Сребърна е еутрофно езеро, разположено на брега на река Дунав, на 18 км западно от Силистра. Площта му е 1, 357 хектара.<br />
<br />
Езеро Сребърна става резерват през 1948 г. В него влизат и бивши обработваеми земи, разположени северно от него, пояс от дървесни насаждения по брега на река Дунав, остров Комлука и акваторията между острова и брега на реката. През 1977 г. е обявена за биосферен резерват, а през 1983 г. обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното природното и културното наследство. Природозащитният статус е променен през 1999 г. от строг на поддържан резерват, за да се позволят дейности за управление на влажната зона. През 1994 г. е осъществен проект за възстановяване на връзката на езерото с река Дунав чрез изкуствен канал.<br />
<br />
Той е орнитологично важно място, включено в мрежата Натура 2000, както и място по двете Директиви на ЕС, Директивата за птиците и Директивата за хабитатите. Основните заплахи за резервата са бързата промяна в сукцесията (след отводняването на бившите околни блата – Айдемировско блато) и риболовните бракониери.

© МОСВ

увеличи
, 10143

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1116 Неутрално
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Преди мисля две или три години бях решил да разходя жената и децата към Сребърна... Ходил съм на времето там, имаше музейче, кратка програма, частична обиколка около езерото и така нататък.
  Като отидохме, музейчето затворено, всичко започнало да се разпада...! Такава сивота и пустота лъхаше от всякъде! Много жалко, защото района е интересен...!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  И на Сребърна сме на път да и видим сметката.

 4. 4 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#2:"tww09306483"]Преди мисля две или три години бях решил да разходя жената и децата към Сребърна... Ходил съм на времето там, имаше музейче, кратка програма, частична обиколка около езерото и така нататък.
  Като отидохме, музейчето затворено, всичко започнало да се разпада...! Такава сивота и пустота лъхаше от всякъде! Много жалко, защото района е интересен...![/quote]
  аз ходих януяри и април 2013, което е преди 2/3 години.Музеят си работеше, работеха и камерите за видеонаблюдение(което ми се стори странно за януари месец), жената работеща там беше много любезна, отвори и терасите отгоре с телескопите,преложи да изгледаме и филм....единственото,че не беше добре отоплено и таксата от 5 лв. за фотокамера.

 5. 5 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Музеят нито е малък, нито е рушащ се, да не говорим за различни музей ?

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мухльо":

  Ха, да не бъркам периода... Ама там някъде трябва да е. И улиците на селото бяха доста разкопани, явно сменяха нещо. Трябва да разровя за снимките... Ама такава олющена мазилка и такава занемареност, няма как да ги объркам, даже и паднали плочи от фасадата имаше, така си стояха по земята...! По пътя, в посока Дунав следваше едно село Ветрен, ако се не лъжа и трябваше да спим там, в нещо като къща за гости, ама не се получиха нещата и отидохме в Силистра.

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  къде са сега зелените мафиоти да обяснят как и Сребърна е застроена и е пълно с туристи...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 8. 8 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#6] от "tww09306483":

  Погледнах си снимките от 30.01.2013 са.По фасадата много не съм се заглеждал, защото беше някакъв студ, езерото беше замръзнало и имаше сняг.Музеят си работеше и вътре всичко си беше ОК.

 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Сребърна е уникално място но и Малък преславец и Гарван са скрити диаманти!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.