Природозащитници искат още законодателни мерки за опазване на горите

Природозащитници искат още законодателни мерки за опазване на горите

© Анелия НиколоваЗаконодателни мерки срещу високите корупционни нива в горския сектор, срещу липсата на достатъчна финансова обезпеченост и независимост на горските контролни органи, срещу размитата отговорност на участниците в дърводобивния процес и неефективното правораздаване. За това настояват от коалиция "За да остане природа в България" след свой анализ дали приетите промени в Закона за горите гарантират дългосрочното опазване на българската гора. Те бяха обнародвани на 7 август 2015 г. в Държавен вестник.


Според природозащитниците въпреки усилията на земеделското министерство приетите промени ще имат ограничен ефект, ако не бъдат предприети предлаганите от тях допълнителни законодателни инициативи. По думите им те вече са били предлагани за обсъждане от магистрати, горски експерти и природозащитници и дават възможност на държавата да довърши горската реформа, преди проблемите в горите да се задълбочат.


Според еколозите парламентът е приел промените, за да успокои общественото недоволство от масовите сечи в горите и увеличаващия се износ на необработена българска дървесина към Турция и Гърция.
Техният преглед показва, че около една трета от приетите близо 40 концептуални промени в закона касаят пряко проблема с масовите сечи и бракониерството в горите, а останалите целят предимно усъвършенстване на административните процедури по прилагането на закона.


От коалицията определят като пряко приложими мерки за опазването на горите промените, предвиждащи: създаването на публична система с информация за добива и транспорта на дървесина; по-добро управление на защитните гори, крайречните гори и горите върху земеделски земи; ограничаване на визуалния и екологичния ефект от сечите в по-възрастните гори; задължително планиране на ползването в частните гори, държавна охрана за частни гори до 2 хектара и търсенето на съгласието на поне половината собственици при дърводобив; забрана за дърводобив през нощта; GPS проследяване на камионите с дървесина; видеонаблюдение в дървопреработвателните цехове; повишаване на изискванията към работата на лицензираните лесовъди и дърводобивните фирми. Допълнителни мерки за подобряване на управлението на горите се очаква да бъдат приети скоро и в някои наредби към закона.


Благодарение на интензивните дискусии между представители на Министерството на земеделието и храните, депутати и природозащитните организации приетите промени отразяват и предложения на природозащитниците за повече публичност и по-добър контрол при добива и транспорта на дървесината, допълват от "За да остане природа в България".

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Гневно

  То законодателни инициативи и законодателни мерки - бол...
  Няма реални хора, които да не се облажат от нарушаването им.!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Има ли смисъл от нови закони, като никой не иска да си има проблем с депесето.
  Бутат и правителства, ако се наложи...

 3. 3 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И най-добрия закон е безполезен ,ако не се спазва!
  Никой не спазва законите-те искат нови!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Тя и държавата трябва да го поиска,но горската мафия е много силна и със силно лоби,особено в ДПС.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  За да се оправят нещата трябват едно 2-3 години пълен мораториум на на сеченето на гори!За да може дървената мафия да се преориентира и изнесе от България !
  В момента на местно ниво никой не смее да застава на пътя на турските и цигански дървени мафиоти особено ако си обича семейството и децата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Докато държавата се опомни, мафията ще е бетонирала и изсякла де що може. Пък после почивайте в пущинака и бетонните комплекси, ако си нямате друга работа. Това ще повлияе и върху наводнения и водните запаси на отделни селища. Пълна анархия и разсипия.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Това е последният ценен рерурс в тая държава. Всичко друго е туш, включително и човешкият фактор.

 8. 8 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нема нужда да се легитимират некви извънземни НПО-та .Тяхната сила е не в опазаването на природата ,а в усвояването на грантове

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Природозащитниците у нас наистина се талибанизират, искат всичко да се оправя със заклинания.
  Но НЕОПАЗВАНЕТО на горите и околната среда ИМА ПРИЧИНИ. Като болест е. Лекуването е отстраняване на причините, а не ПОТИСКАНЕ НА ВЪНШНИТЕ СИМПТОМИ.
  Нищо чудно, че ИДИЛ насочиха пропагандата си към "природозащитата", логиката е същата: за тях шариатът е лек за всичко! Но и еколозите май разчитат на закони, пак шариат, в рамките на система, която е настроена в самата си основа грабителски към природата!
  Такова поведение какво говори? За неразбиране на проблема? Или за циничен опортунизъм - правене на политика под екозащитни лозунги, които не са за изпълнение, а само за манипулация?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Проблемът е, че дърводобива и дейностите в горите се концентрират в малко на брой фирми близки до властта за сметка на местния бизнес.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK