Природозащитници искат още законодателни мерки за опазване на горите

Природозащитници искат още законодателни мерки за опазване на горите

© Анелия НиколоваЗаконодателни мерки срещу високите корупционни нива в горския сектор, срещу липсата на достатъчна финансова обезпеченост и независимост на горските контролни органи, срещу размитата отговорност на участниците в дърводобивния процес и неефективното правораздаване. За това настояват от коалиция "За да остане природа в България" след свой анализ дали приетите промени в Закона за горите гарантират дългосрочното опазване на българската гора. Те бяха обнародвани на 7 август 2015 г. в Държавен вестник.


Според природозащитниците въпреки усилията на земеделското министерство приетите промени ще имат ограничен ефект, ако не бъдат предприети предлаганите от тях допълнителни законодателни инициативи. По думите им те вече са били предлагани за обсъждане от магистрати, горски експерти и природозащитници и дават възможност на държавата да довърши горската реформа, преди проблемите в горите да се задълбочат.


Според еколозите парламентът е приел промените, за да успокои общественото недоволство от масовите сечи в горите и увеличаващия се износ на необработена българска дървесина към Турция и Гърция.
Техният преглед показва, че около една трета от приетите близо 40 концептуални промени в закона касаят пряко проблема с масовите сечи и бракониерството в горите, а останалите целят предимно усъвършенстване на административните процедури по прилагането на закона.


От коалицията определят като пряко приложими мерки за опазването на горите промените, предвиждащи: създаването на публична система с информация за добива и транспорта на дървесина; по-добро управление на защитните гори, крайречните гори и горите върху земеделски земи; ограничаване на визуалния и екологичния ефект от сечите в по-възрастните гори; задължително планиране на ползването в частните гори, държавна охрана за частни гори до 2 хектара и търсенето на съгласието на поне половината собственици при дърводобив; забрана за дърводобив през нощта; GPS проследяване на камионите с дървесина; видеонаблюдение в дървопреработвателните цехове; повишаване на изискванията към работата на лицензираните лесовъди и дърводобивните фирми. Допълнителни мерки за подобряване на управлението на горите се очаква да бъдат приети скоро и в някои наредби към закона.


Благодарение на интензивните дискусии между представители на Министерството на земеделието и храните, депутати и природозащитните организации приетите промени отразяват и предложения на природозащитниците за повече публичност и по-добър контрол при добива и транспорта на дървесината, допълват от "За да остане природа в България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK