Хотели за насекоми

хотел за калинки<br />
<br />
<em>снимката е с лиценз <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/" target="_blank">CC BY-SA 4.0</a></em>

© Creative Commons

хотел за калинки

снимката е с лиценз CC BY-SA 4.0Все по-често в градините на норвежките домове могат да се видят т.нар. "хотели за насекоми". Изработени са от естествени материали, събрани от околната природа – сламки, парчета дърво, шишарки, дървесна кора, парчета тухли и камък, които се използват за запълване на вертикално разположена, плитка, дървена кутия, разделена на отделни "стаи", "мебелирани" с различен материал.


Целта е временните им домове да наподобят естествените местообитания на насекомите и да им осигурят удобно място за размножаване и презимуване в суровите климатични условия на Норвегия.


Проблемът с пестицидите
Идеята за "хотели за насекоми" възниква през 90-те години в Германия и Нидерландия и бързо се разпространява в страните от Скандинавския север. От края на XX в. намаляването на популациите на опрашващи насекоми в резултат на безконтролното използване на пестициди и инсектициди в промишленото земеделие все повече застрашава биологичното разнообразие и оцеляването на стотици животински и растителни видове.


В Норвегия, която е и в топ десетката на най-зелените страни в света (според Environmental Performance Index на Университета в Йейл), опазването на насекомите е кауза на хиляди норвежки фермери и домакинства.


<em>снимката е с лиценз CC BY-SA 3.0</em>

© Creative Commons

снимката е с лиценз CC BY-SA 3.0


Как се строи дом за насекоми


Изграждането на "хотелите за насекоми" е подчинено на научни принципи, които типично по норвежки са обяснени достъпно в различни информационни материали.


Основно правило е, че хотелът трябва да бъде пригоден за нуждите на най-често срещаните видове в дадения регион, така че да се превърне в естествена част от техния хабитат.


Дивите пчели например обичат скривалища само с един изход, докато пеперудите предпочитат високо разположени, сухи "стаи" от сено, слама или дървесна кора.


От голямо биологично значение за Норвегия са земните пчели, които за разлика от медоносните са по-непретенциозни. Техният "хотел" може да бъде и обикновена керамична саксия, обърната наопаки и заровена в пръстта на защитено от дъжда място. Земните пчели често се "нанасят" и в изоставени гнезда на полски мишки, затова и норвежките фермери се стараят да не ги унищожават, ако не се налага.


снимката е с лиценз <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/" target="_blank">CC BY-SA 3.0</a>

© Creative Commons

снимката е с лиценз CC BY-SA 3.0


Реклама/покана към насекомите


Прилагат се и различни стратегии за привличане на насекомите към "хотела". Той трябва да бъде разположен в някое от по-спокойните кътчета на градината, огрявано от сутрешното слънце, и да бъде защитен от вятър, дъжд, гризачи и птици. Важно е в близост да има изобилие от цъфтящи растения.


Позволено е и използването на примамки като купичка с подсладена вода например.


Хигиената в хотела се поддържа чрез смяна на сухата трева, мъха и сламата поне веднъж годишно.  


Хотелите за насекоми са само част от мерките за стимулиране на биологичното разнообразие на насекомите в домашната градина или ферма. Планираното засаждане на ранноцъфтящи растителни видове като медуницата осигурява прехраната на насекомите още с настъпването на пролетта и ги задържа в градината през цялото лято.


Децата и насекомите


Изработването на хотели за насекоми се превръща и в любимо занимание за норвежките деца, често и като част от практическото обучение по опазване на околната среда. Под формата на игра, децата се запознават с основните принципи на функциониране на екосистемите и ролята на насекомите за поддържането на баланса им.


Поставянето на тези временни домове за насекомите в двора на детската градина или училището е въпрос на чест и в изработването му са ангажирани всички деца.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK