Пътят към "Безбог": Заплаха за природата или в помощ при бедствия

Хижа "Безбог"

© Видка Атанасова

Хижа "Безбог"Ремонтирани пътища до хижи в Национален парк "Пирин" и най-вече обновеният път до хижа "Безбог" сблъскаха позициите на дирекцията на парка и природозащитниците.


За ръководството на парка те са част от обновената туристическа инфраструктура, с която се похвалиха на специална пресконференция в БТА. 


Според еколози пътят от Добринище до "Безбог" е сериозен проблем за екоравновесието в защитената територия, който застрашава и биоразнообразието в езерото, което се намира непосредствено до хижата.
На своя пресконференция веднага след тази на дирекцията на парка те изразиха и притеснения, че по ремонтирания с европари път ще започнат да се движат по-често автомобили, предимно джипове, които ще замърсяват и ще нарушават спокойствието на различни видове в парка.


От информация на природозащитниците, получена по закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), става ясно, че ремонтираната отсечка е 7 км и струва 1.5 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда". Пътят попада в зона за опазване на горите.


Покрай обновения път от Добринище до "Безбог" е разширена и неофициално ски пистата под хижата, твърдят от екокоалицията. По думите на Константин Иванов от WWF според очевидци в момента пистата е 4 пъти по-широка от проектното трасе.


По-лесен достъп при бедствия


Според ръководството на НП "Пирин" обновените пътища са наложителни, защото ще улеснят достъпа на специализирани автомобили – пожарни и линейки, в случай на спешни ситуации и бедствия. Така през лятото и зимата ще може да се оказва бърза помощ на туристите, когато хижата е пълна, на групите от деца на "зелени училища", подчерта директорът на парка Росен Баненски и увери, че сегашният лифт, който стига до хижата, не може да осигури бърза реакция при нужда.


Управителят на хижата Георги Дурков, цитиран от БНТ, смята, че лифтът, който превозва туристи и скиори от хижа "Гоце Делчев" до Безбожкото езеро е достатъчен, за да се реагира при извънредни ситуации.


Автомобили на хижа "Безбог"


Свободното движение на автомобили в парка е забранено, но снимки, показани от природозащитниците, разкриват как около десет автомобила са паркирани на паркинг непосредствено до Безбожкото езеро близо до хижа "Безбог".


Опасенията на еколозите, изразени от Александър Дунчев от природозащитната организация WWF, са, че пътят ще се използва редовно от джипове-маршрутки за туристите като алтернатива на лифта. "Това е абсолютно недопустимо в тази девствена природа", коментира той.


"Държавата се възползва от европейско финансиране, целта е единствено да се усвоят европейските средства и да се хвалим с това, но със същите тези европейски проекти се правят големи поразии в защитените територии", заяви Александър Дунчев и допълни, че пътят до Безбог е един от примерите за това.


Ще има и строителство на септични съоръжения


"Ремонтът на пътищата до хижите не би трябвало да притеснява никого, има забрана за ползване на пътя за коли и ако има нарушение, имаме си режими това нещо да го предотврати", каза директорът на парка.


Той увери, че ако има проблеми с автомобили, това ще се регулира. "Цялата територия е покрита с патрули, които си действат, нищо че не се виждат от туристите, има ги", каза директорът и добави, че са поставени спешни телефони на службите в хижите, за да подават туристите сигнали, ако видят бракониери и нарушители. "Парковата охрана разчита на 28 охранители, цялата дирекция е 40 души", каза той.


Наред с пътя до хижа "Безбог" с европейски средства по Оперативна програма "Околна среда" са ремонтирани и тези до хижите "Дамяница", "Яворов", "Загаза", "Беговица". Обновените пътища в парка ще останат с настилка от натрошен камък и няма да бъдат асфалтирани.


В отговор на притесненията, че ще се наруши биоразнообразието на езерото заради лесния достъп на коли и туристи до него, директорът на парка обяви за следващата идея на управата. Чрез обновения път ще се построи септично съоръжение в хижата и в заведението.


По думите му досега на нито една хижа в парка няма пречиствателно съоръжение и това е най-големият проблем, а решаването му е заложено в миналия план за управление.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тези еко-каквото-са Странджа дали знаят къде се намира? Ако толкова обичаха природата и биоразнообраззието поне от крумова срама да бяха пуснали една декларация за масовото изсичане на горите, а не да пищят само против ски пистите...

 2. 2 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Изгониха ни от Рилски езера със скодоумни инфраструктури. Сега и от Безбог ще ни изгонят, превръщайки планината в кебапчийница за тюфлеци, които не могат да вървят на собствен ход и трябва да си занесат утеснелите панталони на 2000 метра, надморска височина с високопроходим автомобил 4х4, за да пируват.
  Ако бяха наши хималаите сигурно и до там път и лифт щяхме да прокараме.
  Не си ценим ресурсите. Само от бирата и скарата се вълнуваме. До там ни е туристическия хоризонт.

 3. 3 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Пътят към Безбог", реших че е метафора за днешната цивилизация, пък то хижа.

 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#1] от "404":Тези хора, които наричаш "еко-каквото-са" преди години спасиха Странджа от застрояване и унищожаване. А сега техните идеи за контрол са влезли в новите наредби за опазване на горите, издадени от агенция по горите. Добива на дървесина е законен, извършва се в съответствие с планове, одобрени от агенцията. Когато има нарушения се подава сигнал за да се предотвратят. Най-често същите хора, от които се възмущаваш правят това. Макар, че всеки, който види да се сече незаконно трябва да го направи. Грижата за горите е на държавата. Ние можем само да и помогнем.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Еко-джихадистите, що играете на дребно с някакъв си път,
  я направо да се разрушат всички хижи, да видим кой ще строи пътища за никъде.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#2] от "msc":

  като си хардкор фен - за твое сведение близо 50 % от територията на България е планинска, ходи си колкото искаш.
  Ама 5 уиш-то-бе Беър Грила да се опитвате да налагате мнението си на останалите - няма да стане.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#2] от "msc":

  По принцип си прав, само не виждам защо си против лифтовете в планината. Те са най-екологичния планински транспорт. Най-екологичната държава в Европа - Швейцария е построила стотици в Алпите.

 8. 8 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#4:"Gopeто"]Тези хора, които наричаш "еко-каквото-са" преди години спасиха Странджа от застрояване и унищожаване.[/quote]

  Голямо спасение са спретнали там, там дърво не е останало...

 9. 9 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 237 Неутрално

  моля да ми посочите едно нещо, което е нормално в България.

 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#2:"msc"]превръщайки планината в кебапчийница за тюфлеци, които не могат да вървят на собствен ход и трябва да си занесат утеснелите панталони на 2000 метра, надморска височина с високопроходим автомобил 4х4, за да пируват. [/quote]
  До коментар [#2] от "msc":
  Съжалявам, че мога да пиша само един "+" на този коментар.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  В Алпите има селища, в които е забранено влизането на автомобил, ние ще направим шосе до връх планината.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#2] от "msc":

  Само не разбрах защо тези дебели тюфлеци по ваши думи биха предпочели черния горски път пред съществуващия лифт ?!?
  Отделно пътя си го имаше и преди и всеки с мерак и уазка се качаваше без проблем.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#11] от "simval":

  Айде без глупости. Вземете погледнете поне на гугъл ърт лифтовете и пътищата по алпите. Погледнете например популярните върхове около Луцерн - Пилатус, Титлис и сие. Или влака до подножието на Матерхорн - достига до 4200м надморска височина.

 14. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Да, влак има, но в Зермат не може да влезеш с автомобил.
  С други думи, филтър има, но на по-ниско ниво.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 16 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#13:"m17"]Айде без глупости. Вземете погледнете поне на гугъл ърт лифтовете и пътищата по алпите. Погледнете например популярните върхове около Луцерн - Пилатус, Титлис и сие. Или влака до подножието на Матерхорн - достига до 4200м надморска височина. [/quote]Вие сравнявате мантаритета на швейцареца с този на ганю кебапчето?
  Или швейцарския бизнесмен с българския бизнесмен-мафиот?
  Нашите са обикновени сатрапи за природата.

  Childhood's End
 16. 17 Профил на billybadboy
  billybadboy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Питай същите тюфлеци на Паничище защо избират да се качват с 25 годишните бараки на дупнишките "планиснски водачи" вкарани от Англия вместо с лифта!

 17. 18 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 544 Неутрално

  А кога ще построят шосето до Вихрен и Мусала?

 18. 19 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Айде ако обичате еко талибаните метла. Не може хора които не са се качвали в планината да дават акъл. Аз па всяка събота и неделя се качвам пеша. Пеша. С раница на гърба. С една бутилка вода, фурми, ябълки и така......

 19. 20 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Спряхме автомобилите по Витошка, но за да гепим европарички ге пускаме до Безбог. Мафиотска държава.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 20. 21 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"msc"] Само от бирата и скарата се вълнуваме. До там ни е туристическия хоризонт. [/quote]
  +++

 21. 22 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#4:"Gopeто"]Тези хора, които наричаш "еко-каквото-са" преди години спасиха Странджа от застрояване и унищожаване. [/quote]
  Моляяяя ,спасили Странджа от застрояване . Из Странджа жив човек не е останал ,тия обаче я спасявали,да не говорим за горите и какво е останало от тях .Или от цяла Странджа ви вълнува само морския бряг. А какво общо има морския бряг със фалшивия* парк Странджа*

 22. 23 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#14] от "bj_int":

  Би трябвало подаръчните ваучери да са по- евтини от тези, които купуваме за себе си. Така ще поощрят повече хора да ги купуват. Е тогава Ганьо ще почне да кара приятеля си да му "купи" почивката, за да му излезе по-евтино, но няма лошо, ако хотела е хубав- безплатна реклама!

 23. 24 Профил на Борис Галчев
  Борис Галчев
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Кой каза , че има забрана за автомобили до '' БЕЗБОГ '',всяка седмица има поне 10 коли.

 24. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#18] от "гражданин":

  Гражданино, до хижа Вихрен има идеално шосе. Миналата седмица се качих от Бъндеришка поляна до хижата (пеша) по шосето. Самата хижа е на близо 2000 м надморско равнище.

  Не мога обаче да разбера, защо една група от 2, 3 хиляди души смята, че има ексклузивни права върху планините и е привилигирована само тя да ги ползва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 26 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#2] от "msc":

  Браво за мнението! Шапо!
  И както излиза на Безбог съм ходил много отдавна. Няколко пъти. Невероятно преживяване. Сега, при нововъзникналите обстоятелства смятам сал с едни спомени да си остана.
  Не мога да разбера любителите на бира-скара. Способни са да изминат стотици км на колела за да освинят природата. От къф зор??????????????????????????????????????????????

 26. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#24] от "Борис Галчев":

  Няма никаква забрана, само че не знам и за какъв точно път става дума! Има асфалт до х Иван Вазов и от там нататък е черен път. На който не му се ходи пеша 2 часа може да си троши голфа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 28 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Същото е положението и с пътя до х. Демяница. В началото на септември проекта течеше с пълна сила и до хижата имаше в пъти повече коли, отколкото съм виждал друг път...

 28. 29 Профил на Борис Галчев
  Борис Галчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано природата свърши работа ,след зимата да няма път,иначе лошо му се пише на "Безбог",Във "Кебапчииница ",ще се превърне

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 30 Профил на Борис Галчев
  Борис Галчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 27 !! Пътя е до хижа "Гоце Делчев", после най-екологичното превозно средство "Лифт ", пътя преди беше много лош за коли , сега е като магистрала хубав, може да се качиш със "Порше ", а най - лошото е ,че този път е рай за бракониерите , пиле няма остане по планината !!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 31 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 505 Неутрално

  нещо май недоразбрах- до тази хижа има лифт, но няма септична яма??? и там ходат на зелно училище децата??? ами тогава на зелените проблемът не им е пътя. пътя може да се охранява. л-ната- НЕ- те си текът свободно из резервата, но това зеления дневник не го притеснява ни най-малко, защото от това пари не се изкарват, друго си е да рекетираш концесионери на лифтове и писти. затова в алпите е 10 пъти по чисто и ма 10 пъти повече лифтове и писти на глава от населението- защото хората там мислят и нямат шепа продажници, които се маскират в зелено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK