България очаква да се размине с глобата за ветропарковете край Калиакра

България очаква да се размине с глобата за ветропарковете край Калиакра

© Юлия ЛазароваДо два-три месеца ще има решение на Съда на Европейския съюз по наказателната процедура срещу България заради ветропарковете в защитена местност край Калиакра. Няма да има финансови санкции за страната ни и няма да има нови наказателни процедури по казуса, защото Бъглария вече е извършила необходимите корекции, изисквани от европейска страна. Това са очакванията на Министерството на околната среда и водите, заявени от министъра на екологията Ивелина Василева по време на парламентарния контрол в петък.


Василева отговори на въпрос на Слави Бинев от "Патриотичния фронт", за наказателната процедура на Европейската комисия срещу България заради нарушаване на европейското екологично законодателство.


"В края на тази година (2015 г.) или началото на следващата (2016 г.) се очаква решението на съда на Европейския съюз и то ще бъде установително решение, т.е. няма да има нови наказателни процедури и финансови санкции за страната ни.  Трябва да се има предвид, че страната ни е предприела всички мерки, опазващи биоразнообразието в местността," каза Василева в пленарната зала.
По думите й, България е изградила само 223 вятърни генератора на Калиакра от одобрените предварително 2 132 проекта, станали причина Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България преди седем години (2008 г.). През октомври 2013 г. Брюксел обяви, че изправя България пред Съда на ЕС за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение в района на Калиакра, който е защитен от европейската мрежа "Натура" 2000.


В петък екоминистърът изтъкна, че причината за наказателната процедура на ЕК са действията, извършени в периода 2007-2008 г., когато са одобрени множество проекти без да се отчита кумулативния ефект. Те са били основно за изграждането на вятърни генератори на територията на област Добричка и област Варна.


Василева отчете, че действия за прекратяване на процедурата са предприети след получаването на становището на ЕК през 2012 г.


Като част от пакета от мерки за решаване на проблема, министърът се спря на промени в Закона за опазването на околната среда и въвеждането на петгодишна давност за преценяване необходимостта от оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от компетентния орган.
Като следствие на тези стъпки, част от проектите са отпаднали, защото нямат разрешително за строеж. Броят на одобрените вятърни генератора е 2 132, а броят на изградените след наказателната процедура е 223", обясни тя.


Друга мярка за прекратяване на наказателната процедура е решение на кабинета от 2012 г. , с което през 2014 г. вече имаме още три нови защитени зони за опазване на защитени птици в райна на Калиакра. От МОСВ са възложили вече изготвяне на интегриран план за тези нови защитени зони.


В реплика след обясненията на министър Василева, Слави Бинев каза, че имал информация, че "тези половинчати действия от страна на държават ни няма да могат да отговорят на изискаванията на Европейската комисия."


Делото на Съда на ЕС се отнася за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на застрашени биологични видове, като в този район е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда.


Еврокомисията образува две наказателни процедури срещу България през 2008 г., впоследствие обединени в една. Причината беше, че България намали територията на защитена зона за опазване на дивите птици "Калиакра", част от европейската екологична мрежа "Натура 2000, районната инспекция за околна среда във Варна впоселдствие е одобрила множество проекти за ветроенергийни паркове в района, а съдът ги е потвърдил.


Според директивите на ЕС за птиците и местообитанията всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по "Натура 2000", трябва предварително да бъде подложен на оценка преди одобрението му.
България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  А ще има ли наказателна процедура за изсичането на Родопите от мургави активисти на ислямо-либералната с османски привкус партия на Държавна сигурност?

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Куцо и сакато се юрна да прави ВЕИ и да печели на гърба на потребителя. Държавата е виновна за това, че им осигурява изкупуване на електроенергията и то на завишени цени. Каква е тази свободна конкуренция, при положение че ти е подсигурено всичко. Та даже и защитените територии отрупаха с ВЕИ. Няма граници алчността на българина.

 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  а кой е влязал в затвора за издаване на разрешително за строеж на ВЕИ в защитена местност. Дали този, кото е подписал неизгодния договор с американсктие тецове ще връща от джоба си на НЕК? Всеки на тяхно място би си казал "а защо не взема да стана богат?"


  Евроатлантида
 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  100 предупреждения имаше от активисти и експерти на НПО, работещи по опазване на ОС ...ама пусти инат и високомерие + алчността не ги спряха и .... както се очакваше - външни сили да ни стопират простотията. Сега се обясняват, шикалкавят ... и се надяват, че нещата сами ще се оправят (щото това, че са изпълнение не знам какви си изисквания са си „бошлаф приказки“), то ще ни простят наказания, но не за друго, а за да не товарят и без това жалкия бюджет на българския данъкоплатец!
  Та “управляващите“ да не се пъчат с подвизите си, а да спазват правилата, като всяка нормална европейска държава (за каквато уж и ние се имаме).

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Цялата "процедура", по която това се случва в България е порочна. И правителството се бори с последствията.
  ОВОС на Южен поток също беше формален и беше приет със съдействието на екоминистерството и на казионни природозащитници. Утре "нашите" инвеститори пак ще си правят каквото искат и после екоминистерството пак ще се чуди къде да прави нови защитени зони като компенсация и с цел да избегне поредните наказателни процедури.

 6. 6 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#5:"sasoss"]беше приет със съдействието на екоминистерството и на казионни природозащитници[/quote]
  И защо тогава нямаше протест от *неказионните,правилни * НПО -та ? Еми сигурно щото нямаше как изкарат някой лев от там .
  Нема далавера ,нема протест

 7. 7 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#2:"proza"]Куцо и сакато се юрна да прави ВЕИ [/quote]
  Оооо, там не иде реч за куцото...Почваш с Цв. Бориславова, Бисеров, Прокопиев, Аличков, Н. Николов, Златев, Румито Желева - да, да онази тъпата, собствениците на Марица1 и още и още.... Иде реч за много, много милиони и свински черва преплетени в интереси....

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Гневно

  Демонтирайте ветропарковете! Те са опасни за природата, за птиците, умиращи в перките, за индустрията и за икономиката! А глоби трябва да се налагат на собственика/собствениците на ветропарка!
  913 млн лв струва на година на потребителя ВЕИ енергията! Кокото е вноската ни в €С! Де факто ВЕИ-тата я удвояват, чрез такса-клиентелизъм!
  През Калиакра минава миграционния път на милиони птици! Ако ще опазваме приридат не можем да си позволим да ги убиваме безжалостно само и само за да се НАПЕЧЕЛЯТ ВЕИ клиентелисти!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#8:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Те са опасни за природата, за птиците, умиращи в перките,[/quote]
  Аз съм минавал поне 50 пъти оттам и не съм виждал ,а и не съм чувал някой да е намирал убита от перките птичка .
  Аре стига с тия филми вече-това не може да се прави заради хвърковатите ,онова не може , това е забранено ,тук не знам каква си зона ,там друго и т. н. и т. н. . Много народ добре си живее за сметка на горките птички .
  А иначе съм твърдо ЗА премахването на преференциите при изкупуването на тока

 10. 10 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Проблемът за състоянието на НЕК - пред фалит, всъщност е получен благодарение на огромните суми влезли в частни фирми проектирали АЕЦ Белене, други продавали ел. енергия в чужбина и у нас както и на безконтролното и неправомерно присъединяване на фотоволтаични централи и други.
  Всичко останало е манипулация и популизъм.
  Доколкото ми е известно големите паркове имат радари наложени от МОСВ и спират работа при поява на прелетни ята.

 11. 11 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#10:"skiper"]Доколкото ми е известно големите паркове имат радари наложени от МОСВ и спират работа при поява на прелетни ята. [/quote]

  то и (поп)фолксвагините покриваха ЕВРО 6...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 12. 12 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#8:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Ако ще опазваме приридат не можем да си позволим да ги убиваме безжалостно само и само за да се НАПЕЧЕЛЯТ ВЕИ клиентелисти! [/quote]

  абе стига си лъгал... парите заминават в кремъл... наШТе са си все същите цървули!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 13. 13 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Може би не е лошо всеки собственик на фирма в България да поиска от държавата преференциални условия за своя бизнес. Щом може за ВЕИ, банки и други, защо да не е за всеки. Основание за дело пред ЕС. Или не...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK