея 88 дървета и като цяло казусът "Пирин" са същият символ. Или мафията ... или България.

 41. 41 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тук може би след време главният прокурор ще кара ски. Сега обаче летува в незаконни постройки върху дюни в защитена местност. Вижте: https://bivol.bg/%d0%b4%d1%8e%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%bb%d1%8f%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%b8.html

 42. 42 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  за да получава държавата само двеста бона на година, явно доста политически и прокуроско-съдебен отпадък е на ведомост при цеко.

 43. 43 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  [quote#40:"Дундурук"]Тея 88 дървета и като цяло казусът "Пирин" са същият символ. Или мафията ... или България.[/quote]
  Докато се заостря вниманието върху тези 88 дървета, да не се окаже в един момент, че всичко наоколо е пустиня, само тези 88 дървета гордо стърчат.

 44. 44 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#43:"Yotce"] да не се окаже в един момент[/quote]

  Твърде е възможно. Два поста нагоре се вижда, че междувременно корумпираният съд е върнал 84 декара дюни на Литекс, а до него се намира луксозна вила на БЛС ( и вътре Цацата ), на които 2000 декара в Шабла са дадени за опазване на птиците, но те са си направили вили.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  На фона на всекидневните пожари в които изгарят хиляди дървета тия 88 дървета за които става световен проблем ми се струва, че има нещо гнило...и не в Дания...а в България...

 47. 47 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  коалиция "За да остане природа в България"
  ..............
  Крайно време е, да затворят пристанището на Бургас и да го направят ферма за миди и еководорасли.
  Тия танкери що помия изливат в морето...Да си ходят оттам, дет са дошли.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#46] от "BGman1":господине, протестите в истанбулския парк, който ислямистите искаха да го премахнат заради някакъв смахнат бетонен проект беше ТОЧНО ЗАРАДИ ИЗСИЧАНЕТО НА 14 ДЪРВЕТА! За 14 дървета докараха всички световни медии в Турция - става ли ти ясно, че 88 вековни мури ще запалят зад.иците не само на банските селтаци, но и на техните покровители в София, та ако ще да се казват ББ и ЦЦ...идват местни избори, бял ден няма да видят тези секачи...

 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Пълна глупост е заради 88 дървета да се спира подмяната на лифта, ако с нея капацитетът му ще се вдигне двойно. Това значи, същите тези скиори да си намерят някой нов курорт, я на Сапарева баня, я на Ком, я на Миджур, я на Катарино, където сечта да почне от нулата, празната хотелска база в Банско да си остане празна, а вместо това да се строи нова от нулата, някъде по запазените скатове.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 53. 53 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#39:"Darth Plagueis"]Винаги съм се радвал как самоопределящи се като десни защитават откровено комуноидни проекти... [/quote]

  Аз пък откровено се забавлявам, когато "десномислещи" се радват на саботирането на частни инициативи от страна на левичарски екоорганизации и откровени и доказани рекетьори като Тома Белев и жена му. Изграждането на черноморски и планински курорти, съобразени с околната среда, освен места за отдих, осигуряват и поминък на местните хора. Никой няма полза от голи чукари или от пусти пясъци, пълни със змии и гущери и дива растителност, където "екотуристи" безконтролно и необезпокоявани от никого да ги мърсят с отпадъците си.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#53] от "ambros":да ти се.а на поминъка бетонен! България е символ на скапан алкохолен бетонотуризъм и клоаки от рода на Банско и Слънчев бряг! Не стига, че изгонихте българските туристи от морето, ами се готвите да сготвите и Пирин! Но пасаран, батка - този път ще има схватка! И койотът ББ първи ще разбере накъде духа вятъра и ще ви духне под опашката - запиши си това предсказание за да не се пулиш през октомври...

 56. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#54] от "BGman1":

  Нема! Подкрепям!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#54] от "BGman1":

  Кои са тия ТЕ, дето ще печелят избори заради 80 дървета? Щото тук сте гракнали комуняги и гербави пак в общ глас да пазите комуноидния проект на Цеко..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2700 Весело

  До коментар [#58] от "Darth Plagueis":


  [quote#58:"Darth Plagueis"]Кои са тия ТЕ, дето ще печелят избори заради 80 дървета?[/quote]
  Как кои?...РБ, бе...дет се запинят като костилка на г@з и спъват частната инициатива на цял един регион само защото никой не се е отчел в партийната им касичка...изгоряха ви паричките в КТБ и сега гледат да си наваксат...

 63. 63 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  екоминистерството да се справи с незаконната сеч, която е в пъти по-страшна от отсичане на 90 дървета...+ това 90 дървета може да се засадят на др място за компенсация..едва ли това е причината, а по-скоро си чакат комисионните за да разрешат

 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Екоминистерството засега няма да разреши отсичането на 88 дървета заради нов лифт в Пирин
  ____
  Стига де ромовете и помаците изрекоха половин Пирин и пораженията се виждат от сателита на гуглето които не е актуализирал от 3 години !Сега за 88 дървета се пънат . Не ,че имам нещо против да дразнаят Цеко, ама то негово не се губи само дето лифта Тодорка ще продължи да се тътри половин час !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#63] от "bladeroko":От офшорната фирма посочват, че всички построени преди концесията лифтове и влекове на територията на НП "Пирин" са частна собственост и не са обект на концесия. "Всички тези лифтове притежават право на строеж върху територията, на която са построени, зашото са изградени през 80-те години преди НП "Пирин" да стане изключителна държавна собственост съгласно конституцията." - Разбираш ли от тези редове на Манго-Маренго за какви нагли и грабливи типове става дума! Имали частна собственост в държавен природен парк преди паркът да стане държавен!!! Ето на тези малоумници трябва да им запалим за.ниците, да си вземат "правата" и да си ходят в Сибир и Северна Корея Ние имаме един парк със статут на част от Световното природно наследтво и тези кретени се готвят да го сринат...


 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#62:"BGman1"]спъват частната инициатива на цял един регион [/quote]

  ХАХАХАХАХАХАХАХ, олеле, господи.. ЧАСТНА бе!? НА цял регион! Що за милиционер....

  До коментар [#66] от "ambros":

  Всъщност, гледайки развитието на родния туризъм, очевидно вашата няма да се получи. Този комуноиден модел е изчерпан, свърши. Рано или късно, трудно или лесно, всичко това ще се махне и ще се прави на ново. Не от милиционери.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  От описаното в статията излиза, че инвеститора е в правото си да строи. Не разбрам какъв е смисълът от нея, освен да се внушава, че "има нещо тука"...

 69. 69 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#67:"Darth Plagueis"]Всъщност, гледайки развитието на родния туризъм, очевидно вашата няма да се получи. Този комуноиден модел е изчерпан, свърши. [/quote]

  Идете да демонтирате лифтовете на "комуноидите" в Австрия и Швейцария. Там даже има и едни влакчета, които се качват до върховете - направо екологичен ужас. После можете да си попечете за*ниците на Френската ривиера, докато се възмущавате от бетонирането там. Ама няма далавера, че никой луд няма да ви плати за това. Беше хубаво поне да се преборите с алкохолния туризъм, ама като знам какво представляват повечето екоактивисти, по-скоро могат да го стимулират.

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#69] от "ambros":

  Винаги съм се впечатлявал, когато някой роден мозък сравни Рила с Алпите. Ей богу...
  Как па в големите проекти комуняги и гербави са все заедно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#71] от "tenevski":

  Не знам къде видя простотии. Ако ти пишеш срещу плащане, това си е твой проблем. Упадъкът на туризма ни се вижда във всяка една статистика по въпроса. А упадъкът на Банско е пряко свързан със строежите, включително разширението на ски зоната и лифтовете.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не вярвам в честните намерения на инвеститорите. но не вярвам и на екозащитниците. И едните и другите са маскари, защото са водени от меркантилни цели. Тук се разиграват големи интереси и прокуратурата сега е ред да си напълни гушата.

 75. 75 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#71] от "tenevski":

  Според написаното от Вас и съмишлениците Ви пожарите, дървената мафия и Цеко Минев, са едно и също. Обидите Ви спрямо екоактивистите са на тази база- защо само за 88 дървета протестират, а не за всички унищожени дървета на Пирин.
  От екотуризъм се печели повече като в Австрия и Швейцария

 76. 76 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  зелените терористи в действие... платени статийки... смеха е пълен :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Те да не се мотаят щото ей къде е Зимата.... чука на вратата!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Убийството на дървета е абсолютно същото, като това което се случва на българското море, където "дълбоководно се заустват" "фекални и отпадни води", "защото морето имало способността да се самопречиства" и методично се избиват делфини. Прекрасното преди Банско се превърна в зимния еквивалент на "Слънчев бряг". А иначе "директивата" е ясна, който е загрижен за опазването на природата и е противник на очевадното и унищажаване се обявява за "зелен рекетьор", "еко талибан" и т.н. и т. н., като се прави внушението, че той е "същата маскара", като този, който убива животни, сече, бетонира крайбрежие, планини и гори.

 79. 79 Профил на bgkacho
  bgkacho
  Рейтинг: 8 Весело

  Закон за защитените територии

  Чл. 21. В националните паркове се забраняват:

  1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2000 г.) строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, РЕМОНТ на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения;

  Обърнете внимание на думата РЕМОНТ....едно е да си ремонтираш двигатела на колата, друго е да сминиш двигатела на колата...тога трябва да я пререгистрираш!!!

  Много ми е интересно да видя становището с което е казано, че няма нужда от Оценка за съвместимост защото според:

  НАРЕДБА за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони

  Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2010 г., в сила от 15.10.2010 г.)
  (1) На ОС по реда на глава втора или трета се подлагат:

  1. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г. Сравнение с предишната редакция, в сила от 30.11.2012 г.) планове, програми, инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, попадащи в обхвата на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС);

  Ако погледнем глава 6 на ЗООС:

  Чл. 81. (1) (Доп. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 23.06.2009 г.) Екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда се извършват на планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда, както следва:

  1. (в сила от 1.07.2004 г. - ДВ, бр. 91 от 2002 г., доп., бр. 77 от 2005 г.) екологична оценка се извършва на планове и програми, които са в процес на изготвяне и/или одобряване от централни и териториални органи на изпълнителната власт, органи на местното самоуправление и Народното събрание;

  2. оценка на въздействието върху околната среда се извършва на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии съгласно приложения № 1 и 2.

  Приложение №1
  35. Туризъм и отдих:
  Б) ски писти, ски влекове, лифтове с обща дължина над 1000 м исъоръжения към тях;

  Та сера въпросната фирма....ремонтира....разширява или извършва стройтелство.....?!?

  Искам сега защитниците на проекта да се аргументират законово....защото всеки знае да дава акъл......ама като стани дума за считане на закона за такова явно показване...мислч, че като граждани е редно да не го допуснем...без значение дали си зелен, жълте, бембен и какъвто и да е било!!! Крайно време е да има гражданско общество което да се аргументира правилно!!! 80. 80 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Нито Цеко, нито еколозите са стока. Каквото е всичко в БГ, такива са и бизнесмените и еколозите: шмекери и тарикати. Бизнесмените заобикалят закона с офшорки, а 'еколозите' се активизират само като надушат далавера и кинти, да вдигнат малко шум, че да изкарат някой лев от инвеститора. Някой да чу нещо от 'еколозите' по отношение на голата сеч из цялата страна и тировете с дървен материал към Гърция и Турция?

 81. 81 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#49] от "tenevski":

  Цековски Вие по какъв въпрос!?
  Само за парите ли ,или и малко спрот??
  Съвест не Ви трябва предполагам и природа.След като г-н Цеко не обича дървета и гори ,каккъв го дири из пирин да строй в София и да вдига бетонни гори и лифтове.
  Пък да видим и кой ще го обгрижва и чака така...да се наиграе.

 82. 82 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Казах го на още едно място, ще го кажа и тук - подменя се стар съществуващ(!) лифт с по-нов. Без нови строежи, изсичания и тн. И всичко се прави с хеликоптери, така че доводите ви, че се унищожава природата, издишат.

 83. 83 Профил на zeromancer
  zeromancer
  Рейтинг: 1228 Весело

  "Министерството на околната сряда и водите..."

  Това да не е, защото работят само в сряда?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK