За водолюбивите птици и резките промени в климата тази зима

Къдроглав пеликан

© Богдан Боев, БДЗП

Къдроглав пеликанС резките температурни промени ще запомним тази зима. Пролетните температури по Коледа  паднаха до вледеняващи студове още в края на декември и началото на януари.


Нетипичните за страната и резки промени в климата са свързани и с промяна в броя на зимуващите у нас водолюбиви птици, напомнят орнитолозите и с това онагледяват нуждата от ежегодното им преброяване.


През изминалите седмици са установени например няколко интересни и редки за страната видове птици. Те са дошли от север, за да зимуват в България и това най-вероятни има връзка с променящия се климат.
Сред тях със значителна численост са били тундров (малък) лебед, рядката за страната малка дропла и световно застрашените малки белочели и червеногуши гъски, посочват от Българско дружество за защита на птиците.


Ням лебед

© Светослав Спасов, БДЗП

Ням лебед


България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и други.


Затова и за 40-ти пореден път БДЗП организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. То ще започне на 15 и ще продължи два дни (до 17 януари 2016 г.) Резултатите ще отговорят на важни въпроси като "Повече или по-малко са птиците у нас през тази зима", "Какви са основните заплахи за тях?", и за показателни за състоянието на околната средата, в която живеем и ние хората.


Над 100 доброволци, членове и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа с тази цел. Те ще посетят всички големи водоеми в страната.


В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка.


Червеногуши гъски

© Николай Петков, БДЗП

Червеногуши гъски


В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, в това число Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбиви птици. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението им.


"Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората", обяснява Стойчо Стойчев от БДЗП. Той напомня, че тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас.
 


Преброяването се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.


Доброволците, желаещи да се включат в Среднозимното преброяване, могат да се свържат със Свилен Чешмеджиев на телефон 0878 599 383.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6881 Неутрално

  А пък езерото '' Сребърна '' замръзна.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1113 Любопитно

  Затоплистите, дали са съгласни със статията...???

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Добра идея!Тези момчета и момичета са неуморни.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  ...паднаха до вледеняващи студове...

  Айде малко по сериозно !

  Какво се разбира под вледеняващи студове , че тука май не падна под - 10* - 15* , вледеняващо е в Оймякон , а тукашните температури са нормални за пернатите даже през лятото в тундрата !!!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вячеслав Атанасов":

  БДЗП е наистина най-доброто природозащитно дружество у нас. Те не само протестират, но тихо и непрекъснато работят.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  Като не става за хора,поне за птици да става тази територия.

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]БДЗП е наистина най-доброто природозащитно дружество у нас.[/quote]
  Така е.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9247 Неутрално

  Хубаво, браво на децата.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Много хубави снимки, интересен текст.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK