Удавяне в рибарски мрежи е причина за смъртта на стотици делфинчета това лято

Един от тазгодишните случаи на изхвърлен муткур на брега край Равда.

© "Зелени Балкани"

Един от тазгодишните случаи на изхвърлен муткур на брега край Равда.Удавяне в рибарски мрежи, използвани при незаконен улов на калкан, е най-вероятната причина за смъртта на стотиците малки делфини, изхвърляни по брега на цялото българско Черноморие това лято.


До края на август мъртвите делфини надхвърлиха 250 индивида, всички бяха бебета от вида муткур. Няма данни за токсини, тежки метали или заболяване.


Това са основните изводи, базирани на резултатите от аутопсията на всички изследвани делфинчета, направена от румънски експерти с подвижна лаборатория от OCEANIC-Club, които съдействаха на разследването. Със случая се заеха от гражданска група "Да запазим Корал" начело с Атанас Русев - бивш концесионер на плажа "Корал", спелеолог, екоактивист, който инициира доброволни и безвъзмездни действия по изследването. Вече няколко месеца те събират, картират и разследват инцидента от края на юли, след като държавните институции не се задействаха и се оправдаха с приключил проект за изследване на китоподобните точно в началото на тревожната тенденция.
Румънските експерти взеха проби от труповете на умрелите делфинчета и направиха аутопсии в края на август. В понеделник (23 ноември) Атанас Русев публикува подробно описание на използваните методи и резултатите от изследването.


Рибарските мрежи


Атанас Русев обяснява, че през целия критичен период юли-август на брега излизат еднакви по размер и вид мъртви делфинчета, по цялото крайбрежие, "сякаш сортирани от нещо". Липсват възрастни или други екземпляри.


Според него единствената възможна причина е нелегалния риболов на калкан с дънни мрежи, които са "невидими" във водата именно за малките от вида муткури.


Уловът на калкан в Черно море е най-доходоносният бизнес в рибарството, уточнява той.
Нелегалният (бракониерски) е най-големият проблем не само за смъртта на делфините, но и за морските екосистеми като цяло. Особено важно значение заема нелегалният улов на калкан в Черно море с дънни мрежи (gill nets), които са главната опасност специално за вида Phocoena phocoena. Това е научен факт, известен от десетилетия, и касае целия свят като разпространение, подчертава Русев.


Русев припомня случай от април 1991 г., когато 14 турски кораба са арестувани в Украйна с 6414 дънни мрежи за калкан с обща дължина 640 км. При залавянето им освен риба в изчистените вече мрежи е имало и 194 делфина.


"Невидимата" мрежа


Мрежите, които ползват при този незаконен улов, обикновено са с обща дължина десетки и стотици километри. Бебетата на Phocoena phocoena влизат в очите на мрежата (очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см.) и се удавят в рамките на минути.


Самата мрежа е тънка и найлонова, "невидима" във водата за малките муткури. За разлика от бебета Phocoena phocoena делфини от другите видове, "усещат" тези мрежи на метри преди това.


В България, Румъния, Украйна през последните години е забранено използването на подобни мрежи с големина на очите по-малка от 44 см. Но при нелегалния риболов, тези мрежи се ползват и стават причина за смъртта на много бебета делфинчета от вида Phocoena phocoena.


За превенция по света се използват масово т.нар. пингери (pingers), които се слагат на мрежите и гонят делфинчетата, както и специални мрежи с добавка на метална нишка, която се отчита от сонара на делфините, както и други способи, които едва ли някой използва в Черно море, и особено когато извършва нелегален риболов, обяснява Атанас Русев.


Нелегалният риболов на калкан и Интерпол


Размерът на този нелегален риболов е толкова голям, че дори Интерпол има проект като глобална инициатива да разследва и преследва замесените в този "бизнес", оценен на 23 милиарда долара загуба за световната икономика.


Затова Русев обмисля да се сигнализира с резултатите от изследването не към отговорните български институции, които той определя като "безотговорни", а именно към Интерпол и други организации, занимаващи се наистина с решаването на тези проблеми.
.


Локацията


Мястото, където се е случил фаталният риболов, се намира на около 40 км североизточно от остров Змийски, разположен в Изключителната икономическа зона на Украйна в Черно море. Локацията е установена чрез моделиране и анализ в среда на географска информационна система (ГИС) – методология, за която Русев разказва подробно в поредица от публикации на сайта си


Известно за този район, е че това вероятно е мястото в Черно море с най-много риба – над 50 вида, където риболова може да се извършва целогодишно. На картата за разпространение на калкана в Черно море – това място е отбелязано като едно от местата с най-голяма концентрация, и риболов там може да се извършва във всеки сезон от годината.


След първия пик на мъртви бебета делфини от 24-25 юли има и друг – между 20 и 24 август, около 20 малки индивида, изплували само по Южното Черноморие, малко по-големи по размер от предишния максимум и умрели едва преди 2-3 дена. Отново като сортирани и еднакви. В този период няма почти никакви течения и ветрове и това еднозначно показва, че извършителите най-вероятно са българи, в териториалните води на България (12-милна зона), заключват експертите в изследването си. Разследването им продължава в локализиране на незаконния риболов в наши води.


А географската информационна система, която доброволците специалисти създадоха заради конкретния казус от това лято, ще бъде допълнена с данни от Румъния и Украйна за всички масови случаи на измиране на делфини за последните 5 години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Нали бяха виновни проучванията за нефт и газ, които не бяха започнали?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8548 Любопитно

  Ами що не го спрете този бракониерски улов,бе - нямаме ли си хора на заплата за тази цел ?????

  [email protected]
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  Популацията наистина стана голяма, а колко сафрид, чернокоп и лефер хапват

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Всеки проблем произлиза от това, че едни хора на едни заплати не си вършат работата.

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Toва беше едно от предположенията.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 535 Гневно
 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamilton F1":

  Коя популация стана голяма човешката ли??? Защото аз не съм чул делфини да избиват хора в опита си да се изхранват!!!

  Явно в наша България няма брегова охрана.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Милите делфинчета - каква жестока смърт.Рибарите не ги обичат,освен на делфинско филе,а и използваните мрежи нямат отблъскващи сонари за делфините.

  Tony
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Ами спрете бракониерите, нямаме ли закони в тази държава, до кога така ще бъде.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Нали бяха виновни проучванията за нефт и газ, които не бяха започнали? [/quote]
  Други пък казаха ,че при натовското учение в Черно Море им било по-евтино да използват бомби за подводници с пълен зарят защото били по-евтини от тези с намален заряд и така избили много делфини и рибки! Ама чуждестранните туриси си отнесоха снимки с много мърша по нашите плажове какво и да е причината МС трябва да вземе мерки това да не се повтаря!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Vespertine
  Vespertine
  Рейтинг: 233 Гневно

  Рибарите са си гадове мръсни, това е...

 13. 13 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Проблемът на мрежата е, че е от флуорокарбон, материал който е със същия коефициент на пречупване на светлината като водата и на практика е невидим в нея особено на дъното където и сонарчето на делфините не може да я различи от дъното. Бракониерството е голяма напаст в Черно море. Най-големите бракониери са турците. Украинците потопиха няколко техни гемии и сега там не се бракониерство толкова.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 14. 14 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Добре че има чужди институции,които да обръщат внимание на тези проблеми!Нашите са гола вода и корумпирани!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Те турските бракониери не могат да хванат,че нашите.

 16. 16 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абсолютно безумие. Всеки живот не по предназначение е изгубен смисъл, енергия на халос. Делфините са свещени животни и техният живот е изключително важен за планетата.

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  спрете се бе, гадове!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не се взимат мерки когато трябва на никой не го е грижа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK