Брюксел затяга забраната за търговията с продукти от тюлени

Брюксел затяга забраната за търговията с продукти от тюлени

© ReutersПо-малко тюлени ще бъдат убивани заради търговия с кожата им след като Европейския парламент прие нови ограничителни правила в посока затягане на забраната за търговията с продукти от тюлени,  одобрени на 8 септември в пленарната зала в Страсбург.


Новите мерки включат в забраната продукти от лов, осъществяван с цел защита на рибните пасажи, но оставят възможността на ескимосите и други местни общности да ловуват и продават тюленски продукти. Промените са вече договорени с правителствата на страните в ЕС, съобщи във вторник европейската пресслужба.


Засилването на забраната
Решението на Парламента засяга правилата за ограничаването на търговията с продукти от тюлени, приети през 2009 г.  заради неетичния начин на убиване на животните. Наложената тогава забрана предвиждаше две изключения – за продукти от лов на ескимоси и лов в малки мащаби за гарантиране на стабилното управление на морските ресурси.


Канада и Норвегия оспориха легитимността на забраната пред Световната търговска организация (СТО), но тя реши през юни 2014 г., че моралните съображения могат да бъдат достатъчно основание за решението. В същото време СТО поиска по-прецизно дефиниране на предвидените изключения и по тази причина през февруари 2015 г. Европейската комисия предложи измененията в настоящите правила.


Прецизиране на правилата за лов от ескимоси


Съгласно промените, по които Парламентът вече е достигнал предварително съгласие със Съвета, ескимосите ще могат да продават продукти от тюлени в евросъюза, само ако техните методи на лов не причиняват излишна болка на животните, ловът е част от техните традиции и допринася за тяхното препитание.


Отпада другото изключение, свързано с лова за защита на морските ресурси.


По настояване на депутатите Комисията ще трябва да работи за подобряване на информираността за новите правила и изключенията за ескимосите. Целта е да се преодолее негативното отразяване и заблудите, свързани с лова на тюлени от ескимоси. Комисията също така се ангажира да подготви доклад до края на 2019 г. за приложението на новите правила и отражението им върху ескимосите.


"Изменихме предложението на Комисията, като взехме предвид правото на самоопределение на ескимосите и на други общности", обясни докладчикът Кристиан-Силвиу Бушой (ЕНП, Румъния) по време на дебата.


Предстоящи стъпки


След като бяха приети от Парламента в Страсбург, новите правила трябва да бъдат официално одобрени и от Съвета на Европейския съюз. Предвижда се те да влязат в сила от 18 октомври 2015 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK