Проектопланът за управление на Рила е непълен и суров, смятат от екокоалицията

Проектопланът за управление на Рила е непълен и суров, смятат от екокоалицията

© Анелия НиколоваПроектопланът за управление на Национален парк Рила е непълен и суров. Това е становището на коалицията на действащите природозащитни организации и граждански групи "За да остане природа в България", разпространено до медиите в сряда, когато проектът се представя на обществено обсъждане в Благоевград.


Коалицията "За да остане природа в България" смята, че сериозните липси обезсмислят обсъждането, което се провежда в момента, и предлага изпълнителят да ги попълни и отново да организира обществено обсъждане.


Природозащитниците напомнят, че плановете за управление са важни документи, а конкретно в случая с Рила от него зависи питейната вода на над два милиона души, които живеят около националния парк. Плановете за управление на националните паркове регулират какво може и не може да се случва в тях според закона. Те се приемат след обществени обсъждания с решение на правителството за срок от 10 години.
В проектоплана липсва 20% от изискваната информация в заданието на Министерство на околната среда и водите в ключови области като санитарно-охранителни зони за водите, ползването на водите, дървесината, гъбите, горските плодове и билките от парка, нарушенията в парка, псочват в становището си от екокоалицията.По думите им, липсват и всички сборници, изискани от възложителя, включително за абиотични фактори, гори, лечебни растения, биологична характеристика, инфраструктурни обекти, социално-икономическа характеристика.Не са изготвени и всички карти и данни от географската информационна система, както и над 50% от приложенията, като най-съществена е липсата на карта на зонирането, подчертават от "За да остане природа в Бъглария".


Коалицията и инициативата "Прозрачни планини" миналата седмица организираха и обсъждане в София на проектоплана за управление на Национален парк Рила.


По-сериозните проблеми, според природозащитниците, са:


– Необходима е забрана за строителството в целия Национален парк Рила с изключение на водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения на Дирекцията на Националния парк и на Планинската спасителна служба, места за отдих и беседки, палаткови лагери, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения, без промяна на предназначението. Трябва да има пълна яснота на всичко, което ще е законно разрешено като строителство в Национален парк Рила за следващите 10 години.


– Тревожно е, че в проектоплана за управление единствената цитирана неправителствена организация е Агенция за регионално развитие на Рила. Сред нейните учредители е "Рила Регионално Развитие" ЕООД, която работи по мегапроекта "Дестинация Рила", заради който ще се сече за нова ски зона горите от Говедарци през Мальовица до Седемте Рилски езера.


- Трябва да се ограничи човекопотокът, за да се спре заблатяването и изчезването на Седемте Рилски езера.


- Да не се допуска намеса в горите в 75% от територията на Национален парк Рила, както е по стандарта за националните паркове на IUCN (Международния съюз за опазване на природата).

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Гневно

  Кой ненормален и болен мозък иска да сече при Мальовица?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Интересно какво означава да се ограничи човеко потокът?! Кой ще реши, за кои може и за кои не може!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Весело

  * Проектопланът за управление на Национален парк Рила е непълен и суров*
  Дааам ,значи суров и непълен . А ако последва някой транш в швейцарски франкове(щото най ги харесват) към фУндацийката *ПрИзрачни планини* дали пак така ще мислят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK