Девет страни призоваха Брюксел да запази директивите за птиците и за местообитанията

Девет страни призоваха Брюксел да запази директивите за птиците и за местообитанията

© БДЗПДевет европейски страни призоваха Европейската комисия (ЕК) да запази директивите за птиците и за местообитанията, въз основа на които съществува европейската екомрежа "Натура 2000".


Миналата седмица министрите на околната среда на Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Румъния, Хърватия, Люксембург и Словения изпратиха съвместно писмо до европейския комисар по околната среда Кармену Вела и първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. В писмото си те призовават директивите за птиците и за местообитанията да не бъдат променяни, а усилията да бъдат насочени към по-доброто им прилагане.


Същата позиция беше изразена и от представители на седемте най-големи политически групи в Европейския парламент миналият четвъртък.
Причината за общия призив са заявените намерения от страна на новото европейско ръководство за ревизия на европейските закони, свързани с опазване и защита на природата. В тази връзка Европейската комисия започна проучване на необходимостта от промяна на директивите на "Натура 2000". Като реакция десетки неправителствени организации инициираха акция за силна гражданска подкрепа на съществуващото законодателство.


Над 520 000 европейски граждани взеха участие в първия етап от процеса, което е рекорд за обществено проучване в ЕС. Те поискаха от комисията да не преразглежда директивите, а да предприеме мерки, за да подобри прилагането им. Междинният доклад за биоразнообразието, чиито докладчици подписаха писмо до ЕК, ще бъде гласуван в Европейския парламент през декември, а окончателното решение по въпроса дали директивите да бъдат ревизирани трябва ще бъде взето от страните членки през юни 2016 г.


"Европейският съюз е далеч от изпълнението на целите си за 2020 г. (по Стратегията за спиране на загубата на биоразнообразие - бел. ред.)... Убедени сме, че основният проблем не е законодателството, а по-скоро неговото прилагане. Ето защо се противопоставяме на възможната ревизия на директивите. Промяната им би застрашила цялостно изпълнението на Стратегията за биоразнообразието и би положила началото на дълъг период на правна несигурност, както и на възможност за отслабване на законодателството", се казва в писмото на министрите.


"Това е исторически момент, който ясно показва, че държавите членки, както и Европейският парламент смятат за жизненоважно опазването на европейското екозаконодателство", коментира Женвиев Понс-Деладриер, директор на Европейския политически офис на WWF, която обсъди запазването на "Натура 2000" с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева по-рано този месец, припомнят от WWF - България.


По думите на Женвиев Понс-Деладриер трябва да бъде пресечен всеки опит за промяна на един правен инструмент, доказал своята ефективност, когато се прилага и финансира правилно.


"Едва ли има нещо по-логично от това България да подкрепи призива на деветте страни членки. Сред тях са държавите с най-голям процент територии в "Натура 2000", заяви Катерина Раковска, експерт "Защитени територии" в WWF - България. Тя припомня, че "Натура 2000" обхваща близо 34% от територията на България, което ни поставя на второ място в Европа по обхват на екомрежата след Словения, следователно ние сме сред най-заинтересованите от запазването и доброто ѝ функциониране.


"Дневник" отправи писмено запитване за позицията на българското екоминистерство по въпроса.


"Натура 2000" е един от малкото всепризнати работещи наднационални инструменти за природозащита в света, посочва и Веселина Кавръкова, ръководител на WWF - България.


Тя подчертава още, че екомрежата е едно от големите постижения на Европейския съюз, което дава възможности за трансгранично опазване на гори, реки, растителни и животински видове и така осигурява ресурси и здравословна околна среда за общността на европейските държави. "Този модел е шанс за Европа и възможност за останалата част от света и е много важно да бъде подкрепен и развит", смята Кавръкова.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 426 Весело

  Закономерно България не е сред тях.
  Ресорната ни министърка още търси къде е река Искър във връзка с новото сметище на Самоков.

  Childhood's End
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK