Европейският съд обяви, че България е в нарушение за защитена зона "Калиакра"

Европейският съд обяви, че България е в нарушение за защитена зона "Калиакра"

© Юлия ЛазароваСъдът на ЕС е решил днес, че България е в нарушение на общностното законодателство по въпроса със защитената зона "Калиакра", предаде БТА.


В съобщение на съда се посочва, че е уважен искът на Европейската комисия. Според съда България е в нарушение, тъй като не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра.


Днешното решение на Европейския съд изчерпва настоящата процедура и не предвижда налагането на наказание, уточниха за БТА източници от институцията.
Оттук нататък ЕК има възможност да поиска от България да предприеме необходимите действия за съобразяване със законодателството на ЕС. Ако ЕК е удовлетворена, въпросът ще бъде приключен, а в противен случай може да бъде заведена нова процедура с възможно искане за налагането на наказание. Приключената днес процедура е била свързана единствено с искането на ЕК да се установи дали е налице нарушение.


България е одобрила проектите "АЕС Гео енерджи", "Дисиб" и "Лонгман инвестмънт" на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона. Нашата страна е одобрила проектите "Калиакра уинд пауър", ""ВН Енертраг Каварна" и "Вертикал - Петков и с-ие", както и проекта "Трейшън клифс голф енд СПА резорт" съответно на територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали.


От една страна България не е оценила правилно кумулативния ефект на проектите "Уиндтех", "Брестиом", "Еко енерджи" и "Лонгман инвестмънт" на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона, и от друга страна, въпреки това е разрешила осъществяването на проекта "Лонгман инвестмънт", пише в съобщението.


Отбелязва се, че районът на Калиакра е важна зона за опазването на множество видове птици и техните местообитания. На 18 декември 2007 г. в съответствие с директивата за птиците България е създала специалната защитена зона "Калиакра". След жалби от Българското дружество за защита на птиците заради недостатъчния географски обхват на зоната и неблагоприятните последици от някои бизнес проекти за естествените местообитания и за местообитанията на някои видове птици, на 6 юни 2008 г. ЕК отправи официално уведомително писмо до България, в което я прикани да преустанови установените нарушения на задълженията, произтичащи от директивата за птиците.


Тъй като не е удовлетворена от различните отговори, предоставени от България, на 1 декември 2008 г. ЕК изпраща второ официално уведомително писмо, в което изисква да бъдат преустановени нарушенията на задълженията спрямо директивата за местообитанията, доколкото страната е разрешила изграждането на множество вятърни генератори в границите на зоната "Калиакра". На 30 януари 2009 г. България отговаря на тези писма, а след това няколко пъти изпраща допълнителна информация.


На 30 септември 2011 г. ЕК връчва на България трето, допълнително официално уведомително писмо, в което, от една страна, обединява двете предходни писма, а от друга отправя нови искания, свързани с териториите на зоните "Калиакра", "Белите скали" и "Комплекс Калиакра". В това писмо се поставят две групи въпроси - за недостатъчния географски обхват на територията на зоната "Калиакра" и за въздействието на някои проекти.


На 30 януари 2012 г. България уведомява ЕК, че по-голямата част от изброените от нея проекти са одобрени преди присъединяването на страната към ЕС или преди включването на съответните зони в мрежата "Натура 2000", поради което правото на ЕС не се прилага към тези територии.


С писмо от 22 юни 2012 г. ЕК издава мотивирано становище, в което приема, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от директивата за птиците, от директивата за местообитанията и от директивата за оценката на въздействието на някои обществени и частни проекти върху околната среда.
България отговаря на мотивираното становище и въз основа на някои допълнителни сведения уведомява ЕК, че е взела мерки за отстраняване на установените проблеми. ЕК намира, че положението остава незадоволително и на 24 март 2014 г. предявява иск пред Съда на ЕС.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Добре, че е Европейският съд в случая!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  ЕК е изказала на България ''мъмрене'', а доста хора направиха пари и им се размина с това.

  [email protected]
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Ние вече сме в нарушение - защитена зона България.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Много пари!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hamilton F1":

  Ами сега да ги дадат да им бъдат преместени средствата за печелене на тия пари.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Любопитно

  "АЕС Гео енерджи", "Дисиб", "Лонгман инвестмънт", "Калиакра уинд пауър", ""ВН Енертраг Каварна", "Вертикал - Петков и с-ие", както и проекта "Трейшън клифс голф енд спа резорт", "Уиндтех", "Брестиом", "Еко Енерджи"

  и чии са тези все пак, пак ли сами да дописваме статията?

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Весело

  До коментар [#6] от "extraCACA":

  Джевдет Чакъров ги знае всичките, а за него вече никой нищо не знае май....

  [email protected]
 8. 8 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Извинете Дневник, това не е трябва за е сбутано в секция Зелен, където хората търсят сладки, чудновати животни или прелестни пейзажи, а топ новина на първа страница!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Все се правим на тарикати.С малко сме се разминали,а някои натрупаха милиони.

 10. 10 Профил на blaguna
  blaguna
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Там е проблема, че с НИЩО не сме се разминали! Ако не следваме изискванията и мерките, които са ни препоръчали, ще заведат следващо дело - вече за съществени санкции. А те вече ще са за много пари / на ден!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK