Екосистемните ползи от "Натура 2000" се оценяват на 200-300 млрд. евро годишно

Екосистемните ползи от "Натура 2000" се оценяват на 200-300 млрд. евро годишно

© БДЗПНа 200-300 млрд. евро годишно се оценяват екосистемните ползи от "Натура 2000". Изчисленията са цитирани в предварителен доклад на Европейската комисия, който анализира ефективността на Директивите за дивите птици и местообитанията. Документът беше представен в края на миналата седмица от Европейската комисия на конференция в Брюксел, посветена на оценката на природозащитните закони в ЕС.


Комисията оценява изключително високо двете директиви и призовава за тяхното пълно прилагане. Това подчертават от инициативата "Зелени закони" и от "Коалиция за да остане природа в България", които инициират съвместна кампания за широка обществена подкрепа за запазване на директивите, такива каквито са в момента.


Кои са основните моменти в доклада
Благодарение на двете директиви е постигнат значителен напредък в създаването на наземната част от мрежата "Натура 2000", нейната законова защита и устойчивото ползване на дивата природа.


Правилното прилагане на директивите води до намаляване на пресата върху природата, забавя нейното унищожаване и с времето води до възстановяване на видове и местообитания.


Преките разходи за управление на "Натура 2000" в ЕС са оценени на около 5.8 милиарда евро годишно. Допълнително на места има ограничения на определени бизнес инициативи. Има и разходи от щети от някои защитени видове, но като размер загубите от това са твърде незначителни. Същевременно "Натура 2000" допринася значително за защитата на европейските видове и местообитания, а екосистемните ползи от нея са оценени за над 200-300 милиарда евро/год.


Допълнително приходи в размер на 50-85 милиарда евро/год. се генерират от туризъм и заетост благодарение на "Натура 2000". Така че ползите, осигурени от двете директиви, многократно надхвърлят разходите за тяхното прилагане. Неприлагането им би довело до значителни загуби от екосистемни услуги, се отбелязва в анализа.


Оценено е, че дори 1% спад в екосистемните услуги, произтичащи от прилагането на двете директиви, би довел до ежегодни увеличаващи се загуби от 2-3 милиарда евро/год.


Въпреки че директивите работят само за опазване на биоразнообразието, няма доказателства, че те са в противоречие с устойчивото развитие. Точно обратното - те създават благоприятна среда за устойчив бизнес в Европа, се подчертава в доклада.


От WWF в свое съобщение за доклада коментират, че анализът на ЕК съдържа много важно заключение: природозащитната политика на ЕС не може да разкрие напълно потенциала си, докато други политики и дейности, финансирани с европейски средства, продължават да увреждат видовете и техните местообитания. Необходими са подобрения в секторите земеделие, рибарство, транспорт и енергетика, за да имаме икономика, която работи с природата, а не срещу нея.


Така оценката на двете директиви се насочва към обобщения извод, че няма нужда от тяхната промяна, а има нужда от тяхното все по- пълно прилагане и интегриране във всички сектори.


Проучването на ЕК е част от процедурата по оценка на ефективността на директивите, стартирана от Европейската комисия през тази година. Докладът е разработен от консорциум от международни експерти, воден от Milieu Ltd и включващ Института за европейска политика за околна среда (IEЕР), ICF  International и Ecosystems Ltd.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Какви ползи са това? Мое ли да купим Голфче с тях?

  Абе не е ли кеш пара... Виртуализации

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "екосистемните ползи от нея са оценени за над 200-300 милиарда евро/год.
  Допълнително приходи в размер на 50-85 милиарда евро/год. се генерират от туризъм и заетост благодарение на Натура 2000."

  може и да е така, но за мен това са недоказани (поне в статията) твърдения.
  А и как изобщо са сметнали тези "ползи"?
  Туризмът например по-скоро намалява "екосистемните", отколкото да допринася, че и да е "допълнителен доход" (за кого? за животните и растенията ли?)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Теллалов":

  Милиардите за нищо ги нямат. Но нали са спечелени сумати ти европроекти, които трябва да да доказват смисълът от тях

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Теллалов":

  Намалява туризмът в бетонираните територии ,а не в защитените.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#4] извинявай, не се изразих достатъчно ясно.
  Туризмът намалява "екосистемните ползи", не че намалява влаченето на идиоти в "защитени" територии. И след туристите остават боклуци - най-малко.
  Освен ако това не се калкулира като плюс де...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на bo444
  bo444
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами приходите от туризъм в райони със запазена природа наистина генерира огромни приходи за хората в бранша. Ако сравните например в щатите как Националните паркове са продукт, който успешно се продава и годишно генерира огромни приходи и движи икономиката, дава работа на стотици хиляди хора всеки сезон. За да може хората да видят туй нещо наречено при-рода или малкото, което е запазено в тези "резервати".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK