Заради държавно лобиране пред ЮНЕСКО да изключи още части от парк "Пирин" днес ще има протест

Заради държавно лобиране пред ЮНЕСКО да изключи още части от парк "Пирин" днес ще има протест

© Надежда Чипева, КапиталНов протест срещу застрояването на Национален парк "Пирин" ще има тази вечер. Началото на шествието ще е пред Партийния дом в 18.30 ч., след което гражданите планират да минат през Министерството на туризма.


Поводът за гражданското недоволство и протест този път е неофициалната среща в Париж на делегация, състояща се от членове на министерствата на туризма и на спорта, с директора на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Кишоре Рао.


По време на този разговор, проведен на 15 юли, те са обсъждали възможността части от Национален парк "Пирин" да бъдат изключени от обхвата на световното природно наследство. Отговорът от страна на ЮНЕСКО е бил негативен. Не са присъствали експерти от Министерството на околната среда и водите, които са институцията, отговаряща за защитените територии.
Обясненията на замесените ведомства


За тайното посещение в понеделник съобщиха публично от коалиция "За да остане природа в България", позовавайки се на информация, получена по Закона за достъп до обществена информация. След запитване до съответните ведомства "Дневник" получи потвърждение, че такава среща е била проведена. От пресцентъра на Министерството на младежта и спорта обаче уверяват, че са изпратили представител, тъй като ведомството им е заинтересована страна по проектоплана. По думите им техният представител не е изразявал никакво становище и позиция по проекта на план, а основна цел на присъствието му била да се внесе яснота каква е позицията на ЮНЕСКО по него.


От МОСВ пък обясняват, че не са били поканени или информирани предварително, а са уведомени впоследствие от получената на 20 юли 2015 г. грама от посланик Александър Савов - постоянен представител на България в ЮНЕСКО. От Министерството на туризма редакцията на "Дневник" все още не е получила отговор.


На срещата с ЮНЕСКО


Според разпространената от природозащитниците справка по време на разговора, на който са присъствали директорите на "Административно правно обслужване" в министерствата на туризма и на спорта заедно с директора на фирмата "Пролес инженеринг", която подготвя новия план за управление на Национален парк "Пирин", Антоний Стефанов, те са представили черновата на плана за управление на парка до 2023 г. и са заявили желанието си тези зони да бъдат обявени за буферни или - като алтернативен вариант - да бъдат изключени от ЮНЕСКО за сметка на разширяването на обекта с други територии.


Отговорът на Рао обаче е бил категорично отрицателен. Директорът е обяснил, че "Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО изисква детайлни планове за управление на всички зони и ако планът за "Пирин" предвижда туристическа дейност, е необходимо той да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Проектът на нов план не отговаря на тези критерии и не е приемлив за Международния съюз за опазване на природата (IUCN)".


През 2010 г. ЮНЕСКО изключи ски зоните над Банско и Добринище от обекта на световното наследство с мотива, че природата там е безвъзвратно унищожена и урбанизирана. На срещата този юли Рао е припомнил, че страната ни тогава е приела и последвалите решения на комитета, с които се отменя възможността за всякакви бъдещи промени в границите на обекта и се изисква българската страна да не развива ски спорт в границите на обекта. "България се е съгласила на подобен компромисен вариант, докато сега се иска точно обратното", е отбелязал Рао.


Позицията на МОСВ


По повод срещата във вторник МОСВ излезе с категорична позиция, че ще продължава да се придържа към решенията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, като осигури запазването на интегритета на НП "Пирин" като обект на световното наследство. От ведомството припомнят, че съгласно разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за защитените територии международните договори имат предимство пред националното законодателство и плановете за управление на защитените територии задължително се съобразяват с тях.


"Политиката на Министерството на младежта и спорта по отношение на въпросния план ще се формира в строго съответствие с правилата и нормите, свързани с екоравновесието в региона, с приложимото международно законодателство и в частност с Конвенцията за световно наследство на ЮНЕСКО", пишат от Министерството на туризма.


Какво искат протестиращите


Въпреки категоричните позиции от страна на ЮНЕСКО, на МОСВ и на спортното ведомство протест тази вечер ще има. Основният мотив е, че проектът за План за управление е факт и неговите автори явно работят за застрояването на планината. "В България мафията си има държава и изпраща министри да лобират от нейно име за застрояването на Пирин", пишат още организаторите на протестното шествие на страницата на събитието във фейсбук, което ще е под формата на манифестация като иронична препратка към комунистическия празник 9 септември днес.


Протестиращите настояват проектите за нови планове за управление на Пирин и на Витоша, изготвяни от "Пролес инженеринг", да бъдат върнати за цялостна преработка от МОСВ веднага. Според тях двата документа отварят вратата за застрояване и изсичане на планините. Те искат още да бъдат наказани министрите на туризма и на спорта за открито лобиране за олигархични интереси.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Това са нормални явления за държава на мафията. И вместо да се протестира на парче за това и онова, трябва системата да се промени изначално и да се приеме нова концепция и хора, които да изведат страната на друго равнище. Иначе поводите да протести няма да намалеят по никакъв начин, даже ще се увеличават, заради безкрайните апетити на определени лица.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  А уж се борим с олигархията.Вятър,те точно тези дето трябва да се борят,вършат нарушения.

 3. 3 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално

  определено тенденциозно отразяване.........

 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Държавата се окончателно се надупи пред псевдобизнесмените!

  СРАМ!
  Оставка!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#3] от "Стан":

  Определено си се омазал до лактите!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6 Профил на Божидар Цветанов
  Божидар Цветанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тези от Зелените са комунисти пребоядисани в зелено. Те са зелената мафия.

 7. 7 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#5] от "Без соц":

  какви аргументи имаш за горното твърдение?

 8. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  ПРЕДИЗБОРНО

  ЕКОЛОГИЧНО

  РЕВОЛЮЦИОННО

  настроение > отегчено

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Цеко явно иска да си купи Пирин.
  Чакаме сега и финансистът Каролев да ни обясни за туризмът и ските.
  А Боце - ни лук ял...
  Наглеци!

 10. 10 Профил на theh5n1
  theh5n1
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Алчни некадърници... По черноморието се видя какъв капацитет имат "бизнесмените", сега искат да пробват да осерат и Пирин. Резултата няма да е по-различен - съсипана природа и вайкане "защо не идват туристите, държавата да помогне".
  И премиерчето и то натяга в полза на "бизнесмените" - гнус, гнус.

 11. 11 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Ама какво им става на всички днес? Тоя протест е толкова предизборно нагласен, колкото и снимката на Радан в метрово

 12. 12 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#11] от "moti":

  Доста хора явно не са си пили хапчетата днес. На този протест няма да му мине номера, също както на Радан не му се получи с така снимка в метрото. Как пък цял живот с кола - сега част от народа и с метро, хайде, хайде

 13. 13 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Тия тунеядци дето искат да сложат мазните си ръчици върху Пирин да им ги прекършат веднага. Достатъчно поразии правят в банковия сектор

 14. 14 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пфахаха Пак ли бе?!
  Тия станаха смешни с тия протести
  Факт де, преди избори сме и всеки вади каквото може Кой возене в градския, кой протестче, кой изненадващо се отделя в последния момент

 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Явно са решили, че сега им е шансът. Докато Бокова е шеф на ЮНЕСКО алъш-веришът да върви.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norie":

  Идват избори и всички са много дейни и загрижени, както Раданчо, така и Зелените.

 17. 17 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много евтини номерца от страна на Зелените, сесията е била официална на нея е присъствал посланика на България в ЮНЕСКО. Айде спрете се вече хората се напатиха от предизборни манипулации, няма кой да ви се върже.

 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "страната ни тогава е приела и последвалите решения на комитета, с които се отменя възможността за всякакви бъдещи промени в границите на обекта и се изисква българската страна да не развива ски спорт в границите на обекта."
  "Отговорът на Рао обаче е бил категорично отрицателен."
  Добре, че ЮНЕСКО е по - загрижен за опазване на Пирин от нашите министерства.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Оффф, извинявам се но ЮНЕСКО да не е МС или Народното събрание, че да решава или забранява нещо в България?

  Приказка без край
 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  истинска мафия.

  вълците (или по-скоро мършоядите) пазят стадото.

  как няма да сме бедна държава, като всичко се продава под масата на 1/10 до 1/1000 от цената.

  220 бона концесионна такса годишно е равно на 2 годишни наема на заведение на Витошка.

  с разликата се пазарува на калпак държавни/общински служители.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  [quote#1:"Читател"]Това са нормални явления за държава на мафията. [/quote]
  Дали е Мафия или друг бизнесмен, протести ще има защото са платени от конкуренцията! "Зелените" ги създаде КГБ и ги подъържа до сега! Като чуя "природозащитници", все се сещам за рекет! Защо не протестират срещу фирмите на Доган и царя,и циганите, коита обезлесиха стотици хиляди декари? Защото там няма "гювеч"! А като пречат на тоя и оня, все пада някой лев рекет!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 525 Неутрално

  палетата на цеко пишат откровени лъжи под новината, но трябва да си заработят 30 сребърника, за които се продават.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Любопитно

  "Отговорът от страна на ЮНЕСКО е бил негативен..." - нещо слабички са се оказали аргументите на БГ продажниците, но пък кой знае със заиграването с ИБокова, като едното нищо може и ЮНЕСКО да привлекат към фирменото, сладко лоби?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Дълго време т..н. "зелени" талибани, предвождани от Тома Белев водят манипулативни кампании срещу Банско. Всички знаят защо - личностният конфликт между Белев и уволнилия го от ПП Витоша (който също не е цвете за мирисане). Манипулациите на т.н. "За да остане природа в България" достигаха комични размери, като например твърдение, че Пирин ще бъде застроен на 30%, при положение, че застроеното към момента е малко над 1% а новите проекти са за 0,2-0,3%

  Но кое ли кара талибаните да излизат на протест точно днес? Кое ли ги дразни? Много просто, ето това:

  http://news.ibox.bg/news/id_1355312444

  Всичките им лъжи вече приключиха. Спонсорите им от чужди курорти напразно си дават парите. Днес на шествието им я има 50 човека, я няма. Приключихте вече зелени измамници.

  Иначе Дневник много ви уважавам, но това че препечатвате всяка тяхна проява е притеснително. Техните лъжи са явни за мнозинството хора...а вие сте били винаги хора работещи за една успешна и бъдеща България.

 25. 25 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Между другото в интерес на истината (разбирам, че някои "движения" имат абонамент за секция Зелен), Дневник не би било зле да публикувате информация за посещението на г-н Кишоре Рао в България днес и за изявленията му. За разлика от екоталибаните той наистина е природозащитник....

  Заради високия стандарт на Икономедия и за да разсеете съмненията, че сте трибуна на обикновени рекетьори.....

 26. 26 Профил на theh5n1
  theh5n1
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Гледам всички се обясняват, че това били предизборни протести. Хората, които ги е грижа за природата са показали и ще показват занапред, че няма да оставят безродниците да съсипят Пирин. Плюйте ги колкото си искате. Продажници и измекяри - бол.
  А по-евтини номера от тия на б.б., няма. Но електората му такъв - късопаметен.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#26] от "theh5n1":

  Що не си.....!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на theh5n1
  theh5n1
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz2":

  Какво те тревожи? Че има някой, дето не се прехласва по цървула 66 номер?
  Или, че някой обича да ходи сред природата и му се повдига от лифтове, джипове, бизнесмени, гъзарчета и кифли?
  Човек всичко може да направи, ама съсипана природа не може да възстанови. Та, по-кротко с тоя плам да се сече и да се налива бетон. Знам, на гербаджиите там им е силата, ама родината ни не им е бащиния, ще трябва да се съобразите и с другите...

 29. 29 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най-важното решение на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин - от 2010 година.
  Вижте превода на решението:

  Решение 34 COM 8B.5
  Национален Парк Пирин (България)
  Комитетът за Световно Наследство,

  [...] 5. Приема, в конкретния контекст на по-горното разширение, предложението на държавата-страна да изключи от обекта четири малки района (общо 150.6 хектара) в периферията на обекта, които са изключени от Националния Парк; и също приема предложението на държавата-страна да изключи от обекта туристическите зони Банско и Добринище (общо 1,078.28 хектара) и да включи тези последни зони, които са в рамките на Националния Парк, в нова буферна зона;

  6. Съжалява, че Изключителната Световна Ценност на обекта е многократно и значително повлияна от развитието на съоръжения за ски и ски писти, до степента, че обектът може да бъде разгледан за вписване в Списъка на Застрашено Световно Наследство и по-нататъшно развитие на съоръжения за ски е КРИТИЧНА ЗАПЛАХА за Изключителната Световна Ценност на обекта;

  7. Отправя искане към държавата-членка стриктно да гарантира, че няма да се провежда по-нататъшно развитие на съоръжения за ски в рамките на обекта и буферните му зони, и да гарантира че съществуващите съоръжения за ски и ски писти са събразни с одобрените изисквания, включително тези възтановяване на накърнените райони;

  8. Решава че всякакво по-нататъшно развитие и сериозни влияния от съоръжения за ски и ски писти, или прилежаща инфраструктура, в рамките на обекта и буферните му зони, биха довели до вписване на обекта в Списъка на Застрашено Световно Наследство;

  9. Призовава съответаната държава-страна да осигури, че НОВИЯТ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ, който ще бъде изготвен за периода след 2013 г., НЕ ПОЗВОЛЯВА ПО-НАТАТЪШНО РАЗВИТИЕ НА СКИ-СЪОРЪЖЕНИЯ или строителство на други съоръжения в рамките на обекта и буферните му зони, НИТО РАЗШИРЕНИЕ НА ТУРИСТИЧЕСКАТА ЗОНА В ОБЕКТА;

  10. Също призовава държавата-страна да предприеме всички възможни мерки, за да предотврати неподходящите употреби на Емблемата на Световното Наследство, включително да не се позволява употребата ѝ във връзка със ски курорт Банско, който не може да бъде считан за устойчива употреба на обект на Световното Наследство; и насърчава държавата-страна да разгледа и подсили възможностите за екологически устойчив туризъм в обекта, който да е в полза на местните общности; [...]

  http://whc.unesco.org/en/decisions/3985

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 30. 30 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#7] от "Станислав Генов":


  До коментар [#27] от "lz2":

  Щот не е герб..аст!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 31. 31 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Що така аджеба протести има само за Банско .Карадере и Корал ?Ни един протест за Родопите ,миленвелчевите хотели не на дюни, а направо на пясъка , на Гергов ,ни за алея първа във Варна, ни за изчезването на цели гори ,а?Плаща се за там, където не са успели да се уредят наште ора .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK