Над 1 700 граждани се готвят да протестират в защита на Пирин, Рила и Витоша

Над 1 700 граждани се готвят да протестират в защита на Пирин, Рила и Витоша

© Цветелина Николаева, КапиталБлизо 1 700 човека вече са заявили намерение да излязат на голям протест в защита на националните и природните паркове точно след една седмица.


Акцията "Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша" е планирана за следващата сряда (11 ноември) и е насочена срещу "незаконно строителство в националните паркове Пирин и Рила, както и в природен парк Витоша". Протестът в столицата ще започне на паметника "Патриарх Евтимий" в края на работния ден - в 18.30 ч. и се организира от природозащитните организации в коалиция "За да остане природа в България".


Събитието им, инициирано в началото на седмицата, бързо набира гражданска подкрепа в социалната мрежа. Идентични протести в защита на парковете ще има по същото време и в градовете Пловдив и Перник.
Поводът


Конкретният повод за гражданското недоволство стана съобщение от екоминистерството от този понеделник (2 ноември), от което става ясно, че МОСВ  разрешава частична сеч на вековни дървета в Пирин заради подмяната на стария три седалков лифт "Тодорка" с нов шест седалков. От ведомството уточняват, че решението им идва след резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта на офшорната фирмата "Маренго Трейдинг" не е в нарушение на законодателството.


С протеста си, природозащитниците се обръщат към управляващите с въпроса дали разрешаването на сеч за разширяване на лифта "Тодорка" над Банско и липсата на реакция срещу строежи в района на хижа "Алеко" на "Витоша" не са "благодарност за оказана помощ на местните избори."


От екокоалицията разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че незаконните действия в Пирин и Витоша продължават със знанието и съдействието на отговорните ведомства - Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ). "Двете ведомства разрешават на фирми да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша," пишат еколозите.


Над 1 700 граждани се готвят да протестират в защита на Пирин, Рила и Витоша

© коалиция


Според коалицията така "Маренго Трейдинг" заграбва безплатно защитена територия, собственост на всички. Природозащитниците напомнят, че фирмата няма концесия в националния парк, но вече почти е построила 6-седалковия лифт, който не е планиран.


Действията на МОСВ


Срещу проекта на фирмата тази есен бяха подадени десетки жалби за незаконосъобразност, внесени от граждани и неправителствени организации в прокуратурата. От информацията на МОСВ става ясно, че ведомството е сформирало работна група ( в нея влизат представители на дирекцията на парка, на ведомството, на Институ по гората при БАН, Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор), която установила миналия петък на място, че могат да бъдат спасени 31 от поисканите за отсичане 88 дървета  по трасето на лифта от инвеститора "Маренго Трейдинг".


Маркираните за отсичане дървета заради яест-седалковия лифт

© коалиция

Маркираните за отсичане дървета заради яест-седалковия лифт


Така на компанията се позволява премахването на 57 вековни дървета - бели мури и смърчове, като от ведомството нареждат този дървен материал да се използва в ремонт на подхода към 13-вековната Байкушева мура, както и за възстановяване на пътеки по туристическите маршрути, ползвани от посетителите в парка. Като компенсация за сечта, "Маренго" ще трябва да засади до 30 май 2016 г. нови дръвчета в периферията на Националния парк "Пирин".


МОСВ информира още, че обемът на предвидената за отнемане при почистването на просеката на лифта "Тодорка" дървесина се изчислява на 31 кубични метра, което представлява 0.04% от годишния прираст на горските насаждения и 0.0004% от общия запас на горите в парк "Пирин", посочват от Министерството на околната среда и водите.


За отсичането на 57 стари  дървета


От екокоалицията напомнят, че новият лифт до връх Тодорка не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г., а разрешението за подмяната на лифта, дадено от бившия екоминистър на ДПС Станислав Анастасов от кабинета Орешарски, се обжалва в съда. Дори то да бъде отменено като незаконосъобразно, със сегашната корекция на разрешението ще бъдат отсечени 57 дървета.


С това позволение за сеч, държавата в лицето на МОСВ, както и концесионерът "Юлен" признават, че концесионният договор вече не действа и има приватизацията на лифта от "Маренго Трейдинг", казва и Тома Белев и напомня, че и по закон, и по концесия лифтът е собственост на държавата.


Природозащитниците искат прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева за разрешената сеч за трасето за ски лифта в Банско. Те отново обръщат внимание, че това трасе се разширява и на практика концесионерът на защитените територии, включени в ски зоната "Банско", увеличава без право и без да е платил ползваните терени.


отсечени дървета на Витоша

© "За да остане природа в България"

отсечени дървета на Витоша


Какво се случва на Витоша


В района на хижа "Алеко" и в долната част на ски писта "Лалето" на Витоша също има незаконни строителни дейности без план, без разрешително за строеж и в противоречие с действащия план за управление на парка. Това е установено по време на съвместна проверка по сигнали до Асоциацията на паркове в България, направена съвместно с представители на държавни институции като Агенция по горитре, РИОСВ-София, съобщи за "Дненик" Тома Белеш от АПБ. Същото се споменава и в съобщението на коалицията.


Според природозащитниците, в местността се местят морени и се изравняват терени извън пистите, вероятно с цел разширяването им.


Витоша

© екокоалицията, "За да остане природа в България"

Витоша


Въпреки внесените над 300 становища, сред които и на политически формации и на кандидати за местната власт, повечето против проекта за нов план за управление на Природен парк "Витоша" на Проелс Инженеринг, той беше внесен за разглеждане в МОСВ, напомнят от екокоалицията.


От екокоалицията настояват за спиране строежите на Витоша и Пирин веднага, както и за уволнение на директорите на ПП Витоша и НП Пирин и другите виновни лица. Сред исаканията на организаторите на протестната акция са още и връщане на проектите за плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка. Те искат още държавата да актува всички строежи от концесията в НП Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото, смятат от коалицията.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Е,Цеко и сие срещу природата!Прекалиха и се качиха на главите на хората!
  И не разбирам МОСВ чии интереси обслужва - на статуквото или на природата.

  Tony
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Колкото и да ми се протестира, разширяване на съществуващото трасе на лифта в Пирин значи минимално изсичане! За Витоша и Пирин, може би!
  Защо лифтовете по Витоша не работят? Защо честния частен и офшорен концесионер я ги пуска Събота и Неделя, я не?
  Защо толкова много дървета остават захвърлени след изсичане! Грозно е! Боли!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  На 11 там ! Да им покажем ,че не могат да приватизират и унищожават природата.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 708 Разстроено

  [quote#1:"Free person"]И не разбирам МОСВ чии интереси обслужва - на статуквото или на природата. [/quote]
  Задаваш... отговор!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Природозащитниците искат прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева за разрешената сеч за трасето за ски лифта в Банско.

  Едва ли ще го направи. А тази госпожа министър има ли подходящо образование за тази длъжност или е поредната ,,калинка"?

 6. 6 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Снимките от строежа на новия 6-седалков лифт в Национален парк Пирин - от Шилигарника към връх Тодорка. Той НЕ се строи от концесионера, а от друга офшорка, която НЯМА право на това. Схемата е проста - след като концесията изтече, лифтът си остава на Цеко, заедно с държавната земя под него. Това не би трябвало да стане, ако държавата ни беше нормална

  http://forthenature.org/gallery/434

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Аз съм "за" протеста и "за" запазване на националните паркове от мафията.Какви са тези офшорни фирмички, които секат необезпокоявани вековни дървета? Кой стои зад тези фирми? Много е удобно за управляващите да крият тарикатите под измислени наименования на офшорки, регистрирани обикновено на Каймановите острови. А зад тези наименования стоят наши тарикатчета и си пълнят гушата.Хайде сега,. нали ратувате за прозрачност, да видим кой стои зад цялата тази далавера. Политическата класа през последните 25 години живее в симбиоза с престъпниците, като ги обгрижва и фаворизира в ущърб на гражданите. Сега е моментът да покажем, че имаме гражданско общество и милеем за нашата природа и за България.

 8. 8 Профил на baduk
  baduk
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Въпросът е много спорен -дали е по-важно благото на монополистичната върхушка на власт или няколко дървета.
  Няма безплатен обяд, всеки си плаща, Боко касира. То е видно как цялата държава се монополизира от поставени фирми, хора и групи на които се отпуснат всякакви права с цел забогатяване.

 9. 9 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 404 Неутрално

  #Близо 1 700 човека вече са заявили намерение да излязат на голям протест#
  И къде го заявиха ? Виртуално 1700 , на протест -5 и то на хонорар, разбира се

 10. 10 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 453 Разстроено

  Тази тема всъщност е много по-важна за нас от привилегиите за полицията.

  krastitel
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  А не е ли по-правилно протеста да се нарича "Мафия срещу гражданите"!?
  Или още има наивници, които да имат колебания за това, по какъв начин забогатяват "еко"организациите!?

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#11:"svoboden"]Или още има наивници, които да имат колебания за това, по какъв начин забогатяват "еко"организациите!? [/quote]

  Хоп, един бочков трол.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Мишки, кой ще ни пази на протеста бе? А ВАС кой ще пази? ХАХАХАХХАХ, жалки, жалки...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1056 Весело

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":
  [quote#13:"Darth Plagueis"]Мишки, кой ще ни пази на протеста бе?[/quote]
  За какво да ни пазят, ние сме си по закон. Да му мислят незаконно-протестиращите законопазители.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  Да се готвят, аз се готвя за ски

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 404 Неутрално
  [quote#11:"svoboden"]А не е ли по-правилно протеста да се нарича "Мафия срещу гражданите"!?
  Или още има наивници, които да имат колебания за това, по какъв начин забогатяват "еко"организациите!?
  [/quote]
  А защо изключват Пампорово от протестите , въпреки че там ще се правят и писти ,па и кабинка чаааак до Чепеларе . Що така наште екУзащитници като чуят Пампорово онемяват . Там нейде из Пампорово май е заровено кучето

 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Там!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 18. 18 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Ей, какви хора има, бе?! Ще продадат и родната си майка ако им разваля рахатлъка! Какво ще оставите на децата си бе?! Бетонни колове и телени въжета ли?! Безумци...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 19. 19 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 404 Весело

  [quote#18:"Отпускар в командировка"]Какво ще оставите на децата си бе?![/quote]
  Квото са сбрали мама и тати ,туй ще остане за децата

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#18] от "Отпускар в командировка":

  [quote#18:"Отпускар в командировка"]Ей, какви хора има, бе?! Ще продадат и родната си майка ако им разваля рахатлъка! Какво ще оставите на децата си бе?! Бетонни колове и телени въжета ли?! Безумци...[/quote]

  Абсолютно искат тук да стане едва ли не като Австрия - ПУСТИНЯ!

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden":

  Ти разлика между горски и алпийски пояс разлика правиш ли?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Протест срещу "изсичането" на 57 дървета ?
  А къде беше ТБ /най-чистия и некористолюбив/ при ИЗСИЧАНЕТО на 5,7 МИЛИОНА дървета ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Подкрепям Белев, но за Витоша не е прав. Скиор съм и добре познавам пистите там. Вляво от Витошко лале /пада се на север всъщност/ има огромна зона от напълно изсъхнали и изкоренени от горолом стотици гигантски борове, която не става даже за гледане, камо ли за разходки. Абсолютното опустошение си стои от години и не знам защо природозащитниците не подкрепят разчистването на този лунен пейзаж, който е и източник на паразитите, унищожаващи боровете...Който не вярва, да се качи до долната станция на Лалето и да види за какво иде реч...

 24. 24 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не мога да повярвам колко прости "зелени" глави има!!! То най-добре според тях да останат само дървета, без хората! Ама циганите ще Ви ЕПМ, дърво няма да остане!

 25. 25 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Зелени, шарени!....
  Вижте Румъния за какво протестира!

 26. 26 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  значи и аз мога да си построя една виличка на Витоша, само да си харесам къде, сигурно ще е по-евтино да дам подкуп, отколкото да си купя земя другаде. който не се е сетил, той не е нарушил де що има някакви закони

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#23:"Nikolai Tsekov"]Подкрепям Белев, но за Витоша не е прав. Скиор съм и добре познавам пистите там. Вляво от Витошко лале /пада се на север всъщност/ има огромна зона от напълно изсъхнали и изкоренени от горолом стотици гигантски борове, която не става даже за гледане, камо ли за разходки. Абсолютното опустошение си стои от години и не знам защо природозащитниците не подкрепят разчистването на този лунен пейзаж, който е и източник на паразитите, унищожаващи боровете...Който не вярва, да се качи до долната станция на Лалето и да види за какво иде реч... [/quote]

  Цеков, това не са борове а смърчове. Те паднаха при бурята през 2001г. Не се изнасят от Бистришко бранище не заради Тома Белев, той отдавна не е директор на Парка, а поради статута на Резервата, който е Биосферен и човешка намеса е допустима при над 25% вреда от естествен произход. Бръмбарът Типограф за който говориш е естествен компонент от средата. Ако естественото взаимодействие между отделните компоненти не е нарушено природата има големи възможности за саморегулация. Ако не се унищожават старите и хралупести дървета в които гнездят насекомоядните видове птици, на първо място кълвачите и всички по-малки от тях проблема с типографа да е решен отдавна. Както и става. Вече площите с типограф са намалели само до 4 декара.
  Екологията не е наука за опазването на околната среда а за взаимоотношенията между различните елементи в нея. А те си работят перфектно стига човешката ни алчност да не се намеси.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Айде пак поредните глупости на Зелените, които най-нагло пак търсят подкрепа, за да продължат с рекета.

 29. 29 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Извинете, но ситуацията вече е стигнала до там, че ние трябва да се борим срещу зелените, ако искаме да имаме природа.

 30. 30 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "nonsens2":

  е толков ли не схванахте, че корупцията убива. Румънците го разбират, вие не! Този протест не е за няколко дървета, а за корпуцията, която може да завладее всичко. Ако не го разбирате, жалко за вас

 31. 31 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "pippo":

  Прекрасно разбирам. Само че не мисля, че ако се протестира на парче, ще има голяма полза. Ще си останат същите бандюги и само золумите им ще се видоизменят и преместят. Ако това Вие не разбирате, е също жалко!
  Румънците го разбраха, затова исканията им са за повсеместна метла.

 32. 32 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#31:"nonsens2"]Само че не мисля, че ако се протестира на парче, ще има голяма полза.[/quote]
  Ползата ще бъде за протестиращите , само че единствено за организаторите

 33. 33 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Понеже както винаги организаторите имат проблем с масовостта на мероприятието - освен дежурните 20 платени протестиращи ,други засега няма желаещи обхвата на протеста се разширява .
  Включват се защитающите Карадере .Иракли , горите както и против проституцията и наркоманията.Интересното в случая е как ще реагират наркоманчетата които иначе са най върлите защитници на Корал, Карадере и Иракли

 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#2] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Нищо не може да оправдае отсичане на живи вековни мури. Нищо. Нищо не може да компенсира отсичането дори на едно вековно дърво.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK