Половин милион граждани застанаха зад европейските закони в защита на природата

Половин милион граждани застанаха зад европейските закони в защита на природата

© БДЗПБлизо половин милион хора застанаха зад призива към Европейската комисия да запази сега действащите закони, свързани със защитата на природата. Това показа общественото  допитване до гражданите от страни - членки на Европейския съюз, което приключи в края на юли, съобщават от Българско дружество за защита на птиците с уточнението, че броят на хората, подкрепили призива към комисията е "далеч по-голям от всеки друг, достигнат в историята на Европейския съюз".


Наред с това над 120 екологични неправителствени организации, сред които и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), изпратиха ясно послание към европейските политици: законите на ЕС за природата не трябва да бъдат променяни.


През май редица природозащитни организация се включиха в кампанията "Природата в опасност!", която беше в отговор на предложението на Европейската комисията за преценка дали съществуващите закони, касаещи природата, трябва да бъдат променени. Кампанията призовава за по-добро изпълнение и прилагане на съществуващите правила, определени от законите - известни като директивите за птиците и за местообитанията.
Законите защитават над 1000 ключови видове и над 27 000 природни обекта в Европа. Те целят опазването на редица емблематични видове в Европа. В резултат на това ЕС сега е дом на най-голямата в света мрежа от защитени територии - "Натура 2000", която обхваща почти една пета от земите на ЕС.


Научните доказателства сочат, че законите ефективно защитават ключови застрашени видове и застрашени местообитания и допринасят за социално-икономическото развитие на местните общности и региони, посочват от БДЗП.


Паралелно с общественото  допитване комисията се консултира с широк кръг от заинтересовани страни, включително национални органи, ползватели на земеделски земи, бизнеса и неправителствени екологични организации. По-голямата част от тях подкрепят директивите и насочват вниманието към необходимостта от по-доброто им прилагане и изпълнение и към нуждата от по-добро финансиране за природозащитни дейности.


Много малко от заинтересованите лица поставят под въпрос директивите в сегашната им форма и искат преразглеждане на законите. Силна подкрепа за директивите изразяват фирми от циментовата промишленост, операторите на електропреносната мрежа, биологичното земеделие и туризъм.


Официалният анализ на консултацията ще бъде публикуван през есента на 2015 г. Окончателно решение относно бъдещето на природозащитните закони се очаква до юни 2016 г.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Един промил от 503 млн. население не е много окуражаващо.

 2. 2 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Мен лично не знам защо не са ме питали, но все пак и аз заставам зад европейските закони в защита на природата

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  И да не са ни питали,пак настояваме да бъде защитена природата.Трябва да оставим нещо на поколенията,освен съсипана природа.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 837 Весело

  На фона на населението на Европа, Половин милион граждани не са даже и половин файтон хора....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "marianapopska":


  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  500 000 са хората участвали в подписката на WWF (логото им е панда мече). Аз като участник в подписки на ВВеФ получавам от организацията покани за участие в защитни акции. Напишете WWF в гугъл търсачката и ще попаднете на материали на организацията и актуални подписки. Ако не знаете добре английски в раздела "Контакти " изберете България и страницата ще ви се преведе на български. Или просто в браузъра напишете wwf.bg Поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK