На Витоша е разорано, унищожени са фиданки, а институциите не знаят кой е виновен (допълнена в 17 ч.)

Карта на разораванетоРазораване с тежка строителна техника, изкореняване или унищожаване на десетки фиданки смърч, нарушаване на горния почвен слой, преместване на морени и разчистване на пънове на общо 20 дка площ в района на Меча поляна, успоредно на ски писта "Витошко лале". Това са част от констатираните нарушения след втора институционална проверка, извършена този понеделник (9 ноември) на място, по нови сигнали до регионалната екоинспекция в София.


Увредената площ на терена е 10-12 дка, пише още в протокола, с който "Дневник" разполага. Според заместник-директора на Държавно горско стопанство - София Захари Митев, цитиран в констативния портокол, няма данни кой е извършителят или коя е фирмата на тези дейности, не е известен и собственикът на строителните машини, които са били без номера.


Ден по-късно (вторник, 10 ноември) проверка на "Дневник" на мястото установи, че изоставените тежкотоварни строителни машини все още стоят сред разорания терен, там са и изкоренените или прегазени десетки фиданки, които бяха засадени преди година в района.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1417 гласа

  1. Защото не искат да знаят (39.31%)
  2. Защото не ги интересува (8.12%)
  3. Защото им е по-удобно "да се изненадат" (44.39%)
  4. Защото никой не ги е уведомил (2.54%)
  5. Защото имат по-важни задачи (0.64%)
  6. Защото Витоша им е високо и далеко (5.01%)

Извършват се и строително-монтажни работи за отводняване на ски писта "Витошко лале", се отбелязва още в протокола. За всичките тези дейности по време на проверката не са представени документи от фирмата възложител "Витоша ски" ЕАД, потвърдиха в съобщение до медиите във вторник следобед и от Югозападното държавно предприятие и ТП "Държавно горско стопанство София".
От там съобщават още за и монтирана временна постройка в края на пистата, която също е констатирана в протокола като се уточнява, че тя е без представена документация, съгласно изискванията на Закона за горите и Закона за устройство на териториите.


Югозападното държавно предприятие и ТП "Държавно горско стопанство София" са предприели действия за установяване на виновните лица, уверяват от ЮДП.  Уведомено е 06-то РУ на СДВР  и е сезирана Софийска Районна прокуратура. В хода на проверката Югозападното държавно предприятие ще представи допълнително информация.


снимки от вторник (10 ноември)

© Юлия Лазарова

снимки от вторник (10 ноември)


На проверката в понеделник са присъствали представители на осем отговорни институции – Дирекцията на парка, Дирекция "Общински строителен контрол" към Столична община и регионалното ДНСК, Югозападно държавно горско предприятие, Държавно горско стопанство, Агенцията по горите, РИОСВ - София, както и изпълнителният директор на "Витоша ски" Константин Константинов и Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.


снимки от вторник (10 ноември)

© Юлия Лазарова

снимки от вторник (10 ноември)


Според Тома Белев за две седмици са унищожени над 20 декара млада гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства по оперативна програма "Околна среда". По думите му засадените  малки дръвчета са били общо около 5 хил. броя, сега не са изкоренени всички, но и така се нарушава грубо закона. За унищожаване на млади дървета наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация, както и глоба до 300 лв., гласи законът.


"На място установихме и три машини - без шофьори, без номера, без разрешения", разказва още Белев за проверката в понеделник. От горското стопанство - София, и "Витоша ски" са заявили, че нямат нищо общо с действията.


Според опасенията на природозащитници строителните дейности подготвят терен за нов ръкав на ски писта "Витошко лале", тъй като заравняването и отстраняването на фиданки, камъни и скали се прави успоредно на въпросната писта.


снимки от вторник (10 ноември)

© Юлия Лазарова

снимки от вторник (10 ноември)


Проверката се прави седмица след като беше извършена идентична проверка, отново в региона на хижа "Алеко" и ски писта "Витошко лале", която тогава констатира редица разоравания с неизвестен извършител. Това стана и една от причините за гражданско недоволство, което стигна до организирането на масов протест в защита на природен парк Витоша и на двата национални парка Рила и Пирин, организиран от коалиция "За да остане природа в България" за сряда вечер (11 ноември). До момента заявка, че ще излязат на протест, са дали около 2600 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK