Над 700 кг живак се отделят във въздуха у нас годишно, не са определени норми

Над 700 кг живак се отделят във въздуха у нас годишно, не са определени норми

© Красимир ЮскеселиевНад 3.3 тона е количеството, отделен в атмосферата живак в България общо само за три години ( за периода 2010 – 2013 г. ). Над 700 кг от това количество се отделя годишно във въздуха, който дишаме. Около 1/3 идва от битовото отопление и топлоелектрическите централи на въглища. Друг източник са горивните процеси в индустрията, в това число и производството на електроенергия.


Това сочат данните в нов доклад на природозащитната организация "Грийнпийс"-България, който беше представен в началото на седмицата.


Натрупването на живак в околната среда има негативни последици за здравето на хората и за природата. Едно от заключенията от тригодишния анализ е, че въпреки сериозността на проблема, той остава скрит за обществото.
От организацията напомнят, че въглищните централи са един от основните източници на живак в природата.


Живакът е сребрист течен метал, той е в групата на тежките метали – заедно с олово, мед, цинк, кадмий, никел и др.


Живакът и неговите съединения са високо токсични и отровни, представляват опасност за нормалното развитие на децата и здравето на хората.

Анализът на "Грийнпийс"-България сочи, че през последните години като цяло в страната намалява общото количество отделяни емисии живак, но в същото време процентно делът на трите основни източника – битово отопление, ТЕЦ и горивни процеси в индустрията, се увеличава.


Това е обезпокоителна тенденция, предвид сериозни щети за здравето, които причинява излагането на живак, коментира Деница Петрова от "Грийпийс"-България.


За здравния ефект от живака


Живакът е считан от Световната здравна организация (СЗО) за един от десетте най-токсични химикала, които представляват главна опасност за човешкото здраве.


Бебетата, децата и жените в детеродна възраст са най-уязвими от излагането на живак. Сред основните системи, които се засягат от токсичното действие на живака са нервна, имунна, репродуктивна и дихателна, а от органите – мозък, сърце, бъбреци, щитовидна жлеза, пише в анализа като се позовава на последни данни на Европейската агенция по околна среда и на Световната здравна организация.


Чрез горенето на въглища в битови условия и ТЕЦ, живакът, който се намира във въглищата, се отделя и попада във въздуха, водите и почвите. Веднъж попаднал в екосистемата, той се натрупва и остава там за дълги периоди от време.


Над 700 кг живак се отделят във въздуха у нас годишно, не са определени норми

© Анелия Николова


Живакът е сребрист течен метал, той е в групата на тежките метали – заедно с олово, мед, цинк, кадмий, никел и др.


Живакът и неговите съединения са високо токсични и отровни, представляват опасност за нормалното развитие на децата и здравето на хората.

Живакът без регламент и норми в Европа


В същото време за живака липсват регламенти за следене и за пределно допустими норми, които са вече наложени за другите емисии вредни вещества, отделяни отново при горенето на въглища – като за фини прахови частици, SOx, NОx. Както в европейското, така и в българското законодателство съдържанието на живак и неговите съединения в атмосферния въздух не е регламентирано, т.е. не са определени пределно допустими норми.


През 2013 г. в отговор по Закона за достъп до обществена информация, от Министерството на околната среда и водите обясняват, че "количествата, отделен живак, са минимални" и че няма наложени пределно допустими норми за него. С днешна дата от местния клон на "Грийнпийс" са поискали от МОСВ актуална информация за живака, отново по ЗДОИ, но досега не са получили отговор.


"Смятаме, че темата за живака заслужава вниманието както на гражданите на България, така и на отговорните държавни и местни власти и институции. Въвеждането на по-строги пределно допустими норми за живак, отделян при горенето на въглища в топлоелектрическите централи, е важна стъпка за ограничаване на количеството живак в околната среда и излагането на хората на неговото вредно въздействие", коментира анализът Теодора Стоянова, координатор на кампанията "Климат и енергия" на "Грийнпийс"-България.


Дълбоко в почвите


Около 30 000 хектара площи (или 0,03% от общата територия на страната) са засегнати и са с нарушен състав като последица от добива на въглища през последните десетилетия. Това показва частта в доклада "Грийнпийс"-България, където се обръща специално внимание на щетите, които въглищният сектор нанася върху почвите у нас.


Процесите на рекултивация и възстановяване на терените протичат бавно, а резултатите са незадоволителни. Това води до нарастване на нуждата от отчуждаване на земи от селскостопански, горски и населени места фондове, както и се нарушава балансът между земите в различните фондове.


Теодора Стоянова коментира в тази връзка, че забавянето на рекултивация, липсата на адекватни мерки за контрол на вноските за рекултивация, както и непрозрачността при използване и поддръжка на насипищата, където се съхраняват отпадните материали от ТЕЦ – всичко това са отворени въпроси, които спешно се нуждаят от своето решение.


Стъпките към овладяване на проблема с живака у нас


Експертите от организацията настояват за няколко важни мерки към решаването на проблема с големите количества отделян в природата ни живак.


Първата стъпка са законодателни и нормативни промени, които да определят пределно допустими норми за живак в атмосферния въздух и да следят за тяхното спазване.


Необходимо е да се въведе и системно и периодично изследване на почвите, с което да се следи за тяхното качество и ниво на замърсяване, препоръчват още природозащитниците.


Според тях, за справяне с проблема ще помогне много и стимулиране на мерките за енергийна ефективност и широкото навлизане на малки (до 30 кВ) ВЕИ инсталации на ниво домакинства, малък бизнес и общини, които да намалят нуждата от въглищни топлоелектроцентрали.


Допълнителна и подробна информация за вредите от живака и щетите, които въглищния сектор нанася върху почвите, можете да намерите в целия доклад "Заровените тайни на въглищата" на страницата на "Грийнпийс" - България.


Вредата, която живакът нанася върху човешкото здраве, е сериозна и може да доведе до тежки последици, е отбелязано в новия доклад, който се позовава на проучване на ЕАОС : дори и в малки дози, метилживакът може сериозно да увреди нервната система и да навреди на имунната и репродуктивната системи. Той има сериозно влияние върху развитието на мозъка при неродените бебета и може да преминава както през плацентата, така и през кръвта. Ето защо най-уязвимите групи са децата (вкл. и плодът в утробата на майката) и жените в детеродна възраст.


Метилживакът може също да причини проблеми в сърдечносъдовата система и така да доведе до по-висока смъртност. Според Световната здравна организация (СЗО), излагането на живак, дори в минимални количества, може да причини сериозни здравни проблеми и е заплаха за развитието на детския организъм – вътре в утробата и през първите години от живота.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Весело
 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Хубаво, ама какво можем да направим? Да вдигнем данъците??!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Живакът е считан от Световната здравна организация (СЗО) за един от десетте най-токсични химикала
  ___________
  Аз пък си мислех ,че ако сме в ЕС тези отрови се контролират от Баце!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Ако вдигнат още малко цените на тока, бизнеса и домакинствата ще се светнат, че им излиза по-евтино да си инсталират собствен източник, и от него да си покриват голямата част от консумацията.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#0:"днивник"]Над 700 кг живак се отделя във въздуха у нас годишно,[/quote]
  а колко термометри биха се направили с тези 700 кт живак..


  а колко хуманни бомби с обеднен уран се изхвърли за посл. 15 год...

  за още една АЕЦ, ако беше използват по предназначеине

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  [quote#4:"today"]Ако вдигнат още малко цените на тока, бизнеса и домакинствата ще се светнат, че им излиза по-евтино да си инсталират собствен източник, и от него да си покриват голямата част от консумацията. [/quote]
  Знам за поне две гръцки фирми които които им излиза по-евтино да ползват дизелов агрегат през зимата с чието КПД се и отопляват !
  Абе друго си е инвеститори като тези в Марица Изток !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#0:"статията"]В същото време за живака липсват регламенти за следене и за пределно допустими норми, които са вече наложени за другите емисии вредни вещества,[/quote]

  Най важното е да има регламент за кривината на краставиците, за живака, атомните ел. централи и т.н. маловажни нещица не трябва. Пък да не говорим че у нас и да има такъв регламент за живака, тука ще го приемем последни и то с бой и ритане, само и само Американските и на Ковачки Марици да бълват като ненормални!!!

  Дела трябват, а не думи.
 8. 8 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#4] от "today":

  Като цяло пак направиха всичко по български, вместо на да направят локални ВЕЙ-та за блокове и квартали, ги покриха по гори и паланки за да не се вижда къде са изтекли милиардите и за какво плащаме. А и така щеше да се разтовари електрическата мрежа и сметка на ЕРП-тата, ама нейсе и те са хора и бонуси трябва да взимат.

  Дела трябват, а не думи.
 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хейт.BG":

  чети бе, Лейт.БГ.

  обедненият уран не е радиоактивен. просто е по-тежък. за да може да пробива по-лесно чугунените кратуни на съветските танкове...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Чудех се кога ще стигнем до основното. А то било в края.
  Екоталибаните съвсем изнагляха. Баш па за живак се сетиха. Можеше поне за радиоактивност да е. По плаши.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хейт.BG":

  Дорогой. Обеднения уран не става за АЕЦ. Ма ватенките отде да знаят?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#8] от "Infernus":

  Покрив нали имаш? Действай. Нали ще ти е по-евтино.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цецо":

  А защо и мен да не ме субсидира държава както всички ВЕЙ-та на който сега плащаме скъп и прескъп ток? И да аз покрив имам ама ти като те гледам под покрива нищо нямаш, куха лейка заспала!

  Дела трябват, а не думи.
 14. 14 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#11:"Цецо"]Дорогой. Обеднения уран не става за АЕЦ. Ма ватенките отде да знаят?[/quote]

  обедненият уран преди това е бил Обогатен..

  и отново може да се подложи на Рестарт- зависи от Целите

  ма де да знаят такива като теб мурзилОУки

 15. 15 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#9:"полувишис"]чети бе, Лейт.БГ.

  обедненият уран не е радиоактивен. просто е по-тежък. за да може да пробива по-лесно чугунените кратуни на съветските танкове...[/quote]

  пост № 14 , и за теб

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Дълги години опитваха да ни унищожат с ДДТ и "социализъм".
  Не стана - корав се оказа българинът!
  Явно нещо по-агресивно трябва - в живака им е последната надежда!

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Весело

  [quote#14:"Хейт.BG"]обедненият уран преди това е бил Обогатен.. [/quote]

  Що не вземеш да млъкнеш? Как ви идват таквиз бисери?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#13] от "Infernus":

  За да стигнеш до субсидийката ще ти требе по-голям покрив. Доста.
  А и сам искаше не субсидия, а да си свалиш сметката. Последно какво искаш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#18] от "Цецо":

  Абе ти да не си форумната ясновидка, от къде знаеш колко ми е голям покрива и дали не мога с него да си захраня цялото домакинство че и на съседите? И защо за субсидия да ми трябва голям покрив че пак едни хора да вземат едни пари според някакъв регламент?

  Дела трябват, а не думи.
 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#14:"Хейт.BG"]обедненият уран преди това е бил Обогатен.. [/quote]
  А милионер бил ли е?

 21. 21 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#5:"Хейт.BG"]а колко термометри биха се направили с тези 700 кт живак..

  [/quote]
  Ма после требва да ги изнесеш по най-бързия и таен начин извън ЕС, нищо че нема регламент.

 22. 22 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#13:"Infernus"]А защо и мен да не ме субсидира държава както всички ВЕЙ-та на който сега плащаме скъп и прескъп ток?[/quote]
  Ако сте комуняга ще ви субсидира! Иначе - не! (ВЕИ, защото ВЕЙ е синоним на "духа" )

 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Поредната тъпня, чак не ми се коментира.
  Явно екоджихадистите търсят нови мишени за цоцане.
  Иначе в статията щеще да има поне два факта - първо как е установен този "факт". И второ медицинско заключение от ефектите на тези уж 700 кг въру територията на страната.
  Щото ако аз изпия 700 литра ракия годишно, съм жив труп.
  Обаче за целокупния български народ 700 литра са абсолютно безвредни, включително и за кърмачетата.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 426 Любопитно

  ТЕЦ-овете на въглища отдавна трябваше да са затворили, само че заради социалната им роля за ХХ хиляди миньори се тровят няколко милиона...
  Няма кой да направи подобна непопулярна реформа...

  Stef
 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#14:"Хейт.BG"]обедненият уран преди това е бил Обогатен[/quote] Обеднения уран преди това е бил обикновен природен уран, от който са извлекли 235U, обеднения уран никога не е бил обогатен.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Глупости на търкалета! Особено след като източникът е "Грийнпийс". Всъщност много глупости се пишат ама защо ги разнасят. Ако се превърне в обем е грубо (не ми се проверява...) това е 100 литра, разпилени на 100 000 кв. км - пълна смехория като физическа величина. Вървете се занимавайте с нещо сериозно.

 27. 27 Профил на joro4joro
  joro4joro
  Рейтинг: 8 Весело

  Има разписани норми за живак в "НАРЕДБА № 14 от 23 септември 1997 г. за норми за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места
  (Обн., ДВ, бр. 88 от 03.10.1997 г.; изм., бр. 46 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 8 от 2002 г.; изм., бр. 14 от 20.02.2004 г.)", ако нямате нищо против

 28. 28 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Заглавието е екоманипулативно. Можеше да бъде "Няма и 800 кг живакът, който се отделя ..."
  В статията няма данни колко точно са жертвите на живака (ако изобщо има такива). Колкото и да са - пренебрежимо малко са на фона на катастрофите по пътищата, например, или на фона на бума на раждаемостта в някои части на света - защото тоя живак дето се отделя при нас вятърът го носи навсякъде. Много по-голям и истински проблем е стремителното нарастване на населението на света, отколкото съмнителната опасност за живота от нещо си.
  С една дума - някои са решили да привлекат внимание върху себе си най-вече.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 29. 29 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно зелените дали са изследвали колко и къде отива живакът от икономичните луминисцентни крушки, които те силово наложиха, които траят твърде малко и масово е изхвърлят по контейнерите и се трошат, ам? Да не се окаже че всъщност основното замърсяване с живак идва от "зелените" им технологии, ам?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK