За спасяването на един розов пеликан

Снимка от акцията по спасяване на пеликаните край Бургас

© Спасителен център за диви животни в Стара Загора

Снимка от акцията по спасяване на пеликаните край БургасВ средата на септември Спасителният център за диви животни приема четири тежко ранени розови пеликана. Усилията на ветеринарите там са последната надежда за спасението им. Преди това красивите птици са намерени в тежко състояние под далекопроводи в близост до Бургас, където напоследък доста пеликани намират смъртта си.


Причините за зачестилите инциденти засега не са ясни, но РИОСВ ще работи по изясняването и овладяването на проблема. В страната ни розовият пеликан е изключително рядък вид, включен в "Червената книга" като изчезнал вид.


По време на миграцията си, розовите пеликани се спират в страната ни при бургаското езеро Вая – най-голямото естествено езеро у нас, разположено непосредствено до града.
Четирите намерени в тежко състояние едри птици в близост са били поети от регионалната еко-инспекция, която ги предава на специалистите от центъра за диви животни. Два от пеликаните са били със счупени крака, един със счупено крило и един в пълно изтощение, на края на силите си. Екипът на Спасителния център повежда борба за живота им.


Лечение в Спасителния център на пеликана

© Спасителен център за диви животни в Стара Загора

Лечение в Спасителния център на пеликана


"Борба, която за съжаление загубихме на три пъти," разказва Христина Клисурова, докато тя и екипът на центъра продължават да се борят за последната птица – "с всички сили, средства и знания, които имаме".


Спасеният розов пеликан в Спасителния център

© Спасителен център за диви животни в Стара Загора

Спасеният розов пеликан в Спасителния център


В началото на октомври от Спасителния център са много щастливи и горди да разкажат пред "Дневник" за подобреното състояние на последния розов пациент (единият от двете птици със счупени крака). А прогнозите на екипа за него вече са оптимистични, дори вярват, че пеликанът не само ще се възстанови, но че е възможно да бъде върнат в естествената си среда.


Първо той е отказвал да се храни и се налага да му вливат системи ежедневно. Последвал е курс на лечение с много силни антибиотици и в момента пеликанът вече се храни сам.


Розовият пеликан се среща в Мала Азия, Африка и Европа. В България единственото място за гнездене е резерватът "Сребърна", където има малка колония. В страната ни розовият пеликан е изключително рядък вид, включен в "Червената книга" като изчезнал вид.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 777 Разстроено

  Драма..Драма е когато човекът става причина за смъртта на животни които по никакъв начин не са предизвикали това. Животните са децата на природата..

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Ма това на снимката розов пеликан ли е? Ваа..., далтонизмът ми се е увеличил! Досега имах проблеми само със зеленото.

 3. 3 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 237 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK