Изхвърлените на брега мъртви делфини са се увеличили тройно през август

Един от случаите на изхвърлен мъртъв делфин от вида морска свиня на брега край Равда тази година.

© "Зелени Балкани"

Един от случаите на изхвърлен мъртъв делфин от вида морска свиня на брега край Равда тази година.Най-малко три пъти са се увеличили сигналите за изхвърлени на брега мъртви делфини само за първите десет дни на август месец тази година. Става дума предимно за млади индивиди от вида морска свиня /муткур/, сочат данните на природозащитната организация "Зелени Балкани".


Продължават да пристигат и нови сигнали, поради което данните още не са систематизирани и обобщени от експертите. Граждани от различни краища на Черноморието сезират отговорните институции и неправителствени организации и разпространяват снимки и сигнали в социалните мрежи.


"Определено случаите от началото на този август са притеснително много и са знак, че нещо не е наред," коментира за"Дневник" експертът Димитър Попов от "Зелени Балкани", който съвместно с колегите си проучва състоянието на делфините и се грижи за опазването им.
Попов коментира, че в предходни години не е имало толкова много изхвърлени на брега млади мъртви делфини, особено през август. Причините за високата смъртност


засега не са изяснени,


обясняват от "Зелени Балкани". Същото казват и експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в писмо-отговор до секретариата на Международното споразумение за опазване на китоподобните ACCOBAМS. Организацията е отправила запитване за подробности заради тревожната тенденция в Черно море през август и опасенията, че става дума за "сериозни заплахи за делфините, свързани с високи нива на шум от човешка дейност". От министерството уверяват, че регионалните екоинспекции реагират на сигналите и предприемат мерки по тях, но засега не са изяснени причините за високата смъртност.


От началото на август 2015 г. подадените сигнали за мъртви делфини на брега на цялото Черноморие са най-малко 32, сочат необработените данни на "Зелени Балкани", които са изискали статистика от регионалните екоинспекции в Бургас и Варна. Около 80% от тях са малки делфини от вида муткур. Размерът им обичайно е около 60-70 см, което доказва, че индивидите са на възраст не повече от една година.


За сравнение през целия август на миналата година – случаите са едва 4 (данни тогава има само за Южното Черноморие, от РИОСВ-Варна не предоставят такива), а през 2012 г. – това е годината с най-много случаи на умрели делфини по брега до момента – те са 14.


Най-много за август тази година са трагичните случаи на плажа Корал, където всекидневно има информация за по 1-2 случая – общо 20 до момента, според Атанас Русев от сдружението "Да запазим Корал", който в блога на организацията публикува този уикенд текст за проблема. За 6 мъртви малки делфини има сигнал от плажа на Крапец само на 8 август, 6 – на Шабла, 7-8 около Камчия и 2-3 на Шкорпиловци, посочва Димитър Попов с уговорката, че статистиката не е изчерпателна и тепърва предстои систематизиране на данните.
 


Според Закона за биологичното разнообразие, при открит мъртъв екземпляр от защитен вид трябва да се подаде сигнал към съответната екологична инспекция. Делфинът е защитен вид, записан в Червената книга, а умишленото му убийство е престъпление по Наказателния кодекс


След като полиция, ветеринар и експерт от РИОСВ направят оглед и се вземат проби, за да се установи дали има данни за закононарушение, екоинспекцията е тази, която  трябва да прецени дали трупът да бъде преместен и дали той е заплаха за човешкото здраве.

За да се установят причините за масовото измиране на делфини и то преобладаващо малки, е необходимо да се направи аутопсия на мъртвите животни. За тази процедура се изисква задължително разрешително от министерство на екологията. Процедурата е тежка и често се стига до прехвърляне на отговорности между институциите, показа проучване на "Дневник" преди месец. 


"За съжаление повечето трупове на делфини през август не са свежи и аутопсии даже не биха помогнали много, макар да смятам, че е необходимо да се правят," коментира Попов и уточнява, че капацитетът за това на национално ниво е много нисък.


Няколко версии за причините, нито една не е потвърдена


Неофициалните версии за възможните причини за високата смъртност на делфините са няколко, като досега няма потвърждение за нито една. 


Според една от тях причината за необичайно високата смъртност са извършвани военни обучения в Черноморски води. По неофициална информация на "Дневник", във вторник (11 август) експертите от отдел "Биоразнообразие"на ековедомството, отговорни по ангажиментите на страна за опазване на китоподобните, са отправили запитване към Министерство на отбраната дали са извършвани военни обучения в близките месеци – къде, кога и как. От МОСВ са разпоредили писмено на регионалните екоинспекции и общини да направят проверки на място и да извършват аутопсии. "Дневник" също изпрати въпроси по темата до ведомството, но все още няма отговор.


По думите на експертът Димитър Попов, силно негативен ефект върху морските животни имат също и сеизмичните проучвания, които са другата подозирана причина за ръста в смъртността на малките делфини този месец.


В социалните мрежи и в медиите се появиха и подозрения, че причината може да са тестовите сондирания за находища на нефт. По официална информация обаче тази година от българската страна сондирания не е имало. 

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ами не са свикнали да плуват във фекална яма

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Колко жалко!!! А може би и горещините, които не отстъпват вече повече от месец.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 917 Неутрално

  "Сериозни заплахи за делфините, свързани с високи нива на шум от човешка дейност"

  Става въпрос за звуковите оръдия използвани при сондажите за газ и нефт. Ефектът е унищожителен...

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2046 Весело

  Атанас Русков е от Babyface Clan. Атанас Русев е от "Да спасим Корал"

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  За тази процедура се изисква задължително разрешително от министерство на екологията.
  ________
  Щом случаите са по два на ден само от корал вероятни мъртвите животинки са хиляди!Министерството на екологията трябва да затвори веднага хотели със заустени в морето фекални канали.
  Трябва да се разрушат всички хотели в близост до морети както направиха в Турция , Испания и Гърция.
  И най-важното да се спрат всякакви проучвания на черноморския шелф с хидрафракинк и други замърсяващи технологии !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3683 Весело

  [quote#2:"дедо Андро"]А може би и горещините, които не отстъпват вече повече от месец. [/quote]
  Глупости!
  Това е от "живата вода" на Божо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Горките невинни създания. Той човешкия живот не се цени в територията България, какво да говорим за милите животинки...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  [quote#2:"дедо Андро"]Колко жалко!!! А може би и горещините, които не отстъпват вече повече от месец. [/quote]
  Край Дубай е 55° пък делфини и рибета колкото щеш !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Има ли и други видове делфини, които не са засегнати? Струва ми се, че външните причини не могат да обяснят защо над 80% са малки делфини и то от един вид. Може би причината е вътре в популацията на този вид.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Нали - като шистовия газ. За това - дай да си купуваме от Русия, на каквато и цена да е. Ама много удобно бе, много. Как не алармирахте така при възможността за строежи на газопроводи и петролопроводи, а?
  Истината вероятно е много по-проста и се знае отдавна, ама няма как да не използваме случая срещу империализЪма, нали зелени другари? Даже и в училище се учи, че Черно море е един вид "умиращо" море и гръбначните в него са обречени на постепенно изчезване - просто не може да ги подържа поради причини нямащи нищо общо с човека, чиято дейност по никой начин не е определяща в случая. Делфините специално нямат естествен враг, който да регулира популацията им и просто явно са надхвърлили бройката за която има достатъчно храна. В такива случаи естествено че първи си заминават малките, болните и старите. Пробвайте да пуснете сто крави на един декар място, без да им внасяте храна отвън и вижте какво ще последва...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1730 Весело

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Знаем къде ви стяга чепикът всичките петоколонници. Срещу петролопровод в Черно море не рИва обаче - той сигурно не само не замърсява, ами направо чисти...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Край Дубай може и да е 200 градуса, но в Персийския залив и Арабско море температурите са по-ниски от тези по крайбрежието на Черно море през лятото, където се измерват най-високите температури на водата, като мисля, че рекорда е 31С, докато в топлите морета тя е 25-26С по простата причина, че са открити.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 917 Неутрално

  [quote#10:"Тюфлекчия"] За това - дай да си купуваме от Русия, на каквато и цена да е[/quote]
  Доста си заблуден.
  Никога не съм писал, че трябва да купуваме нещо от Русия. Само, че има факти за които не си чувал...

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":
  [quote#11:"Тюфлекчия"]Знаем къде ви стяга чепикът всичките петоколонници[/quote]

  Да не се окаже, че пък причината
  е строежът на "Турски поток"?

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  А познайте защо умират делфините в Черно море!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  [quote#15:"Нефертити"]А познайте защо умират делфините в Черно море![/quote]

  Ти си влязла във водата при Корал скоро?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Миналия ден на Езерец преброих таман 4 малки.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  "Страхотна екотрагедия споходи Тихия океан, след като стотици китове и делфини бяха изхвърлени в пясъчните дюни на австралийското крайбрежие."
  Но там никой не търси под вола теле.Просто се стараят да помагат.

 19. 19 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Казаха, че последно такива са използвани преди година и няма как да са свързани със сегашния случай.

 20. 20 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Според една от тях причината за необичайно високата смъртност са извършвани военни обучения в Черноморски води.

  боже господи, само идиоти ли са еколози у нас?

 21. 21 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#1] от "stasi666":

  Може би,това е най-вероятната причина....

 22. 22 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Някой отговорно заяви,че такива не са правени от февруари месец......По-скоро замърсяването на морето,заустването на отходните води,чието количество през туристическия сезон е нарастнало многократно.

 23. 23 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да направим една гранична зона на 20 км.от морето и достъп само с открит лист....

 24. 24 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1876 Любопитно

  По официална информация обаче тази година от българската страна сондирания не е имало.
  ==========
  Черно море да не е само българско...това, че са изхвърлени на нашия бряг не доказва нищо...Кой го знае Путин какви ги ви върши в Крим...

 25. 25 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Има сериозна причина и тя трябва да се установи.Наистина,това са малки делфинчета,и това точно е обезпокоителното.Не си спомням чак толкова делфини да умират през август.

  Tony
 26. 26 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#15:"Нефертити"]А познайте защо умират делфините в Черно море! [/quote]
  Според мен умират от глад. Вече цял месец морската вода е повече от топла и нищо чудно пасажите да се преместили на север или на някое хладно място.

  За да се оцени дали това е истина трябва да се питат рибарите как оценяват улова на риба през последния месец. Ако при тях няма риба то най-вероятно и делфините са минали на прекалено строга диета.

  Разбира се причините може да са много и това е само предположение.

 27. 27 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  От малките видове и млади. ...Мрежите. ...Едрите и дъртите минават през тях като врабче през паяжина. ...15 минути без кислород от въздуха. ..Два пъти и половина повече от нас, ама все пак не могат без него.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 28. 28 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "BGman1":
  "Черно море да не е само българско...това, че са изхвърлени на нашия бряг не доказва нищо...Кой го знае Путин какви ги ви върши в Крим..."
  ...
  Прав си, ..задействал е системата Дельфин 7М2, ..после ги пробутва лично у нашта акватория.
  пп: Много си умен, ..редовно ти са кефа, ..ша продължавам и занапред, ..независимо от бановете.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 29. 29 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "dkolov":
  "За да се оцени дали това е истина трябва да се питат рибарите как оценяват улова на риба през последния месец. Ако при тях няма риба то най-вероятно и делфините са минали на прекалено строга диета."
  ...
  Тц. ...Свидетел съм бил на ситуации, в които делфините са си отяждали, а за рибарите един делфински четвъртит.
  пп: Появят ли се делфините, всичко изчезва от фишфайндъра, ..с изключение на дребни рибета.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 30. 30 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#28] от "Мани (опозиционер)":


  [quote#28:"Мани (опозиционер)"]независимо от бановете. [/quote]
  Пишеш глупости...после кой ми ср@ в гащите...хОди Божо та полее с чудотворната вода от Плиска...ако поумнееш ще повярвам в чудодейната и сила...

 31. 31 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#29:"Мани (опозиционер)"]Тц. ...Свидетел съм бил на ситуации, в които делфините са си отяждали, а за рибарите един делфински четвъртит. [/quote]

  Именно това подозирам, че вече този четвъртит не е само за рибарите, ами и за делфините.

 32. 32 Профил на Borislav Valkov
  Borislav Valkov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]най-важното да се спрат всякакви проучвания на черноморския шелф с хидрафракинк[/quote]
  Проучете какво значи хидрафракинг, защото се излагате! Второ Румъния вече извлича нефт от черноморския си шелф, не е лошо да се провери дали там са имали екологични проблеми. Лесно е да се забранява нещо, но не сме центъра на света или откривателите на света! И други са минали по пътя, по който сме поели, нека се поучим от техния опит!

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  [quote#23:"miho45"]Да направим една гранична зона на 20 км.от морето и достъп само с открит лист.... [/quote]
  Това не е нужно , но разрушението мутрохотелите и тези дето политици си изпраха парите с тях е неизбежно !
  На 200-300 метра от морето не трябва да има хотели със заустени мръсни канали в морето.
  У нас еко-туризма няма никакъв шанс вече , ставаме само за балконинг,бардаци, казина и пиянски сборища!
  http://socbg.com/2014/09/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D0%B2.html

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2163 Весело

  [quote#32:"Borislav Valkov"] Второ Румъния вече извлича нефт от черноморския си шелф, не е лошо да се провери дали там са имали екологични проблеми. [/quote]
  Териториите на Шеврон винаги са най-екологични и някак демократично "чисти" за радост на ендемитите и либералните ентусиасти(либерасти) !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на imabeme
  imabeme
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да кажа точно от какво е, но е твърде възможно да е от проучванията за нефтени находища, с технология която използвала ултразвук.
  Много жалко, толкова много делфини и то от Черно Море. Това не е на хубаво.

 36. 36 Профил на imabeme
  imabeme
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "BGman1":
  Не е от замърсяването. Аз дочух, че са изследвали за находища с някаква ултразвукова технология, а както знаем делфините комуникират с ултразвук. И оттук най-вероятно е станало това. Но кой и на кого са тези проучвания не знам.

 37. 37 Профил на imabeme
  imabeme
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#28] от "Мани (опозиционер)":
  Да, тайният план на KGB срещу делфините, скоро ще излезе във WikiLeaks.

 38. 38 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 395 Неутрално


  Споделям stasi666
  Ами не са свикнали да плуват във фекална яма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK