Нов стандарт показва кои територии са реално защитени

Нов стандарт показва кои територии са реално защитени

© Асен ТоневНов стандарт "Зелен лист" ще следи и гарантира дали защитените територии са добре управлявани. Целта е чрез него да се контролира дали природата е защитена реално, а не само на хартия.


Стандартът е разработен от Световната комисия за защитените територии (WCPA/IUCN) след като в края на ноември от две водещи международни природозащитни организации – Световния фонд за дивата природа (WWF) и Международния съюз за защита на природата (IUCN), които подписват споразумение за съвместна работа за развитие на световната мрежа от защитени територии, съобщава експертът от българска фондация "Биоразнообразие" на платформата "Зелени закони".


Според Аврамов, стандартът ще зададе обективни, прозрачни, глобално съгласувани критерии за оценяване на успешно и ефективно управляваните защитени територии. Една от водещите цели на споразумението е да се осигури до 10 години в над 50 страни по света над 1000 защитени територии да бъдат сертифицирани по новия стандарт за качество на управлението на защитените територии на IUCN и те да бъдат включени в зеления списък на защитените територии.
Разработването на "Зелен лист" започва през 2013. От 2014 г. до 2016 г. тече процес на пилотно сертифициране на първите защитени територии, в него със свои защитени територии участват Италия (Национален парк Гран Парадизо), Испания (природни паркове Доняна и Сиера Невада), Франция (пет различни защитени територии включително национален парк Гваделупа), Корея (три национални парка), Австралия (национален парк и резерват), Китай (шест защитени територии), Кения (две защитени територии) и Колумбия (три защитени територии). Втора фаза от тестването на стандарта е в процес. Интерес за участие са проявили защитени територии от Мексико, Япония, Малайзия, Виетнам, Перу, Обединените арабски емирства, ЮАР и др.


Защо е важно това за България?


България има три национални парка и единадесет природни парка, които имат свои собствени управленски и контролни структури. Те обхващат повече от 4100 км2 площ, което на практика е повече от 80% от площта на защитените територии в България. Процесът на сертификация трае от една до няколко години, през които защитената територия трябва да докаже, че се управлява ефективно за целите на опазването на природата или да подобри своето управление така, че да покрие много висок качествен стандарт.


Аврамов подчертава, че в момента повечето български защитени територии не покриват този стандарт и поне засега не показват желание за развитие в тази насока, като някои по-скоро остават защитени територии само на хартия, където природата продължава да бъде под интензивен човешки натиск. В случай, че отговорните ведомства – Министерствата на екологията и на земеделието и храните, като стопанисващи българските природни и национални паркове, вземат решение за тяхното задължително сертифициране за добро управление "Зелен лист", това ще съдейства значително за подобряване на тяхното управление и опазването на тяхната природа.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Съгласували ли са го с Тома Белев този стандарт? Защото ако не са ще блокира отново Орлов Мост да протестира, че това е лобистко и ще навреди на природата. Забелязала съм, че направи ли се нещо за българската природа и опазването й, което не е подписано от Тома Белев и върхушката му, веднага се почват протести и жалвания по медиите. Сякаш те са взели ексклузивното право и са единствените, които могат компетентно да се изказват за българската природа и да казват, кое е полезно за нея и обществото и кое не.

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  В България това ще си остане просто няк'ва карта там някъде. Дървената мафия, Цеко или червените бетони с това не можеш ги спря.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK