"Рилска мисия" набира доброволци до края на летния сезон

"Рилска мисия" набира доброволци до края на летния сезон

© Надежда Чипева, КапиталАкцията "Рилска мисия" набира доброволци за лятото на 2015 г. с основна цел да се опазят Седемте Рилски езера през активния летен сезон.


През последните години броят на туристите в района на Седемте Рилски езера се увеличава, което води след себе си до редица проблеми като замърсяване на средата с отпадъци и разрушаване на пътеките. В същото време няма научни данни до какво води човешкият натиск върху химията и физиката на езерата и състоянието на дивите животни и растения. Затова от гражданската организация "Прозрачни планини", съвместно с други природозащитни организации За Земята, Българска фондация Биоразнообразие, Граждани за Рила и със съдействието на Национален парк "Рила" организират "Рилската мисия".


Целите на мисията са две. Едната е да подпомогнат работата на рейнджърите от Национален парк "Рила" в района на Рилските езера през най-активния сезон. Това е най-посещаваното място в Националния парк, и макар броят на туристите да се увеличава, парковата охрана трудно успява да следи за различните нарушения, обясняват организаторите.
Другата цел е събиране данни за човешкия поток и поведението на туристите, посещаващи местността. Все още не съществува методика за мониторинг на туристопотока в Националния парк, която да отчита поведението на туристите. Също така липсват и научни изследвания за влиянието на туристите върху природата и препоръки за правилно управление. Събраната информация от ще бъде малка стъпка за насърчаване на институциите да се заемат с тези проблеми, казват природозащитниците.


Дежурства на доброволците в района на Рилските езера в периода до 13 септември ще са през уикендите(петък-неделя), а ако има достатъчно желаещи и финансови средства, ще има и ежедневен график. Желаещите да се включат трябва да могат да отделят поне три дни за доброволчество.


Планът е четири-шест доброволци на ден, да си разпределят различни задачи. Двама-трима ще обикалят с рейнджърите на парка и ще им помагат да си вършат работата ( като да се информират туристите за правилата за поведение в Националния парк, да се изготвят констативни протоколи за различни нарушения като къпане в езерата, рязане на клек, палене на огън, къмпиране на нерегламентирани места.


Другите доброволци ще броят колко туристи посещават района, ще наблюдават тяхното поведение – как пристигат, за колко време, какво правят в района, и ще провеждат анкети с туристите.


Защо има нужда от Рилкса мисия


През 2008 г. е въведен в експлоатация лифт хижа Пионерска – хижа Рилски езера с капацитет 700 души на час. С пускането на лифта туристопотокът в района Седемте Рилски езера е увеличен многократно. В същото време в района се наблюдават ерозионни процеси, заблатяване на езерата, редица нарушения на режимите, утвърдени с Плана за управление на Национален парк "Рила". Затова в началото на  2014 г. Министърът на околната сред а и водите прие "Програма от мерки намаляване на антропогенното въздействие върху природния комплекс в циркуса на Седемте езера в НП Рила". В тези мерки обаче не се засяга въпросът как и колко да се ограничи капацитета на лифта, което означава, че вероятно езерата ще продължат да загиват, подчертават оргнизаторите.


"На първо място ще покажем, че съдбата на Седемте Рилски езера ни вълнува и сме готови да работим за тяхното опазване, да подкрепяме усилията на отговорните институции, но в същото време да настояваме те да си вършат работата – да се прави редовен мониторинг, да се управлява туристопотока, да се ограничи капацитета на лифта," обясняват мотивите си организаторите.


Тук можете да прочетете подробности за кандидастване за мисията .


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Странно защо не виждам в списъка на организациите, които подкрепят кампанията, тези, които са все на първа медийна линия, когато опре до екология!
  Чудесна идея, успех на организаторите и участниците!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Късно е либе за китка. Зоните около Езерата, връх Мусала и района на хижа Мальовица отдавна са разсипани от "масовия" туризъм на кукумечещи автоталибани...Има ли лифт и шосе: има скъсани джапанки и сандали и бирени кутии из клека..
  Спасението е въвеждане на лимит на влизащите в защитените територии, такси и зверски контрол от страна на рейнджърите. Това обаче тук не може да се случи.

 3. 3 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Акцията "Рилска мисия" набира доброволци за лятото на 2015 г...
  Че, то лятото минА!
  Днес е 14, а горе е мравуняк. Събирайте доброволци за 2016...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 4. 4 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  много гости ти изяждат хляба
  така е и с планините
  много туристи развалят природата

 5. 5 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Толкова е просто. Причинител на проблема е лифтът. Вдига се драстично концесията, за да има пари за още рейнджъри, затварят пътя. Концесионерът е принуден да вдигне цената, човекопотокът спада, езерата си почиват. Кифли и кашкавали нека се качват горе с лифта, ама моля да си заплатят за личен придружител-пазвантин щом им е толкова възпитанието и не могат сами да стоплят къде не може да се драйфа.

 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Инициативата е добра! Дано се намерят доброволци.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Пфффф Като се поразходят с ''рейнджърите'' демек горските ,като преброят човеко-потока ,като напишат нек'ъв протокол , с какво ще помогнат на планината в действителност ? Пак нек'во НПО усвоява едни пари на гърба на доброволци при това . След това НПО-то ще излезне с нек'ъв доклад ,ще усвои парите и дотук. . Отговорете конкретно : С какво ще помогнете в действителност на планината , абре михлюзи ????

 8. 8 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Идеи за проблемът или какво може да се направи:
  1. Да се направи пътека, която да се използва от инвалидни колички. Покрита с дървени стърготини. Да се вземе пример от страните, където това е направено.
  2.Да е ограничено и забранено излизането от пътеката на туристите.
  3.Да се поставят кошчета за боклук.
  4.Да се дават безплатни карти за туристическите маршрути в района с необходимите обяснения.
  5.Обучението на децата за опазване на околната среда да започва от детската градина и да продължава до 12-ти клас.
  6.Влизането във всеки национален парк да става след плащане на такса. Брошури с права и задължения да се дават на всеки влизащ.
  7.Да се забрани дърводобив, късането на цветя, събиране на билки, лов и като цяло нарушаване на целоста на всеки национален парк.

  Още много може да се напише.
  Тези, които би трябвало да направят това, не четат...та май си изгубих времето в писане.

 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 907 Весело

  То сега идва напастта на Рилските Езера. Последователите на Дънов в бели носии ... около 20 Август ... танци в кръг ... палатки ... Трябва да си ходил често по тези места, за да знаеш кога пристигат.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#8] от "raven":
  [quote#8:"raven"]та май си изгубих времето в писане.[/quote]
  Не, не си. Проблемът е, че тези които трябва да мислят ... не го правят. Неслучайно качих табелата за забрана на колесни средства и пресните следи.
  Вече не знам какви трябва да са ми коментарите като настроение ... гневно ми е слабо.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 11. 11 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#8] от "raven":

  А, и след пресните ми разходки из български пещери ... тия с джапанките и токчетата, айде ... нема нужда. В пещера поне достъпът е регламентиран, говоря за туристически уредените, и ако не си екипиран добре, просто ти спират достъпа.
  Така трябва да е и по планините. Пак за туристически уредени места.
  А който е решил да се самоубива, да го прави без да занимава половин държава със себе си.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 12. 12 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#5] от "kykyyy":

  С тази разлика, че за лифта няма концесия - поредното заграбване на публична собственост - строеж върху обща земя, а собственикът (държавата) си прави пас

 13. 13 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 446 Любопитно

  Въпрос - гатанка: Каква сума заплаща собственикът на лифта годишно на държавата, в лицето на Национален парк Рила?

  а) 1,000,000 лв
  б) 100,000 лв
  в) 10,000 лв
  г) нищо

  Колко рейнджъри охрана могат да бъдат назначени с тези пари?

  Колко, според вас, са необходими, за да могат да опазят езерата от човешкия натиск?


  Верен отговор: в)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK