За смисъла от наблюденията ни сред природата

За смисъла от наблюденията ни сред природата

© БДЗПНаблюдението на птиците в естествената им среда е хоби, което е изключително популярно в западните страни, а вече набира сериозни темпове и у нас.


Все повече хора започват да се интересуват от заобикалящата ни среда и искат да знаят каква е птицата, която гнезди в двора им или е била обект на техните снимки. Фотографията на дива природа също е доста актуална, а фотографите искат да знаят какво всъщност са снимали.


За смисъла от наблюдението
Имат ли значение обаче всички наблюдения, които всеки от нас прави независимо дали са били по време на почивка, по време на снимки или на разходка в градския парк. Сигурно е, че ако всички наблюдения бъдат събрани по един и същи начин, възможността те да бъдат анализирани и интерпретирани по смислен начин се увеличава.


Тези цифри са важни, за да ни покажат дали има промени в състоянието на птиците, а по този начин и на цялата природа около нас. Цифрите служат и за сравнение с резултати от други страни и да покажат ролята на страната ни в опазването на птиците на Европа.


За смисъла от наблюденията ни сред природата

© БДЗП


Наблюдение и с мобилно приложение


Българско дружество за защита на птиците създаде мобилно приложение, в което всеки любител на природа може да записва птиците или животните, които вижда независимо къде се намира.


Новото приложение се нарича Smart Birds Pro. Тази професионална версия на приложението спомага за събирането на множество наблюдения от цялата страна. То служи като електронен бележник, в който всеки да запише дали е наблюдавал щъркел, лястовица, кукувица, дива коза или костенурка. Единствено с помощта на много хора от цялата страна, всяко едно единично наблюдение има огромна стойност.


Един от модулите на приложението е свързан с дейност, наречена мониторинг на широкоразпространените видове птици около нас (МОВП). Този метод е стандартизиран и е задължително всеки един участник да преброява птиците в точно определено място по стандартен и стриктен начин.


След обобщаване на наблюденията от над 150 човека от цялата страна, БДЗП успява да анализира резултатите и да оцени състоянието на над 60 вида птици.


Ако желаете да се включите в тази мащабна дейност на мониторинг на птиците около нас и да ни помогнете да оценим тяхното състояние, моля прочетете условията и начините на участие тук. Ако желаете, може да се регистрирате за участие от формата тук или просто да изтеглите приложението от тук и да проверите как работи по време на излетите сред природата или в най-близкия градски парк.


За смисъла от наблюденията ни сред природата

© БДЗП


 


Този материал се публикува в рамките на проект "Птиците за хората и хората за птиците" финансиран в рамките на Програми BG02 и BG03 в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г."


Проектът е с продължителност 9 месеца до април 2016 г. и е на обща стойност 26 586 евро като предоставената безвъзмездна помощ е в размер от  23 927 евро.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програми BG02 и BG03 по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българско дружество за защита на птиците и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата – Министерство на околната среда и водите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Жалко, че в София изчезнаха гугутките, а и врабчетата почти не се виждат.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Ех, че красива совата на първата снимка!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  [quote#1:"stedim"]Жалко, че в София изчезнаха гугутките[/quote]
  През лятото живеем на село с бабата. Пълно е с гугутки. Само се чудя как да взема един-два чифта и да ги пусна в София. Но там гълъбите май ги изпъдиха. И разбира се - лошият въздух!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":

  в Южния Парк, входа от към бул Витоша е пълно с врабчета. Особено от дясно, покрай пейките на централната алея и зад нея

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Има си гугутки в София, ама са се омълчали напоследък

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK