Трипръстият кълвач може да изчезне от България до десет години заради санитарни сечи

Трипръстият кълвач може да изчезне от България до десет години заради санитарни сечи

© Българска Фондация БиоразнообразиеТрипръстият кълвач може да изчезне от България до десет години. За това предупреждават от Българска фондация "Биоразнообразие" и призовават за спешни мерки за съхраняване на вида. Като основна причина за тревожната тенденция експертите сочат интензивните санитарни сечи.


Експертите посочват, че въпреки проведените "изключително задълбочените проучвания" видът е бил констатиран само на няколко места в Рила, Пирин, Западните Родопи и "Баташки Снежник".


От организацията предполагат, че общата му численост не надхвърля стотина гнездящи двойки.
В миналото видът е бил обикновен обитател на старите смърчови гори в нашите високи планини. Днес той е практически изчезнал като гнездящ в над 90% от потенциалните подходящи местообитания в Западните Родопи, Пирин и Рила.


До какво води санитарната сеч


Основни причини за изчезването на вида е интензивното горското стопанство и размаха на санитарните сечи в тях, посочват природозащитниците и припомнят, че доскоро основен приоритет в стопанисването на горите беше отстраняването на сухата и паднала дървесина.


Трипръстият кълвач обаче се храни само с насекоми, живеещи именно от мъртвата дървесина. Така този вид птици изчезва след "изчистването" на горите от мъртви дървета.


Мрачното бъдеще за един вид


В момента, неповлияни от санитарни сечи, са само горите в националните паркове и резервати, както и някои стопански гори, до които още няма направени пътища за дърводобив и единствено по тази причина не са провеждани санитарни сечи в тях.


"Бъдещето на вида изглежда изключително мрачно", коментират експертите от БФБ, като констатират, че в защитените територии като националните паркове Пирин и Рила, както и резерватите Беглика и Мантарица се намират едва около 40% от находищата на вида.


Навсякъде извън защитените територии дърводобивът се интензифицира и проучвания в Западните Родопи показват, че някои от находищата му са маркирани на 100% за сечи, предупреждават още от организацията.


Според прогнозите на експертите така до едно десетилетие трипръстият кълвач би могъл да изчезне извън защитените територии в България, а популацията му в защитените територии е твърде малка и разпокъсана и не би могла да оцелее самостоятелно в дългосрочен план.


4 стъпки, които спасяват кълвача


Според природозащитниците, мрежата "Натура 2000" може да изиграе ключова роля за опазването на трипръстия кълвач, защото във всички гори в "Натура 2000" по правило трябва да се обособят минимум 10% вековни гори за опазване. "Но въпреки взетото политическо решение от Министерството на земеделието и храните сечите продължават и единственото, което ги спира, са липсата на пътища до горите в затворените басейни", коментират още експертите.


Българска фондация "Биоразнообразие" призовава за спешни мерки, като най-важните са:
– максимално бързо да бъдат определени 10% вековни гори във фаза на старост, които да бъдат опазвани в "Натура 2000" без никакви сечи;
– в останалите 90% от "Натура 2000" да се преустанови изсичането на дървета с дупки на кълвачи, както и да се позволи в гората да има не по-малко от 10% мъртва дървесина;
- да бъде обявена защитена зона "Рила буфер", за да се защитят просторни местообитания на трипръстия кълвач в Рила;
– да не бъде увеличаван дърводобивът под формата на санитарни сечи в националните паркове Пирин и Рила и природен парк Рилски манастир.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 434 Гневно

  То е ясно, че санитарните сечи са само предтекст за същинските такива - покрай сухото гори и мокрото...

  Трябва да оставят горите такива, каквито са - би трябвало да е позволено да се секат само засадени за тази цел дървета...

  Stef
 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "санитарни сечи"......

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Т.н. санитарни сечи са всъщност поголовно изсичане. Вместо 10% оставят 10%. Това е под диктата на дурвената мафия която е под властта на Доган. Дървесината 90% се изнася за Турция от която после се внася готова продукция - мебели.

 4. 4 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Нашите дебили не ги трогва съдбата на българското население и продължават да го изтребват, грабят и прогонват в чужбина, та за някакви си трипръсти кълвачи ще се смилят.
  Впрочем, за кълвача ЕК може и да се сети да ни подпръкне, но за простото население НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ...

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  Наистина рядко можеш да чуеш кълвач в гората.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  подобен съм снимал многократно в Южния Парк

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Зависи в коя гора, в парка се чува (доста) често. В София го има!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  То гора не остана ...кълвачите са последна грижа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#4:"alexsilver"]Нашите дебили не ги трогва съдбата на българското население и продължават да го изтребват, грабят и прогонват в чужбина,[/quote]
  Ако тук всичко е оk от към екология емиграцията ще започне да се връща както след големите гурбети в началото на века!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#8:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]То гора не остана ...кълвачите са последна грижа! [/quote]
  Проблема с гората не е единствено за трипръстия кълвач.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 267 Неутрално
 12. 12 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Едно животинче ще изчезне, после - друго. Идва и нашият ред...

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#1:"stef"]То е ясно, че санитарните сечи са само предтекст за същинските такива - покрай сухото гори и мокрото... [/quote]
  Планините-паркове като Рила ,Пирин и Родопите са напълно разкъсани от черни пътища по които се спускат претоварени камиони с дърва. Ерозията която тръгва от тези пътища унищожава хабитата на много животни и растения става въпрос за тотална еко катастрофа. България трябва незабавно да моли за помощ всички международни природозащитни организации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Помня едно разказче от детските си години, на Емилиян Станев.
  Когато дошла пролетта, птиците се върнали в старата гора, направили си гнезда и почнали да мътят пиленца. Но дошли лоши момчета от селото с прашки в ръце и джобове, пълни с камъни. Започнали да целят по гнездата и птичето население дало няколко жертви. Уплашени, останалите побързали да се преместят. Тогава гъсеници и скакалци нападнали зелените листа на дървета. Заплакала гората, нямало ги нейните приятели. Минало време, гадините унищожили голяма част от гората. Но веднъж скорецът се отбил да види как е старата гора и се върнал с пълна човка. След него отишли синигерът, калвачът и други. Решили да се върнат в старите си гнезда. А гората се възродила и задишала отново свободно.

 15. 15 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 441 Разстроено

  В Западните Родопи е страшно, горите са одрани и прорязани от пътища, оставени са тук-таме дървета и масивни купища от клони, разхвърлени и размотани, така че е трудно да се разходиш. Кал, разхвърлени пластмасови бутилки и боклуци от малоумници, картината е убийствена, граби се сякаш от душман. Тези хора сякаш са с мисия да унищожат единственото богатство на България. Такава чума не е минавала из тези земи отдавна...

 16. 16 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#1] от "stef":

  Опа! 50млн д/ра *2 000лв = Колко милиарда?И мафията да ги остави?Не, не очаквайте това!Е малко съм завишил в сметките ,но да добиете реална представа за каква далавера пишем!

 17. 17 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mark":

  Поголовна сеч е имало втората световна война.Но тя бледнее пред погрома последните 25г.А какви идиоти има в горските управления нямам думи.Читавите и образованите ги изхвърлиха щото ще развалят далаверата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK