Чиновници оправдаха бездействието си по казуса със стотиците мъртви делфини с приключил проект

Чиновници оправдаха бездействието си по казуса със стотиците мъртви делфини с приключил проект

© nullФинансираните от държавата проучвания на изхвърлени делфини на българското Черноморие са част от мащабен проект, приключил в средата на юли – точно когато започна тревожната и необяснима тенденция на случаи с мъртви бебета делфини по плажовете, които надхвърлиха 250 само за месец. С края на въпросния проект за изследване на китоподобните от Изпълнителната агенция по околна среда обясняват защо наетите експерти не са се заели да броят тези случаи, не са събирали необходимите данни и не са направили аутопсии и изследвания, за да се установи причината за високата смъртност.


Краят на проекта е бил на 15 юни 2015 г., но все още няма и публикувани данни и резултати от него, които били вписани в доклади. Това става ясно от официално обяснение, публикувано на 31 август на сайта на ИАОС – възложител на проекта с международно участие. Сумата 1 954 000 лв. е била заделена по оперативна програма "Околна среда" за преброяването и изследване на китоподобните по българското Черноморие за въпросния проект, който беше представен пилотно през март от ИАОС наред със закупената "най-модерна технология".


"По проекта не са планирани и не са провеждани теренни проучвания след средата на юли, поради което не са налични данни за мъртвите делфини от този период", посочват от ИАОС. За началната дата на тенденцията агенцията се позовава на информация от статия от "Дневник" по темата.
Вместо наетите експерти преброяването на смъртните случаи извършиха безвъзмездно и доброволно от гражданско сдружение "Да запазим Корал", които събираха и обработваха гражданските сигнали, с подкрепата на експерти от неправителствената организация "Зелени Балкани". Броят на мъртвите китоподобни - само бебета, единствено от вида миткур, надхвърли пет пъти официалната статистика на регионалните екоинспекции и министерството (общо 41 случая), досега няма направена нито една аутопсия, необходима за установяване на причината. Доброволците са се свързали с румънски експерти с необходимата техника, които са се ангажирали да съдействат за аутопсия. В момента се чака разрешение за това от МОСВ.
 


Всички мъртви бебета делфини са от един и същ вид – муткур, или т.нар. морска свиня. Това е третият вид китоподобни, които се срещат в Черно море, наред с черноморски бутилконос делфин (афала) и обикновения делфин. Всички видове са защитени по Закона за биологичното разнообразие и при намиране на мъртви екземпляри следва да се подава сигнал до РИОСВ.

Иначе по график наетите експерти по проекта са прoвели: 4 теренни мисии със самолет през декември, април, май и юни; 3 теренни мисии с кораб през ноември, април и юни; наблюдения от 6 стационарни точки - Дуранкулак, Камчия, Несебър, нос Ангалина, нос Емине, Синеморец; както и проучвания върху изхвърлените на българската брегова ивица морски китоподобни през периода януари – юни 2015 г. Това отчитат от ИАОС.


Причината за изпълнението на проекта е, че "информацията за морските бозайници и морски природни местообитания е определена от Европейската комисия (ЕК) като крайно незадоволителна и няма надеждна оценка за численост и разпределение на китоподбните в българската икономическа зона на Черно море." Последните задълбочени научни изследвания са проведени през 1962 г.


Основната цел е "да се извършат задълбочени теренни проучвания в българската икономическа зона на Черно море в отговор на заключенията на ЕК за морските бозайници, като се съберат актуални данни за тяхното разпространение, численост, местообитания и заплахи за популациите." На база на събраните данни трябва да се определи нуждата от обявяване на защитени зони от мрежата "Натура 2000" за опазване на китоподобните в българската зона.


Всички мъртви бебета делфини са от един и същ вид – муткур, или т.нар. морска свиня. Това е третият вид китоподобни, които се срещат в Черно море, наред с черноморски бутилконос делфин (афала) и обикновения делфин. Всички видове са защитени по Закона за биологичното разнообразие и при намиране на мъртви екземпляри следва да се подава сигнал до РИОСВ.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Много удобно, господа!

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  И в тази агенция е пълно с партийни лешпери, а място за истински експерти няма...

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Неутрално
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3764 Гневно

  Мързеливи и жестоки лапачи, безсрамници!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  А заплатите им приключиха или си вървят

 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Като е приключил проектът да бъдат уволнени веднага.

 7. 7 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "4 теренни мисии със самолет през декември, април, май и юни месец; 3 теренни мисии с кораб през ноември, април и юни месец; наблюдения от 6 стационарни точки - Дуранкулак, Несебър, нос Ангалина, нос Емине, Синеморец."
  Не предполагах, че е възможно да си финансираш морския отдих и по този начин.

 8. 8 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 225 Весело

  "..., а Аспарух Карастоянов представлява изпълнителите."
  Богата биография има този човек. И все тънка и доходна. Напр. "търговски представител на България в Кувейт". И от делфини отбира...

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Не е спомената шестата стационарна точка за наблюдение, но именно на нея аз засякох групата "изследователи" и от своя страна проведох едно наблюдение на нейната "работа". Тя се състоеше от час-час и половина стоене на една скала, ръкомахане, снимки, раздумки и отскоци за зареждане на провизии в близко заведение.... Два милиона от Околна среда, т.е. данъколатски пари са отишли именно за това!

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  досега няма направена нито една аутопсия, необходима за установяване на причината.
  _________
  Ако съответници институции9 не си вършат работата значи тези които искат да прикрият безхаберието в екологията са превзели министерството на екологията?
  От екоинспекцията правиха ли изследвания на водите след военните учения в черно море?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  е и ти ли си истинския експерт
  Защото така тоя въпрос не е решен в световен мащаб ,сигурно ще да е защото и там е пълно с "партиини лешпери"

  гошо
 12. 12 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 709 Гневно

  ВСИЧКИ европейски проекти имат за цел да подпомогнат устойчиви практики. Демек след приключване на финансирания от ЕС проект, дейсността да продължи с местно финансиране или да се самофинансира.

  Ако това не става, то имаме само „усвояване на средства“ и нулев ефект.

  @)----,--'--
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  От много време медии и обществен боклук наричат природозащитниците еколози. А някои измекяри и псевдоеколози. Еколог обаче е преофесия и представителите и не са чак толкова много. Със сигурност природозащитниците са от всякакви професионални и социални групи.

  В министерството на (по-скоро срещу) Околната среда и водите трябва да работят еколози. Но вижда се, че там са псевдоеколозите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ама усвоихте в джобчетата кинтите нали? Наглост и дебелоочие, освен некомпетентност.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Типична българска чиновническа безхаберщина!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 16. 16 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Все повече се убеждавам, че думата "чиновник" не е длъжност, а диагноза.
  Това, че даден проект е приключил, съвсем не означава, че в ИАОС или в РИОСВ не са били уведомени за случващото се.

 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Гневно

  Сумата 1 954 000 лв. е била заделена по оперативна програма "Околна среда"

  Значи хорицата са "усвоили" 1 МИЛИОН €, имитирали са дейност, и типично по чиновнически и грабителски след като са се "отчели" вече ил лъсва истинското безхаберие, нехайство и непукизъм....
  Има ли учудени че странатани е такава кочина след като такива "агенции" върлуват?!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това не може да е истина

 19. 19 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Защо ли не се изненадвам

 20. 20 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 714 Любопитно

  [quote#13:"Gopeто"]Еколог обаче е преофесия[/quote]
  В бургаския Химически техникум винаги е имало специалност "Екология". За справка: http://pght-zelinskij.com/ecology_after_7class.html

 21. 21 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това не ми звучи правдоподобно.

 22. 22 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не мога да извиня такова поведение. Дори да не си експерт, ако си поел такъв прокет, би трябвало поне състраданието да те води, когато печалбарството, което явно е било на дневен ред, мине.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Те чиновниците не знаят,не са оттука,а са само за панаира.

 24. 24 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много лицемерно! Като става въпрос за протести винаги се намират средства да се извозят протестиращи до тая планина или до оная поляна, а като трябва да се върши реална работа - "ми той проектът свършил". Безобразие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK