Заради мащабните незаконни сечи, природозащитници настояха премиерът Борисов да реагира

Заради мащабните незаконни сечи, природозащитници настояха премиерът Борисов да реагира

© Юлия ЛазароваСлед последните скандални случаи на незаконни сечи на Витоша и в Родопите, от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" се обърнаха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов и лидерите на всички парламентарни групи в парламента с искане за спешни промени в Закона за горите.


Коалицията смята, че новите мерки трябва да са насочени към ефективно подобряване на охраната и опазването на горите, създаване на законови норми за отговорност на дърводобивните фирми и държавните фирми, стопанисващи горите, професионализация на управлението на държавните гори и откъсването му от политически влияния.


В писмото си еколозите изразяват силно безпокойство за състоянието на българските гори и тяхното "управление". Във връзка с последните случаи на установени мащабни нарушения на Витоша и Родопите, те настояват да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, проявили безстопанственост и явно опитали се да прикрият нарушителите.
Природозащитниците подчертават, че само за два месеца на територията на "Витоша" – на границите със столицата, бяха установени два случая, в които всички държавни органи и структури към Министерство на земеделието и храните, отговорни за опазването на горите, "явно се опитват да прикрият нарушения, простиращи се на десетки декари". Става дума за случая от началото на декември, когато тежкотоварни машини разораха над 10 дка, унищожиха фиданки и  премахнаха морени от мястото в близост до местността Меча поляна, до момента не е ясен нарушителят и собственикът на машините, все още няма и обявен резултат от започналото разследване. Миналият петък отново природозащитници огласиха случай на незаконна сеч на стотици букови вековни дървета над село Чуйпетльово.


"Правят се опити дори за прикриване на деяния, които могат да бъдат разглеждани и като престъпления, каквито са незаконната сеч и унищожаването на защитена територия, доколкото не се уведомява своевременно прокуратурата, за да се прикриват следите и виновните лица," пишат от "За да остане природа в Бъглария" в писмото си до държавниците.


Според тях, примерите за мащабни незаконни сечи в Държавните ловни стопанства "Витошко-Студена" на "Витоша" и "Чепино" в Родопите показват, че държавата е неспособна да прилага европейския регламент, който забранява на българския и европейския пазар да се предлага и търгува незаконно добита дървесина от държавните гори.


От коалицията изтъкват, че съществуват сериозни и системни проблеми в опазването на защитените територии и горите. Като нагледно доказателство те посочват, че при наличието на седем отговорни структури на земеделското министерство, само природозащитните организации откриват и алармират за нарушения, извършвани върху големи площи в продължение на седмици. В момента за опазването на територията на Витоша от нарушения са отговорни Изпълнителната агенция по горите, Държавното югоизточно предприятие, Държавно горско стопанство София, Държавно ловно стопанство Витошко, Дирекция на природен парк Витоша и две регионални дирекции по горите – София и Кюстендил.


По думите им, нарушенията в планината продължават с още по-голям размах, липсва воля за промяна на ситуацията, а от друга страна слаб капацитет на органите, отговарящи за управлението на горите и природния парк. Отговорните лица, допуснали нарушенията, продължават да заемат своите длъжности, подчертават еколозите.
 


Преди 6 месеца коалицията "За да остане природа в България" направи свои предложения за промени в Закона за горите, които според тях могат да ограничат възможността за държавническо бездействие и да създадат отговорност за опазване на държавните гори.


Сред тях са предложения за повишаване дисциплината на ползване, създаване на отговорност в дърводобивните фирми и ограничаване на търговията с незаконно добит дървен материал, като:


- ограничаване срока на действия на разрешителните за сеч спрямо обемите на ползване;
- поне 50% от дървесината, добита от държавните гори да се търгува от централни складове;
- дърводобивните фирми да отговарят за извършените нарушения от служителите им и за всички нарушения, извършени в периода от издаване на разрешителното за сеч до освидетелстване на сечището;
- конфискация на средствата, използвани за нарушение, независимо от собствеността им;
- повишаване ефективността на контролната дейност в горите, чрез реорганизация на Изпълнителната агенция по горите към МЗХ в самостоятелна държавна агенция или министерство пряко подчинени на Министерски съвет, подобряване капацитета на нейния състав и увеличаване заплащането на горските инспектори;


Предложенията им не бяха подкрепени от Министерство на земеделието и храните, а от там и от депутатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK