Над 250 мъртви бебета делфини за месец, или пет пъти повече от официалните данни, преброиха от "Да запазим Корал"

Един от тазгодишните случаи на изхвърлен муткур на брега край Равда.

© "Зелени Балкани"

Един от тазгодишните случаи на изхвърлен муткур на брега край Равда.Над 250 мъртви делфини, всички бебета, само за един месец.


Това са данните до момента от преброяването на група граждани от инициативата "Да запазим Корал" и експерти от неправителствената организация "Зелени Балкани", заели се да събират, картират и разследват тревожно зачестилите случаи на изхвърлени мъртви делфини по бреговете на цялото българско Черноморие от края на юли.


250 е броят на постъпилите и обработени от тях граждански сигнали от 25 юли до 25 август 2015 г., но вече има още 42 нови сигнала, които все още не са добавени към общата статистика. Те се събират в информационна мрежа, създадена по спешност от доброволците, след като стана ясно, че държавните органи са затруднени да поемат стотиците сигнали, да направят налагащите се аутопсии и да установят своевременно причината за масовото измиране на делфините, които са защитен вид, а убийствата им са престъпление по Наказателния кодекс.
Атанас Русев от "Да запазим Корал" е и главният активист, сезирал обществеността и отговорните институции за мащаба на проблема. Той е бивш концесионер на плажа "Корал", спелеолог, екоактивист, а сега инициира доброволни и безвъзмездни действия по изследването. Днес (27 август) той публикува подробен материал, в който огласи резултатите от преброяването на тези инциденти и отчита на какъв етап е разследването на двете организации до момента.


За действията си гражданските сдружения не са получили финансиране. В същото време сериозно финансиране от 1 954 000 лв. е заделено по Оперативна програма "Околна среда" отново за преброяването и изследване на китоподобните по българското Черноморие по проект, който представи пилотни разултати, както и закупената най-модерна технология през март (вижте за подробности по проекта в карето - бел.ред.).
 


 

Всички мъртви бебета делфини са от един и същ вид – муткур, или т.нар. морска свиня, сочи изследването им. Това е третият вид китоподобни, които се срещат в Черно море, наред с черноморски бутилконос делфин (афала) и обикновения делфин. Всички те са защитени по Закона за биологичното разнообразие и при намиране на мъртви екземпляри следва да се подава сигнал до РИОСВ.


Институциите отчитат пет пъти по малко мъртви делфини


Общо 41.


Това е броят на регистрираните от двете екологични инспекции в Бургас и Варна случаи на мъртви делфини от началото на август, или над пет пъти по-малко от броя, съобщен от Атанас Русев. 23 от случаите са на територията на РИОСВ - Бургас, и 18 са на територията на РИОСВ - Варна. Това сочат данните на двете отговорни екоинспекции, изпратени на "Дневник" от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите на 26 август 2015 г.


От министерството коментират за "Дневник", че от 15 август "се забелязва спад в тревожната тенденция, т.е. намалява броят намерените мъртви делфини, като на територията на РИОСВ - Бургас, те са 8 екземпляра, а на територията на РИОСВ - Варна – един екземпляр". Общо 89 са регистрираните от двете РИОСВ случаи на мъртви делфини от началото на годината (1 януари 2015 г.) до 25 август 2015 г. Като 41 от тях са били на територията на РИОСВ - Варна, и 47 – на територията на РИОСВ - Бургас. Статистиката на МОСВ сочи, че такива случаи са 35 за 2014 г., 62 – за 2013 г., и 124 – за 2012 г.


МОСВ: Причината не е военни учения


Като трудно определят от екоминистерството установяването на конкретните причини за смъртта на делфините в тези случаи. Обяснението им е, че намерените трупове най-често са в напреднал стадий на разлагане и това не позволява да бъдат взети проби за изследване и да бъдат извършени аутопсии.


За възможните причини МОСВ се позовава на доклад "Анализ и оценка на факторите на смъртност при делфините", изготвен във връзка с изпълнението на проекта за изучаване на китоподобните: "смъртността най-често се дължи на болести или на заплитане на делфините в рибарски мрежи". Според доклади от проекта "Изграждане на национална мрежа за мониторинг на китоподобните в Черно море", изпълняван през 2011 г., повишаването на броя на изхвърлени на брега мъртви делфини за даден период може да е свързано и с промени в морските течения или посоката на вятъра, пишат още от ведомството.


Въпреки че все още не са ясни причините, ведомството посочва изрично, че "от наличната към момента информация не може да се направи извод, че високият брой намерени мъртви делфини е свързан с провеждане на военни учения". Такива бяха едни от най-спряганите хипотези до момента.


Какво прави държавата


От МОСВ отчитат какви действия са предприели във връзка с проблема. РИОСВ - Варна, е поискала становище от Института по рибни ресурси и Института по океанология за възможните причини в началото на август, на което все още няма отговор. С цел координирани действия между институциите с отношение към проблема на 14 август министърът на екологията Ивелина Василева е инициирала среща между представители на МОСВ, РИОСВ – Варна, РИОСВ - Бургас, Министерството на земеделието и храните, направление "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" към Българската агенция по безопасност на храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по околна среда, Институт по рибни ресурси – Варна.


В резултат е създадена организация при откриване на мъртви делфини, при които състоянието на тялото позволява изследване, РИОСВ да осигурява изпращането на тялото в Института по рибни ресурси - Варна, за извършване на аутопсия. От МОСВ са потърсили съдействие от специалисти на Секретариата на Международното споразумение за опазване на китоподобните ACCOBAMS, които при необходимост и при наличие на годен за изследване екземпляр да участват в аутопсии.


Явно обаче до момента няма извършена нито една аутопсия.


Секретариатът се е ангажирал и със събиране на информация дали през това лято в други страни от басейна на Черно море са регистрирани случаи на повишена смъртност при делфините за кратък период от време.


За "удобно измисленото бездействие на държавата"


Мнението на Русев е, че ако имаше своевременно направена аутопсия от отговорните институции, вероятно още в средата на юли причината за високата смъртност щеше да е ясна и "щеше да е известно предварително какво истинско бедствие предстои".


"Стана ясно, че РИОСВ не само нямат актуални данни, но и че нямат изградена система и правила за приемане на сигналите на гражданите", коментира работата на институциите по проблема Русев в блога си за "Корал", като уточнява, че обикновено никой не е отговарял на зеления телефон на екоинспекциите, органите са реагирали на сигналите със забавяне, а когато пристигат на мястото на инцидента, единственото, което правят, е да констатират случая и след това да оставят мъртвия делфин, където е. Той напомня и за сериозния проблем, че тези органи нямат право да преместват труповете на делфините според Закона за биологичното разнообразие (този проблем установи и проучване на "Дневник" - бел.ред.).


"С това случаят е напълно приключен и държавата си заминава. Оставят трупчетата на делфинчетата на плажа да се доразложат. На наш въпрос в МОСВ относно тази практика отговорът беше – "това е нормалното поведение – така тези умрели делфини могат да станат храна за нещо друго", пише още Русев и обяснява решението да направят собствено разследване, защото иначе "по тази схема на удобно измислено бездействие от страна на държавните институции всичко отново ще бъде потулено и смъртта на стотици бебета делфинчета дори няма да влезе в статистиката, камо ли някой да разследва каквото и да било".


Паралелно набиране на данни


За попълване на липсващите данни от "Да запазим Корал" използват интернет мрежата като среда, за да може хората, намерили мъртъв делфин, да сигнализират по най-удобния и бърз за тях начин. Създават група във Фейсбук "За Делфините"/Save the Dolphins, слагат кратки указания относно постъпващата информация, както и е-mail за сигнали. За няколко дена в нея се присъединяват над 500 човека, подават сигнали със снимки и описания на намерени от тях мъртви делфини по Черноморието.


Същевременно инициаторите на преброяването активират и мрежата от привърженици, експертите от "Зелени Балкани" (в лицето най-вече на Димитър Попов), други граждани по морето, с концесионери, наематели на плажове, спасители, водолази, харпунджии, сърфисти, рибари. Оказва се, че масово морето е изхвърлило на брега умрели делфинчета. "Оказа се, че проблемът е много по-голям, отколкото си представяхме в началото", коментира Русев.


Разследването е на финалната права


За анализ на данните доброволците използват "най-съвременните подходи при анализа на подобна информация": поставят наличните данни в ГИС (Географска информационна система) база данни и ги анализират с най-мощния инструмент в тази област – софтуерния продукт ArcGIS.


Успоредно с това Русев създава онлайн геопортал, където всеки публично може да разгледа и анализира данните с умрелите животни. В него може динамично с времето да се види къде и колко са мъртвите бозайници, а сега предстои да сложат и морските течения за последните два месеца, за да може всеки да види динамичния анализ и модел.


Атанас Русев напомня, че за подобен род портал и информация е в процес обществена поръчка в държавната администрация за над милион лева  вижте карето вляво).


Румънската организация "OCEANIC-Club" са специализирани в аутопсията на делфини, имат и подвижна лаборатория за целта, с която ще помогнат на българите.

© "Да запазим Корал"

Румънската организация "OCEANIC-Club" са специализирани в аутопсията на делфини, имат и подвижна лаборатория за целта, с която ще помогнат на българите.


Авторът на изследването подчертава отново, че за да се определи еднозначно причината за смъртта, трябва да се извърши аутопсия. "В България това ще бъде невъзможно в близкото обозримо бъдеще," пише той. Затова и търсят помощ от съседна Румъния, където се провежда активен мониторинг на делфините и съществуват организации, които са утвърдени след години практика. Свързват се със  S.E.O.P.M.M OCEANIC-Club. Те са специализирани в аутопсията на делфини, имат и подвижна лаборатория за целта.


Организацията изразява готовност веднага да тръгнат и до часове да направят първите изследвания. Но се налага задължително разрешение за тези дейности на територията на България. За целта от "Да запазим Корал", след разговори с министъра на МОСВ Ивелина Василева, от която получават "пълно съдействие", подават молба-формуляр за издаването на разрешително. След получаването му ще бъде възможно OCEANIC Club да направят изследвания на наша територия.


Какво предстои да се разследва


OCEANIC-Club ще определят по снимки времето, което отделните трупчета са прекарали във водата, и така ще може да се разбере приблизително времето, в което се е случило всичко. След като има подробни данни, информация за теченията и времето, когато това събитие е настъпило, ще може да се определи приблизително и точното място.


С тази информация доброволците ще могат да определят какви кораби и кой е пресичал този периметър.


Все още организациите нямат отговор на писмо до министъра на отбраната от преди 10 дни за военно учение "Бриз 2015 г.", което е проведено от 3 до 12 юли 2015 г.


Възможните причини


Освен военни учения другите възможна причини за тази смъртност сред делфините, сочени от експерта Димитър Попов и от Атанас Русев, са естествено заболяване или зараза, което лесно може да се докаже след аутопсия; токсично замърсяване в морето, което също става ясно след аутопсия или други наблюдения. Възможна причина е вследствие някакво необичайно събитие (земетресение, взрив, сонари и т.н.), бързото изплуване от голяма дълбочина и смърт заради ефектите от декомпресия. И на последно място и може би най-вероятна причина за случилото се е уловът в мрежи (дънни мрежи и др.). Установено е, че стопанският риболов е най-честата причина за избиването на този вид делфини навсякъде по света. Фактът, че има само малки бебета, почти еднакви по размер, говори ясно в полза на подобна хипотеза, коментира Русев в публикацията си.


Според неофициалните версии за причини са и мощно шумово замърсяване вследствие на човешка дейност, като например сеизмичните проучвания или теренни проучвания за находища на петрол. По официална информация обаче тази година от българската страна сондирания не е имало. 
 


Ясните факти около смъртта на бебетата делфини


Повече от 250 мъртви делфинчета от един и същ вид са излезли на бреговете на Черно море в България за период от месец, като над 170 – само от 1 до 10 август.


Всички те са в напреднал стадии на разлагане, което показва, че са престояли дълго време във водата.


Всички те са приблизително еднакви по размер и големина – около 50-60 см.


Изхвърляни са от морето масово при северни и североизточни силни ветрове и бури.


Няма възрастни екземпляри.


Няма следи от пряка човешка намеса или действия.


Голяма част от дефлинчетата са без глави ( вероятно поради факта, че другите морски обитатели, започват първо да пробождат главата в задната и част с клюновете си и следствие разхлабване на тези връзки, вълнението в морето и дългия престой – главата се отделя).


Според изследванията и правените модели относно морските течения в Черно море и самоволното движение на дефинирани обекти в него е установено, че много малък процент от тях (ако в случая са мъртви делфинчета) могат да достигнат до брега. В случая на мъртвите делфинчета този процент е дори още по-малък, защото те могат да бъдат изядени или да потънат в морето.


Този вид делфини обича студените води, респективно дълбокото море. Другите два вида делфини в Черно море най-вероятно избягват този вид на километри разстояние.


Този вид делфини е особено чувствителен към експлозии под водата и антропогенен шум (S. Koschinski).


Популацията на този вид делфини в Черно море по последни научни данни наброява около и под 10 000 индивида в цялото Черно море.


Най-честата причина за смъртта на този вид, свързана с човешка намеса навсякъде по света е, улов в дънни мрежи, обикновено само млади индивиди.


Те имат природозащитен статус: В България са в Червената книга са записани като уязвими, а в Международния червен списък е застрашен вид.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK