Акция "На плаж с чувалче за боклук" ще има тази неделя край Варна

Акция "На плаж с чувалче за боклук" ще има тази неделя край Варна

© Анелия НиколоваГрупа доброволци от Варна организират почистване на плаж Черноморец край Варна.


"След активния летен сезон на това любимо място на варненци може да се намерят всякакви боклуци – фасове, пластмасови шишета, чашки, найлонови торбички, части от плажни детски играчки, сламки, стъклени бутилк," обясняват мотивите за акцията и мястото от "За Земята".


Над 60 човека вече са заявили присъствие на събитието във фейсбук. За всеки, който иска да се включи, ще бъдат осигурени ръкавици и чували.
Началото е в 15 ч., а за да се стигне до мястото може да се вземе автобус 60 или както ще направят част от доброволците – да се дойде с колело.


Идеята на доброволците е не само да изчистят плажа еднократно, но и да го пазят по-чист занапред. Затова по време на събитието ще бъдат поставени специални ръчно изработени дървени табели, приканващи плажуващите да прибират отпадъците си в края на престоя си край морския бряг.


По време на почистването участниците ще имат възможност и да измерват количеството на боклука, който събират в чувала, чрез специално създадено мобилно приложение.


Събирането на отпадъци край варненското море е част от кампания "Морето не е за една ваканция", която се реализира от доброволци, варненската фондация "Мейдей", "Грийнпийс"-България и екологично сдружение "За Земята".


При предишната инициатива по събиране на фасове по Централния плаж във Варна, групата младежи събраха 4500 фаса само за 1 час.


За повече информация за дейностите в кампанията, вижте страницата "Морето не е за една ваканция"във фейсбук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK