Природозащитници излизат на протест срещу незаконните сечи

Природозащитници излизат на протест срещу незаконните сечи

© Георги КожухаровПротест срещу нелегалната сеч в страната организират от коалицията на действащите природозащитни организации "За да остане природа в България" тази вечер.  Сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, с начален час 18. 30 ч., а планът на организаторите е шествието им да се слее с другия протест за съдебната реформа пред парламента в 19.30 ч.


"В сряда ще се гласуват окончателно промените в Конституцията. Ако се приемат седемте идеи за съдебна реформа, ще можем да спрем и нелегалната сеч и корупцията. В противен случай ще загубим нашата природа и България ще се превърне в пустиня," обясняват от коалицията на страницата на събитието.


Причината за гражданското недоволство са постъпилите редица сигнали за незаконни сечи в цялата страна, които се случват благодарение на "политически чадър" и корупция в отговорните институции – Изпълнителната агенция по горите и Министерство на земеделието и горите, които според природозащитниците в момента не си изпълняват задълженията, а нарушителите не се наказват.
"В страната се секат 7 милиона кубични метра дървесина на година, двойно повече от преди 7 години. Корупцията в Министерство на земеделието вече не може да се трае," посочват организаторите на протеста.


Конкретният повод е разследване на Нова телевизия за фирма на Атанас Кръстев, който сече незаконно в Родопите. От репортажа става ясно, че той има политически гръб от шефа на горско стопанство и шефа на държавно горско предприятие Ботьо Арабаджиев и в замяна урежда кметски места. Тази схема е навсякъде в горите, подчертават от "За да остане природа в България".


Коалицията предупреждава, че разкритията за чиновнически чадър и прикриването на незаконния дърводобив в сертифицираното ловно стопанство "Чепино" на най-високо политическо ниво са сигнал за системен проблем. Най-непокорните директно са отстранявани или уволнявани, какъвто е примерът с директорите на природните паркове Витоша, Българка, Сините камъни, Странджа и десетки други директори и лесничеи в горските стопанства и инспекции, пишат още от коалицията.


Според природозащитниците уволнението на директора на стопанството Бахтияр Софу, за което съобщават от МЗХ на 12 декември заради "груби нарушения при упражняване на служебните ангажименти" не променя нищо, защото въпросната "наша фирма" има дългосрочен договор с Държавното горско предприятие и вероятно ще продължи да сече незаконно горите над Велинград с протекциите на следващия избран без конкурс, но с "препоръка" директор.


Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че голяма част от предложените от нея мерки за ограничаване на политическия и корупционен натиск върху горската система с цел спиране на незаконните сечи бяха отхвърлени от управляващите при последните законодателни промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK