България очаква да се размине с глобата за ветропарковете край Калиакра

България очаква да се размине с глобата за ветропарковете край Калиакра

© Юлия ЛазароваДо два-три месеца ще има решение на Съда на Европейския съюз по наказателната процедура срещу България заради ветропарковете в защитена местност край Калиакра. Няма да има финансови санкции за страната ни и няма да има нови наказателни процедури по казуса, защото Бъглария вече е извършила необходимите корекции, изисквани от европейска страна. Това са очакванията на Министерството на околната среда и водите, заявени от министъра на екологията Ивелина Василева по време на парламентарния контрол в петък.


Василева отговори на въпрос на Слави Бинев от "Патриотичния фронт", за наказателната процедура на Европейската комисия срещу България заради нарушаване на европейското екологично законодателство.


"В края на тази година (2015 г.) или началото на следващата (2016 г.) се очаква решението на съда на Европейския съюз и то ще бъде установително решение, т.е. няма да има нови наказателни процедури и финансови санкции за страната ни.  Трябва да се има предвид, че страната ни е предприела всички мерки, опазващи биоразнообразието в местността," каза Василева в пленарната зала.
По думите й, България е изградила само 223 вятърни генератора на Калиакра от одобрените предварително 2 132 проекта, станали причина Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България преди седем години (2008 г.). През октомври 2013 г. Брюксел обяви, че изправя България пред Съда на ЕС за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение в района на Калиакра, който е защитен от европейската мрежа "Натура" 2000.


В петък екоминистърът изтъкна, че причината за наказателната процедура на ЕК са действията, извършени в периода 2007-2008 г., когато са одобрени множество проекти без да се отчита кумулативния ефект. Те са били основно за изграждането на вятърни генератори на територията на област Добричка и област Варна.


Василева отчете, че действия за прекратяване на процедурата са предприети след получаването на становището на ЕК през 2012 г.


Като част от пакета от мерки за решаване на проблема, министърът се спря на промени в Закона за опазването на околната среда и въвеждането на петгодишна давност за преценяване необходимостта от оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от компетентния орган.
Като следствие на тези стъпки, част от проектите са отпаднали, защото нямат разрешително за строеж. Броят на одобрените вятърни генератора е 2 132, а броят на изградените след наказателната процедура е 223", обясни тя.


Друга мярка за прекратяване на наказателната процедура е решение на кабинета от 2012 г. , с което през 2014 г. вече имаме още три нови защитени зони за опазване на защитени птици в райна на Калиакра. От МОСВ са възложили вече изготвяне на интегриран план за тези нови защитени зони.


В реплика след обясненията на министър Василева, Слави Бинев каза, че имал информация, че "тези половинчати действия от страна на държават ни няма да могат да отговорят на изискаванията на Европейската комисия."


Делото на Съда на ЕС се отнася за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на застрашени биологични видове, като в този район е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда.


Еврокомисията образува две наказателни процедури срещу България през 2008 г., впоследствие обединени в една. Причината беше, че България намали територията на защитена зона за опазване на дивите птици "Калиакра", част от европейската екологична мрежа "Натура 2000, районната инспекция за околна среда във Варна впоселдствие е одобрила множество проекти за ветроенергийни паркове в района, а съдът ги е потвърдил.


Според директивите на ЕС за птиците и местообитанията всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по "Натура 2000", трябва предварително да бъде подложен на оценка преди одобрението му.
България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK