Екокоалицията: Новият план за Витоша позволява застрояване, сечи и лов

Екокоалицията: Новият план за Витоша позволява застрояване, сечи и лов

© Георги КожухаровНовият проект за 10-годишен план за управление на Природен парк Витоша дава възможност за застрояване, сечи и лов, подобно на тези извън защитената територия. Това е позицията на екокоалицията "За да остане природа в България", която настоява проектът за план да бъде върнат и основно преработен.


Според природозащитниците, така подготвеният – по обществена поръчка от фирма "Пролес инженеринг", план обезсмисля съществуването на парка като най-стария природен парк на Балканския полуостров.


Миналата седмица природозащитниците се срещнаха с министърът на екологията Ивелина Василева преди седмица, заради начина, по който "Пролес инижинеринг" изготвя новите планове за управление на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин. Природозащитниците предупредиха министъра, че съществува опасност трите най-популярни български планини да бъдат застроени, като това стане чрез финансираните с европейски средства нови проектопланове за управление. По време на срещата с Василева, от коалицията отново са настояли държавата като възложител на трите плана и екоминистерството като отговорно за изразходването на евросредства за околна среда – да върнат проектите на трите парка за пълна преработка. След това те трябва да бъдат предоставени за ново обществено обсъждане, преди да бъдат внесени за одобрение в екоминистерството и Министерски съвет.
В понеделник платформата "Зелени закони" организира дебат с кандидати за местната власт в София и всички единодушно се обявиха против ново застрояване в планината (на дискусията не се явиха представители само на БСП и ДПС) и поеха ангажимент, че ще излязат с официални становища в защита на природния парк.


Проектопланът за Витоша премахва съществуващите режими за защита на планината и увеличава зоните за застрояване със сгради и съоръжения над 13 пъти - от 300 на над 4000 хектара, пишат от "За да остане природа в България". Документът, който днес беше представен на обществено обсъждане, обособява почти цялата северна част на Витоша като зони, в които основната цел не е природозащита, а урбанизиране и изграждане на спортни съоръжения.


Целта на плана: нови ски зони в парка


Основната цел, според тях е проектопланът да създаде условия за прокарването с последващ устройствен план на нови ски зони в парка, с което устройството и отговорността за управлението на парка се прехвърлят от ниво Министерски съвет на ниво Общински съвет.


Според еколозите, проектопланът не разрешава нито един от проблемите на парка - липсата на адекватен достъп до планината, съчетаване на различните видове туризъм, замърсяването на водите, масовите сечи, увреждането на туристическата инфраструктура. "Вместо това се прехвърля отговорността за разрешаването на тези проблеми в бъдещето чрез последващи планове, които да се разработват на парче, посочват още от коалицията.


Какво залага проектът за план на Витоша


Според коалицията, основната цел – изграждането на нов ски курорт е - заложена чрез:


- обособяването на огромна зона за изграждане на сгради и спортни съоръжения, която има площ от над 4000 хектара, докато съществуващото застрояване е 70 хектара;


- в тази зона се предвижда като приоритетна дейност на парковата дирекция изработването на специализиран "застроителен план", какъвто през 2008 г. беше лансиран за новата ски зона над хижа Алеко и беше отхвърлен от екоминистерството;


- проектопланът премахва всички досегашни забрани за промяна на предназначението на горите и пасищата, както и забраните за ново строителство с изключение на вили, хотели и промишлени предприятия. Но така се отваря вратата за всякакви видове строежи, вкл. ски лифтове, ски писти, резервоари за изкуствен сняг, нови пътища, паркинги и много други.


Едно от заключенията на "За да остане природа в България" е, че проектопланът не е съобразен с мнението на експертите, жителите на столицата и посетителите на парка и явно защитава частни интереси.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Долу крадливите лапи от Витоша!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Гневно

  Хайде: асфалт, бетон, писти

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Гневно

  Е как Бай Ганьо ще гледа планината всяка сутрин от столицата и няма да иска да я приватизира!
  4000 хектара = 40 квадратни километра за застрояване! По 1,50 лева на метър, колкото в циганската махала Кремиковци а Гърмен, пак прави 60 милиона лева! Пък такива цени около София от 50 години няма! Ега си далаверата! Келепир, брато, келепир!

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 771 Неутрално

  В понеделник еколозите организираха дебат с кандидати за местната власт в София и всички единодушно се обявиха против ново застрояване в планината (на дискусията не се явиха представители само на БСП и ДПС)

  Защо ли не са се появили представители на БСП и ДПС? Кадрите на ДПС много обичат да режат дървета - колкото по-стари, толкова по-добре.

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Гневно

  За да си представите какво са 4000 хектара - Борисовата градина е 400 хектара. 4000 хекара= 40 квадратни километра, т.е.ивица дълга 8 километра и широка 5 километра. От центъра на София до Княжево са 8 километра,т.е. става дума за застрояване на площ колкото всички квартали от центъра до Княжево! Как се изпуска такъв келепир, ей!

 6. 6 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Пак екоорганизация?! Звучи ми доста предизборно. Мисля, че всички искаме модернизация на съоръженията, удобен транспорт и велоалей и плана следва да включва това, но някакви точно в този период на предизборната кампания екоорганизациите отново манипулират с думите сеч и строеж...Просто е всички искат да са в политиката :/

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Няма да остане кътче незастроено. Мафия. Никога няма да станем нормална държава.Не ги интересуват нито наводнения,нито свлачища, нито природа, нито животни.След тях и потоп.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Демокрацията и избраните на слободни и честни и димукратични избори управници, написаха план , който позволява
  [quote#0:" "] застрояване, сечи и лов [/quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Новият проект за 10-годишен план за управление на Природен парк Витоша дава възможност за застрояване, сечи и лов
  __________
  Враговете на екологията , враговете на дивеча и враговете на Витоша са превзели едновременно Софийска Голяма Община , Министерство на Екологията и Парк Витоша!
  Гарантирано от Герб

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Весело

  [quote#4:"koko65bg"]Кадрите на ДПС много обичат да режат дървета - колкото по-стари, толкова по-добре. [/quote]
  Тези "еколози" които не пътуват из страната и са виждали само на Цеко лифтовете , няма как да разберат какво става в Пирин,Рила и Родопите докато цигани с моторни дърворезачки не започнат да режат дърветата край Златните Мостове и видимата страната на Витоша от към София !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Преди да пишете се запознайте всички присъствали на въпросния дебат са се обявили против строежа и сечта, което е добре, но модернизация е необходима. Извинете ама ако вие се сещате за друга столица, която да разполага с планина за отдих и разходка в такава непосредствена близост, аз не се сещам. Наистина е голям пропуск, че Витоша не привлича туристи...

 12. 12 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Тая работа започна още при Евдокия Манева. Тогава с пари на РВД се построи частен хотел на Копитото. Уж имаше договор персоналът на РВД да ползва хотела на ниски цени за дълъг период от време.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Няма ли прокуратура за тая "екокоалиция"?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#11] от "groznik90":Ами защо не привлича ? Мързи ги . Какво искат ? Какво ще промени новият план ? Планината ще е същата.
  Пак ще кажа едно време. Едно време на Витоша се ходеше с трамвай до Княжево ,а нагоре пеш. И планината беше пълна с туристи.
  Сега да я напълним с хотели като черноморския бряг ? Не можем да се мерим с Алпите и Пиринеите. Те са с хиляда- две хиляди метра по-високи от нашите.
  Това е и демографски проблем.Най-активната част от населението избяга на работа в чужбина. Два милиона потенциални туристи ходят по чужди планини. Раждат чужди деца.
  Разказвах вече , та ме изкараха лъжец , как в Алжир има една планина , където има сняг един месец през зимата при 200-300 метра денивелация , но гъмжи от МЛАД народ със ски , дъски и найлони. Направили са лифт и влекове и се веселят. Да не сравнявам ,че ще ме изтрият.

 15. 15 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Какъвто и план за Витоша или за каквото и да е да се направи "екокоалициите" ще са против. От противопоставянето те печелят. Спират да създават пречки при определени финансови условия. Така че от това противопоставяне не можем да си направим извода дали планът за Витоша е лош или добър, защото мотивацията на противопоставянето е друга.

 16. 16 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Явно няма и явно еколозите в България са жадни за власт и политически постове, щом непосредствено преди избори започват с манипулациите.

 17. 17 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Екокоалиции и еколози, които превърнаха протестирането срещу всяко начинание в бизнес, ни накараха да възприемаме думата "еколог" като мръсна дума.

 18. 18 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Витоша не е заключена и все още истинска. Но без пътища, паркинги и хотели, няма как едни обездвижени мързеливи човекоподобни да се правят на планинари. Като ви се ходи в планината - ползвайте краката си ! За деб.е.лог.ъзието няма оправдание !

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#18] от "ТМаринов":Не ги чух да протестират когато направиха лифт до 7-те езера . Сега всяка неделя хиляди се качват до там да си изстудят ракията и бирата в езерата , да оставят по едно ... сети се , де ! Пътеките станаха на ровини , езерата цъфтят, тревата е ерозирана.

 20. 20 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "ahasver":
  Да. Отвратително е.

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#11:"groznik90"]Извинете ама ако вие се сещате за друга столица, която да разполага с планина за отдих и разходка в такава непосредствена близост, аз не се сещам. Наистина е голям пропуск, че Витоша не привлича туристи... [/quote]
  Всъщност Витоша си привлича туристи въпреки умишлено бездарното си управление и стопанисване с цел приватизация на Парка а не заради липса на дадености. Ако не са еко организациите и протестите до сега ЦМ да е оплюскал всичко.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Моето мнение е, че на Витоша не трябва изобщо да се дава разрешение за каквото и да е строителство. Толкова години на Лалето оцеляхме и със съществуващия лифт. Ако има желаещи, да инвестират в Драгалевския лифт. Отделно трябва пълна забрана за лични мпс, както си беше преди години, за да не могат дебелаците да се кльофнат на Дендрариума и да направят задръстване като на бул България в работен ден. И разбира се, подръжка на съществуващата туристическата инфраструктура, маркировка и хижи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 23. 23 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А и Княжевският лифт също да се възстанови:)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 24. 24 Профил на Голяма Балига
  Голяма Балига
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#19] от "ahasver":

  Това че ти не си чул и че медиите се направиха на глухи тогава, не значи че е нямало протести за лифта на езерата. Даже пистолети се вадеха срещу протестиращи.

  Промяната на плана на Витоша е ясна. Всичко е заради Цеко и ски зоната му. Ако могат и 10 000 хектара ще я направят.

  ...Но голяма част от от българите взеха да се опомнят и ходят в Австрия. И аз не карам ски нито на Витоша нито на Банско, като ми се карат ски по писти ходя в Австрия.

  Време е да изметем Доган, Дебелото момче, каскета и Барба Ганьос в ЗАТВОРА.
 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Гневно

  Поредната дупка в законодателството ,която води до унищожаването на нашата прекрасна природа!

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално
 27. 27 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аре пак еФтин популизъм! Къде видяхте бетона и асфалта?

 28. 28 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 564 Неутрално

  най-добре да дигнем ограда с бодлива тел около Витоша и да има пропускателен пункт.

  и да пускат само ако си вмирисан еколог със сандали с бели чорапи, мешка и докажеш че не си се къпал поне 2 седмици.

  или покажеш документ за платен членски внос към "Зелените"


  Ти за мен си Мики Маус!
 29. 29 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#28:"stonedridah1"]и да пускат само ако си вмирисан еколог със сандали с бели чорапи, мешка и докажеш че не си се къпал поне 2 седмици.[/quote]
  И диплома за завършен "курс за общуване с дървета,шишарки и горски плодове".
  А,и задължително да носи джобно ножче за чегъртане на гащи при евентуална среща с мечка.

 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Едно от заключенията на "За да остане природа в България" е, че проектопланът не е съобразен с мнението на експертите, жителите на столицата и посетителите на парка и явно защитава частни интереси."
  Добре, че беше това последно обобщаващо изречение, че иначе нямаше нищо да разбера от словесната абракадабра на авторите. Естествено планът е в услуга на нечии интереси, поне кажете на чии. Как не им стигна на тези алчни мръсници да съсипват природата на България и да бетонират всичко, до което се домогнат. Няма ли начин да се направи подписка и да се обявим всички, които обичаме Витоша, срещу омерзителните планове на разни мафиоти, подкрепяни от централната власт. Ако имаше Господ, щеше най-сетне да накаже тези алчни хиени и да раздаде правосъдие, Няма откъде другаде да чакаме такова.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Разбира се, че герберастията ще иска да бетонира всичко. Мутрата си е мутра, няма идея що е то туризъм..

  Колкото до хигиената, виждал съм еколози на техните протести, виждал съм и милиционерите, дето ги охраняват, по настоящем гербери и управляващи - е, фуражките определено смърдят повече.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кеф, ще могат да бъдат отстрелвани зелени човечета :Р

 33. 33 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Нищо ново!
  Преди десетилетия Батето искаше да нашари Бистришкия резерват със ски писти и шосета.
  Слава Богу, не успя.
  Сега неговите наследници - мутирали комуноиди - явно искат нещо подобно.
  Дано и те да "успеят" колкото него.
  Пък и да последват участта му. Защото са не по-малко корумпирани от него.

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Казват, че това е най-стария природен парк на Балканския полуостров, обаче през всички години, през които е бил парк, в него се е строяло - хижи, пътища, лифтове, ски писти. Значи тогава е могло да се строи в природните паркове, а сега не може! Значи нещата опират до тълкуването на понятието "природен парк".
  Ако питате природозащитниците, на Витоша не трябва да има нито една хижа, защото хижите са строителство, а в природните паркове не трябва да има никаква човешка дейност! Да ама аз искам да има хижи, понеже като се разхождам с децата си на Витоша, искам да има къде да хапнем една топла супа!
  Ако питат природозащитниците, на Витоша не трябва да се прави дори санитарна сеч, понеже в природните паркове по презумпция природата се оставя да се грижи сама за себе си (никаква човешка дейност!!!). Да де, ама природните паркове страдат и от човешката дейност извън тях - дървета боледуват, пожари от един район се пренасят в друг, и да се оставя природата да се оправя сама значи човекът да дезертира от отговорността си да поправя поразиите от своята дейност, а това не виждам как ще помогне не природата.
  Ето защо има две тълкувания на понятието "природен парк": А) по български, наложено от "природозащитниците" - без никаква дейност, и Б) по европейски - с умерена и природосъобразна дейност. Аз искам Витоша да е природен парк по европейски модел, да е достъпна и удобна за мен и моите деца, а не да служи само на НПО-тата като плацдарм за получаване на финансирания за техните "еко-дейности"!

 35. 35 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#24:"Планинар"] И аз не карам ски нито на Витоша нито на Банско, като ми се карат ски по писти ходя в Австрия. [/quote]За да закарам 4-членното си семейство на ски в Австрия и да уча там децата ми да карат ски, колко пари ми трябват, а?
  Ако ти можеш да си го позволиш, или плащаш само за себе си, или явно и ти добре си се накраднал в "годините на прехода"!

 36. 36 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "- обособяването на огромна зона за изграждане на сгради и спортни съоръжения, която има площ от над 4000 хектара, докато съществуващото застрояване е 70 хектара;"
  Това е чудовищно! Този план за Витоша не бива да бъде приеман.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#6] от "moti":И в какво се състои манипулацията?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Явно, дебата е бил успешен (както бях пожелал), изводи и предложени адекватни и полезни решения, също има. Поздравления!
  Сега остава да се следват и изпълнят - да видим кой!?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 39. 39 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#11] от "groznik90":В един обикновен летен съботен ден докато отидох на Черни връх и се върнах срещнах около 1000 човека. Това са 4 часа от деня, а на върха беше много студено, влажно и ветровито (в по-ниската планина беше различно). Ако на това му казвате недостъпна планина или че не привлича туристи, аз какво да си мисля за Вас? Че не ходите в планината? Или Ви плащат за да оплювате и манипулирате, като на Димитър Цонев?
  Другият пример, за който се сещам е случая с изгубеното момче в края на август. Основния проблем беше, че е имало много хора и за това не е забелязан, а и издирването беше затруднено. В нито една телевизия обаче, не казаха, че напоследък на Витоша се махат чешмите от пътеките, за да ползват туристите бутилирана от хижите. А точно водата беше спасило момчето. И планинарския му опит, разбира се.
  Що се отнася до лифтовете, виждаме че собственика им отказва да ги подмени и модернизира. Освен това е спрял тези, които не водят до пистите. Природозащитниците искат да стане тази модернизация. Ако не общината да си върне собствеността и да направи необходимото за да работят сегашните и да са сигурни. И никакво строителство на нови или разширяване на сегашните. Те са напълно достатъчни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#19] от "ahasver":Спал си на ушите си, или си гледал само телевизия. Тогава изобщо те говореха за протестите. Сетиха когато на дебелия мързел Бойко борисов му "блокираха Орлов мост" на рождения му ден.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#35] от "cristo_n":


  [quote#35:"cristo_n"]За да закарам 4-членното си семейство на ски в Австрия и да уча там децата ми да карат ски, колко пари ми трябват, а? [/quote]
  По-малко, отколкото на Банско.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 577 Гневно

  Не барайте парка че ше ви #@а µæúк@тþ

 43. 43 Профил на awesomeness
  awesomeness
  Рейтинг: Неутрално

  В Швейцария унищожили ли са си природата със ски курортите?

  Ето сравнение (БГ е 2.7 пъти по голяма като територия):
  БГ:
  > няколко курортни града
  > под 200 km писти общо

  Швейцария:
  > над 40 ски курортни града
  > над 900 лифта
  > над 11500 km ски писти (да, хиляди километри)

  Т.е. в Швейцария има близо 60 пъти повече ски писти в близо 3 пъти по-малка територия. Унищожили ли са си природата, Ъ? Или искате да живеете в миналия век и България да не се развива?

  Аз пък искам България да се развива във всяко едно отношение, включително и ски туризъм.

 44. 44 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  екокоалиции=крадене на пари за сметка на природата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK