Двайсет спасени от бракониери папагала жако поеха дългия път към Африка

Двайсет спасени от бракониери папагала жако поеха дългия път към Африка

© БФДвайсет броя папагали от застрашения вид жако, които преди година бяха спасени от бракониери на българската граница и бяха приютени до момента в софийската зоологическа градина, тази сряда поеха на дълъг път към Африка – обратно към свободата си.


За втори път МОСВ, Българската фондация "Биоразноообразие", Световният тръст за папагали и Зоологическа градина - София, организират връщане на папагали от този вид в природата. Птиците ще пътуват първо до Лондон, където ще бъдат групирани с пратка от други конфискувани папагали, след което ще бъдат освободени в природата на Африка.


На 14.09.2014 г. са задържани общо 30 папагала от вида жако (Psittacus erithacus) на ГКПП Дунав мост 2. За пратката са представени документи за произход, изисквани по Конвенцията за търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES), които обаче се оказват фалшиви.
Направен е бил опит да се премине в Румъния с цел реализиране на пазара в Чехия. След задържането им птиците са предадени на РИОСВ - Монтана, и по-късно са настанени в зоопарка в София, който изпълнява функции и на спасителен център.


Двайсет спасени от бракониери папагала жако поеха дългия път към Африка

© БФ

Сивото жако е световно застрашен вид със статут "уязвим" съгласно Червения списък на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). Предполага се, че папагалите са диво уловени. Видът сив папагал - жако, е силно експлоатиран с цел ползване като домашен любимец, заради което често е обект на незаконен внос в Европейския съюз.


Двайсет спасени от бракониери папагала жако поеха дългия път към Африка

© БФ


През 2010 г. беше задържана друга незаконна пратка папагали жако. Птиците тогава бяха 108, като през март 2013 г. 32 оцелели са транспортирани в Уганда и са освободени в природата. Тази процедура беше пилотна както за България, така и за Европа.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Дано наистина да ги върнат на свобода...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 2. 2 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Дано да оцелеят през това тежко за тях пренасяне от място на място.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Любопитно

  Е, тези "незаконни имигранти" поне бяха върнати, интересно е какво ще правим с останалите?

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Успешно приземяване на папагалите жако в родината.Много красива и интелигентна птица

 5. 5 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Душички! Дано издържат пътуването и се адаптират бързо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK