Табели с правописни грешки бяха монтирани в Пирин с европейски пари

Табели с правописни грешки бяха монтирани в Пирин с европейски пари

© Татяна ДимитроваЧисто нови информационни табла с груби правописни грешки бяха монтирани този август в национален парк "Пирин" - над град Банско по пътя към хижа "Демяница". Това установи журналист на "Дневник" на място и ги снима.


След отправено запитване от дирекцията потвърдиха пред "Дневник" за сгрешените табели и обясниха, че след като грешките са били установени, табелите са демонтирани, а нови ще бъдат поставени след края на зимния сезон.


Сгрешените табели - масивни конструкции, са част от "обновената туристическа инфраструктура", с която се похвалиха на специална пресконференция в БТА от дирекцията на парка преди десет дни (21 октомври).
Табели с правописни грешки бяха монтирани в Пирин с европейски пари

© Татяна Димитрова


Таблата са изработени с европейски пари - с финансиране по оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Те са част от проекта за "Устойчиво управление на Национален парк "Пирин" и резерват "Тисата", който е на обща стойност 19 791 600 лева и приключва на 31 октомври.


По същия проект са ремонтирани редица пътищата до хижи в планината, в това число и пътят до хижа "Безбог", срещу което възразиха редица природозащитни организации, като изразиха опасения, че това ще увеличи трафика в планината на автомобили и ще увреди сериозно биоразнообразието в защитената територия. Туристическият път до хижа "Демяница", на който са сгрешените табели, също е подновен и засипан с чакъл за по-лесен достъп, по идентичен начин на този до х. "Безбог". Според ръководството на НП "Пирин" обновените пътища са наложителни, защото ще улеснят достъпа на специализирани автомобили – пожарни и линейки, в случай на спешни ситуации и бедствия. Ремонтирани са били и мостове и кътове за отдих.


Бенефициент е дирекция "Национален парк Пирин".


Изпълнителят на проекта е фирма "Авон 5", която е избрана от комисия след провеждане на обществена поръчка, уточнява в отговора си до "Дневник" директорът на парка Росен Баненски. "Едно от задълженията на фирмата е да изработи и монтира информационни табели на определени от възложителя места. Изпълнението на всяка дейност се приема от комисия", се казва още в писмото му.


След приключване на целия ремонт по маршрута гр. Банско – хижа "Демяница" са установени грешки в монтираните информационни табла и те са били демонтирани отново от изпълнителя "Авон 5". За негова сметка са изработени нови, които ще бъдат монтирани на определените места след свършване на зимния сезон, обяснява  Баненски.


В писмото не се отговаря на въпроса на "Дневник" каква е цената на изработените сгрешени табели. Но според информация, с която изданието разполага, стойността, заделена за поставяне на табели в парка, е 145 661.46 лв. В описанието на проекта в тази сума се включва и поддръжка на съществуващите табла.


Табели с правописни грешки бяха монтирани в Пирин с европейски пари

© Татяна Димитрова

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK