Нов маршрут проследява горските прилепи в СтранджаПрилепите не обитават единствено пещерите. За съществена част от тях най-важното местообитание са всъщност горите. Доказва го нов маршрут "Прилепи в гората" в природен парк "Странджа", който беше открит в края на миналата седмица.


Най-новият интерпретативен маршрут в парка отвежда посетителите в непознатия свят на летящите бозайници. От всички 33 вида прилепи в България 10 се отнасят към категорията "горски" и някои от тях могат да бъдат срещнати в Странджа по всяко време на годината, извън сезона на зимния им сън (хибернацията), разказват от дирекцията на парка.


Нов маршрут проследява горските прилепи в Странджа

© ДПП


Маршрутът е с изходна точка Малко Търново. В продължение на 5.5 км пътеката се изкачва и спуска сред стари гори с денивелация 120 м. По него са изградени общо девет информационни точки, които запознават почитателите на дивата природа с тайнствения живот на прилепите. Подобно на мишките и останалите гризачи, прилепите също са бозайници (раждат своите малки и ги хранят с мляко), но са включени в отделна група – разред "Ръкокрили".
Нов маршрут проследява горските прилепи в Странджа

© ДПП


По сложност трасето и походът е подходящ за всякаква възраст, включително и за деца, защото предлага множество възможности за забавления и усвояване на нови знания.


Преминавайки по пътеките му, посетителите научават за четирите вида прилепи – дългоух (бехщайнов) нощник, широкоух прилеп, малък вечерник и ръждив вечерник.


Децата могат да се включат в игра, която представя ориентирането на прилепите в пространството, а звукът към нея показва обектите, служещи за маркери с отразяващия се в тях ултразвук, могат дори да "чуят" прилепите чрез детектора за ултразвук.


Нов маршрут проследява горските прилепи в Странджа

© ДПП


По продължение на трасето са поставени къщички, които прилепите използват за размножаване, зимуване или почивка при търсене на храна.


Част от маршрута може да бъде преминат и през нощта с водач – интерпретатор от ДПП "Странджа".


В близост до трасето на новия маршрут има и останки от древен некропол.

Нов маршрут проследява горските прилепи в Странджа

© ДПП


"Прилепи в гората" е един от общо 11-те маршрута, изградени по проект "Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK