Заради мащабните незаконни сечи, природозащитници настояха премиерът Борисов да реагира

Заради мащабните незаконни сечи, природозащитници настояха премиерът Борисов да реагира

© Юлия ЛазароваСлед последните скандални случаи на незаконни сечи на Витоша и в Родопите, от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" се обърнаха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов и лидерите на всички парламентарни групи в парламента с искане за спешни промени в Закона за горите.


Коалицията смята, че новите мерки трябва да са насочени към ефективно подобряване на охраната и опазването на горите, създаване на законови норми за отговорност на дърводобивните фирми и държавните фирми, стопанисващи горите, професионализация на управлението на държавните гори и откъсването му от политически влияния.


В писмото си еколозите изразяват силно безпокойство за състоянието на българските гори и тяхното "управление". Във връзка с последните случаи на установени мащабни нарушения на Витоша и Родопите, те настояват да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, проявили безстопанственост и явно опитали се да прикрият нарушителите.
Природозащитниците подчертават, че само за два месеца на територията на "Витоша" – на границите със столицата, бяха установени два случая, в които всички държавни органи и структури към Министерство на земеделието и храните, отговорни за опазването на горите, "явно се опитват да прикрият нарушения, простиращи се на десетки декари". Става дума за случая от началото на декември, когато тежкотоварни машини разораха над 10 дка, унищожиха фиданки и  премахнаха морени от мястото в близост до местността Меча поляна, до момента не е ясен нарушителят и собственикът на машините, все още няма и обявен резултат от започналото разследване. Миналият петък отново природозащитници огласиха случай на незаконна сеч на стотици букови вековни дървета над село Чуйпетльово.


"Правят се опити дори за прикриване на деяния, които могат да бъдат разглеждани и като престъпления, каквито са незаконната сеч и унищожаването на защитена територия, доколкото не се уведомява своевременно прокуратурата, за да се прикриват следите и виновните лица," пишат от "За да остане природа в Бъглария" в писмото си до държавниците.


Според тях, примерите за мащабни незаконни сечи в Държавните ловни стопанства "Витошко-Студена" на "Витоша" и "Чепино" в Родопите показват, че държавата е неспособна да прилага европейския регламент, който забранява на българския и европейския пазар да се предлага и търгува незаконно добита дървесина от държавните гори.


От коалицията изтъкват, че съществуват сериозни и системни проблеми в опазването на защитените територии и горите. Като нагледно доказателство те посочват, че при наличието на седем отговорни структури на земеделското министерство, само природозащитните организации откриват и алармират за нарушения, извършвани върху големи площи в продължение на седмици. В момента за опазването на територията на Витоша от нарушения са отговорни Изпълнителната агенция по горите, Държавното югоизточно предприятие, Държавно горско стопанство София, Държавно ловно стопанство Витошко, Дирекция на природен парк Витоша и две регионални дирекции по горите – София и Кюстендил.


По думите им, нарушенията в планината продължават с още по-голям размах, липсва воля за промяна на ситуацията, а от друга страна слаб капацитет на органите, отговарящи за управлението на горите и природния парк. Отговорните лица, допуснали нарушенията, продължават да заемат своите длъжности, подчертават еколозите.
 


Преди 6 месеца коалицията "За да остане природа в България" направи свои предложения за промени в Закона за горите, които според тях могат да ограничат възможността за държавническо бездействие и да създадат отговорност за опазване на държавните гори.


Сред тях са предложения за повишаване дисциплината на ползване, създаване на отговорност в дърводобивните фирми и ограничаване на търговията с незаконно добит дървен материал, като:


- ограничаване срока на действия на разрешителните за сеч спрямо обемите на ползване;
- поне 50% от дървесината, добита от държавните гори да се търгува от централни складове;
- дърводобивните фирми да отговарят за извършените нарушения от служителите им и за всички нарушения, извършени в периода от издаване на разрешителното за сеч до освидетелстване на сечището;
- конфискация на средствата, използвани за нарушение, независимо от собствеността им;
- повишаване ефективността на контролната дейност в горите, чрез реорганизация на Изпълнителната агенция по горите към МЗХ в самостоятелна държавна агенция или министерство пряко подчинени на Министерски съвет, подобряване капацитета на нейния състав и увеличаване заплащането на горските инспектори;


Предложенията им не бяха подкрепени от Министерство на земеделието и храните, а от там и от депутатите.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Е как да реагира Баце, след като всичко се отчита нагоре по дървото...

 2. 2 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1213 Гневно

  Когато цял парламент, Министерският съвет и Президенството си затварят очите пред този проблем, няма да има решение. Все някой на някого е приятел или длъжник. Гнус. Унищожиха България от лакомия.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 3. 3 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Боче вече не го търсете за нищо. Каквото и да направи, по-зле става.

 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  Премиерът Борисов не може да реагира, защото има "дългове" за погасяване. Така де, натрупал е грехове.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Само не схващам, защо природозащитниците, обръщайки се към ББ, все едно му вдигат рейтинга и не намират друг орган или институция, към която да се обърнат.
  И още нещо, сече се из цялата страна, ама те само Витоша и Пирин в частта на Банско виждат, за другото са слепи и глухи.

 6. 6 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Гневно

  Тука никой за нищо не реагира.
  За открита шахта на "Алабин" на над 20 сигнала до 112 никой не реагира.Като падне някой, даскалицата ще примърка, че ще свика комисийка.
  Как да реагира жалкият премиер, като секат хора под закрилата на герб и дпс?

 7. 7 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Весело

  Долу ръцете от Фидоскова!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Законодателната власт е в отпуска.

 9. 9 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 463 Гневно

  Изсечете всички дървета, така ще изкорените проблема напълно!

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Заради мащабните незаконни сечи...

  А не става ли:

  "Заради мащабната незаконна сеч"... ам?!

 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Да реагира, и то навреме, че да не се окаже, че институциите не са си взели поука, да са особенно внимателни най-вече около празници! Да си припомним:
  29-30 декември 2012 гръмва скандала Дюнигейт и телевизиите започват да излъчват как булдозерите на „СЛЕ Груп“ заравняват дюните. Скандалът така разтриса властта, че на 31 декември министър Мирослав Найденов свика пресконференция!
  https://bivol.bg/dunigate-2013.html

 12. 12 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това лято ходих често на екскурзии по горите, основно и най-вече в Родопите. И мога да кажа, че Родопите в момента са едно ОГРОМНО сечище. Накъдето и да тръгна, било то черен, асфалтов път, пътека, се сечеше. Направи ми впечатление, че по принцип навсякъде имаше табелки с разрешенията, отговорен лесничей и т.н., ама това по-скоро прилича на узаконено беззаконие. По-специално става въпрос за регионите на : от Пловдив през хижа Здравец до Бяла Черква - целият район до последната пътечка. Лъки - село Манастир -връх Свобода . Върховръх - връх Модър.
  И за да има обективност, интересно би било да се види статистика на разрешенията за сеч в минали години и тази, за да се сравни.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  егати природозащитниците! Вряскат НЯКОЙ ДРУГ да направи онова, което тях ги мързи или ги е страх да направят - тоест да защитават природата, не да провокират нови и нови закони, с които всеки държавник и бизнесмен могат да оправдаят какво ли не свое действие!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Баницата на Сокола трябва да се уплътнява и наште дървета са част от бартера подкрепа за правителство - сеч...От Мони Горския се почна май

 15. 15 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#13] от "Николай Теллалов":

  Те са направили точно това , което трябва и което зависи от тях.Да подадът сигнал, че има престъпление.Работа е на прокуратурата, милицията, горските ит.н да си свършат работата.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 16. 16 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Разстроено

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":
  +++Абсолютно прав сте!Нима няма цял куп служби ,пълни с добре(по нашите мерки)заплатени служители,които да се занимават с опазването на горите?Пълно е!И хвърчат с най-модерни джипове нагоре-надолу като изтребители!И загрижени,загрижени-свят им се вие от мисли- как да опазят горите,не за друго.А всевъзможните ловни домове и всякакви подобни строения ,ги нацвъкаха из планините, на най-невероятни места.Носели приходи.Носят-грънци!Ползват ги за посрещане на скъпи гости, от началническо-правителствено-партийното воинство,и за дружески гуляи,и пр. подобни "мероприятия"!А наоколо -сеч!Законна!Отврат!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Борисов не е виновен за нищо.Той има министри,които да отговарят,но и които за всичко го питат.Това да не е Костов,да е виновен за всичко.

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  [#15] ами и аз точно това казах: оплакват се на държавата, която закриля грабежа и унищожаването на горите.
  Глупаци ли са или измамници тия природозащитници?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Като не могат да пазят горите, да спират сечите веднага. Горите са нашето бъдеще в условията на климатични промени.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 20. 20 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Бойко да не е всичколог като Тома Белев?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK