Над 1 700 граждани се готвят да протестират в защита на Пирин, Рила и Витоша

Над 1 700 граждани се готвят да протестират в защита на Пирин, Рила и Витоша

© Цветелина Николаева, КапиталБлизо 1 700 човека вече са заявили намерение да излязат на голям протест в защита на националните и природните паркове точно след една седмица.


Акцията "Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша" е планирана за следващата сряда (11 ноември) и е насочена срещу "незаконно строителство в националните паркове Пирин и Рила, както и в природен парк Витоша". Протестът в столицата ще започне на паметника "Патриарх Евтимий" в края на работния ден - в 18.30 ч. и се организира от природозащитните организации в коалиция "За да остане природа в България".


Събитието им, инициирано в началото на седмицата, бързо набира гражданска подкрепа в социалната мрежа. Идентични протести в защита на парковете ще има по същото време и в градовете Пловдив и Перник.
Поводът


Конкретният повод за гражданското недоволство стана съобщение от екоминистерството от този понеделник (2 ноември), от което става ясно, че МОСВ  разрешава частична сеч на вековни дървета в Пирин заради подмяната на стария три седалков лифт "Тодорка" с нов шест седалков. От ведомството уточняват, че решението им идва след резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта на офшорната фирмата "Маренго Трейдинг" не е в нарушение на законодателството.


С протеста си, природозащитниците се обръщат към управляващите с въпроса дали разрешаването на сеч за разширяване на лифта "Тодорка" над Банско и липсата на реакция срещу строежи в района на хижа "Алеко" на "Витоша" не са "благодарност за оказана помощ на местните избори."


От екокоалицията разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че незаконните действия в Пирин и Витоша продължават със знанието и съдействието на отговорните ведомства - Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ). "Двете ведомства разрешават на фирми да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша," пишат еколозите.


Над 1 700 граждани се готвят да протестират в защита на Пирин, Рила и Витоша

© коалиция


Според коалицията така "Маренго Трейдинг" заграбва безплатно защитена територия, собственост на всички. Природозащитниците напомнят, че фирмата няма концесия в националния парк, но вече почти е построила 6-седалковия лифт, който не е планиран.


Действията на МОСВ


Срещу проекта на фирмата тази есен бяха подадени десетки жалби за незаконосъобразност, внесени от граждани и неправителствени организации в прокуратурата. От информацията на МОСВ става ясно, че ведомството е сформирало работна група ( в нея влизат представители на дирекцията на парка, на ведомството, на Институ по гората при БАН, Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор), която установила миналия петък на място, че могат да бъдат спасени 31 от поисканите за отсичане 88 дървета  по трасето на лифта от инвеститора "Маренго Трейдинг".


Маркираните за отсичане дървета заради яест-седалковия лифт

© коалиция

Маркираните за отсичане дървета заради яест-седалковия лифт


Така на компанията се позволява премахването на 57 вековни дървета - бели мури и смърчове, като от ведомството нареждат този дървен материал да се използва в ремонт на подхода към 13-вековната Байкушева мура, както и за възстановяване на пътеки по туристическите маршрути, ползвани от посетителите в парка. Като компенсация за сечта, "Маренго" ще трябва да засади до 30 май 2016 г. нови дръвчета в периферията на Националния парк "Пирин".


МОСВ информира още, че обемът на предвидената за отнемане при почистването на просеката на лифта "Тодорка" дървесина се изчислява на 31 кубични метра, което представлява 0.04% от годишния прираст на горските насаждения и 0.0004% от общия запас на горите в парк "Пирин", посочват от Министерството на околната среда и водите.


За отсичането на 57 стари  дървета


От екокоалицията напомнят, че новият лифт до връх Тодорка не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г., а разрешението за подмяната на лифта, дадено от бившия екоминистър на ДПС Станислав Анастасов от кабинета Орешарски, се обжалва в съда. Дори то да бъде отменено като незаконосъобразно, със сегашната корекция на разрешението ще бъдат отсечени 57 дървета.


С това позволение за сеч, държавата в лицето на МОСВ, както и концесионерът "Юлен" признават, че концесионният договор вече не действа и има приватизацията на лифта от "Маренго Трейдинг", казва и Тома Белев и напомня, че и по закон, и по концесия лифтът е собственост на държавата.


Природозащитниците искат прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева за разрешената сеч за трасето за ски лифта в Банско. Те отново обръщат внимание, че това трасе се разширява и на практика концесионерът на защитените територии, включени в ски зоната "Банско", увеличава без право и без да е платил ползваните терени.


отсечени дървета на Витоша

© "За да остане природа в България"

отсечени дървета на Витоша


Какво се случва на Витоша


В района на хижа "Алеко" и в долната част на ски писта "Лалето" на Витоша също има незаконни строителни дейности без план, без разрешително за строеж и в противоречие с действащия план за управление на парка. Това е установено по време на съвместна проверка по сигнали до Асоциацията на паркове в България, направена съвместно с представители на държавни институции като Агенция по горитре, РИОСВ-София, съобщи за "Дненик" Тома Белеш от АПБ. Същото се споменава и в съобщението на коалицията.


Според природозащитниците, в местността се местят морени и се изравняват терени извън пистите, вероятно с цел разширяването им.


Витоша

© екокоалицията, "За да остане природа в България"

Витоша


Въпреки внесените над 300 становища, сред които и на политически формации и на кандидати за местната власт, повечето против проекта за нов план за управление на Природен парк "Витоша" на Проелс Инженеринг, той беше внесен за разглеждане в МОСВ, напомнят от екокоалицията.


От екокоалицията настояват за спиране строежите на Витоша и Пирин веднага, както и за уволнение на директорите на ПП Витоша и НП Пирин и другите виновни лица. Сред исаканията на организаторите на протестната акция са още и връщане на проектите за плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка. Те искат още държавата да актува всички строежи от концесията в НП Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото, смятат от коалицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK