Исландия и конете на викингите

Исландия и конете на викингите


Исландия е страната, която е съхранила не само книжното наследство на Скандинавския Север, запазено в ръкописите на исландските саги. Това е и мястото, където в генетично най-чист вид все още се отглеждат конете на викингите.


Заселването на Исландия от норвежки викинги започва в средата на IX в. Според легендата, още с пристигането си през 874 г. те довели със себе си десетки коне, които поставили началото на вида equus scandinavicus. Смята се, че прародителите на исландските коне са от местни норвежки породи, вероятно с генетичен примес от Британските острови.


Още през 982 г. исландският парламент въвежда пълна забрана за внос на коне в Исландия, благодарение на което днес там се отглеждат единствено представители на вида equus scandinavicus. Неговият генофонд се смята и за един от най-чистите.
Исландия и конете на викингите

Броят на исландските коне на острова в последните години е стабилен – приблизително 97 000. Те са важна експортна стока и една от основните туристически атракции в страната. Над 160 000 екземпляра се отглеждат извън Исландия предимно за езда. Около 50 000 от тях се намират в Германия, където има и най-много клубове на любителите на исландските коне.  


По какво се познава исландският кон


Благодарение на продължилата над 1000 години селекция, породата е развила някои характерни черти, които я правят популярна в цял свят. Исландските коне са дребни, но с добре развита мускулатура, дълга зимна козина, която ги пази от студа, и масивни копита, благодарение на които вулканичният терен на острова не ги затруднява.


Те са и много добри плувци, поради което местните са ги наричали и "мостовете на Исландия" (заради сложния релеф и вулканичната дейност изграждането на пътната инфраструктура на страната започва едва в средата на XX в.). Видът е бил сериозно застрашен в резултат на мощно вулканично изригване през 1783 г., при което около 70% от популацията загива от отравяне с вулканична пепел.


Исландия и конете на викингите

Разпространеното наименование "исландско пони" се смята за неточно и дори обидно от исландските коневъди, които твърдят, че който веднъж е яздил исландски кон и е опознал характера му, никога няма да се осмели да го нарече "пони".


Свобода и спокойствие


Макар и плашливи заради липсата на естествени врагове, исландските коне са известни със спокойния си и дружелюбен нрав, не хапят и не ритат. Тъй като са и извънредно социални животни, в Исландия е забранено отглеждането на единични екземпляри.


Поради оскъдната растителност, повечето исландски коне се отглеждат на свобода, като прекарват по-голямата част от годината на пасищата. В най-тежките зимни месеци, стопаните компенсират липсата на пълноценна храна като добавят осолена херинга към сеното им.


Исландските коне са с добро здраве и дълга продължителност на живот. Макар и парадоксално, за породата е характерен разнообразен генофонд и ниска степен на близкородствено размножаване (т.нар. инбридинг). Съставът на кръвта им се отличава от този на другите коне с по-ниското съдържание на моноцити, поради което неопитните ветеринари често неправилно ги диагностицират като анемични.


Контролът като защита за вида


Заради изолираното си отглеждане, исландските коне нямат изграден имунитет срещу най-често срещаните заболявания, а избухването на епидемия може да се окаже пагубно за вида. Затова не е разрешено екземплярите веднъж напуснали страната, да бъдат връщани обратно, включително и онези, които са участвали в международни състезания. Въведен е и строг санитарен контрол върху вноса на конски амуниции – трябва да бъдат или чисто нови, или основно дезинфекцирани.


Почти всички животни от вида са регистрирани в специална база данни на Международната федерация на асоциациите за отглеждане на исландски коне, чрез която може да се проследи точния брой и родословието им. Благодарение на базата данни е по-лесно и поддържането на разнообразието на генофонда.     

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Приятно четиво с интересна информация.

 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  едно дърво няма ейййййййй

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 955 Неутрално

  За кравите знаех, но за конете- не! Браво и благодаря!

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  [quote#2:"mtmvb"]
  едно дърво няма ейййййййй[/quote]

  За кво му е на коня дърво? Той да не е маймуна?

 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Исландия - малка горда земя на коне, ледници, гейзери и вулкани. Малко им липсват дървета, но вероятно въздухът в островната държава е супер чист..

 6. 6 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Те и без дървета, добре си се оправят!

 7. 7 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Супер интерсно...и образователно. И виж как хората са направили конете си туристическа атракция. Помислили и намерили цивилизован начин да изкарват пари, колко различна култура сравнена с нашенската.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 8. 8 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  "Затова не е разрешено екземплярите веднъж напуснали страната, да бъдат връщани обратно, включително и онези, които са участвали в международни състезания."

  Мдааа, значи еднократно. Закараш коня на международно състезание и после не можеш да го върнеш в родната му земя. Представям си, как ще ревнат сега разните му милозливи защитници на правата на животните. Не е лесно да развъждаш животни, налага се да се бориш и срещу глупостта на псевдо-разбирачи.

 9. 9 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Интересни факти, които чух за първи път. С тази популация на конете средно на четирима исландци се пада един кон. Такава държава, която се грижи еднакво за хората, за опазване на животинския свят и земите си, е за завиждане!
  Поздравявам ги.

 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 670 Весело

  и аз благодаря за инфото!
  само не разбрах колко, аджеба, е големо кончето, наричано "пони"?

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2656 Весело

  Кончетата ще се опазят чистокръвни , викингите при това населване на острова с чалми - не !

 12. 12 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1095 Неутрално
 13. 13 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  Викингите всъщност са били пешаци. Не е имало и без това начин да се возят коне на тесните лодки. Конете представляват тежък товар, храната за тях също.

 14. 14 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До #13 - как мислиш , че са стигнали тези коне до Исландия ? С плуване ?

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#10] от "zidane":

  Средно височината при холката им е 132-142 см. Родствени са с монголските коне.

 16. 16 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":

  така ми и изглеждаха, благодарско!

 17. 17 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Виждала съм ги тези кончета като ходих до Исландия - иглеждат много мило - набити, дребни и космати. Обаче са свирепи! Влезнохме при тях на поляната уж да ги галим, а те като настръхнаха... всичките спряха да рупат трева и замръзнаха в някакава поза и ни гледаха втренчено, а тартора им взе бавно да пристъпва към нас... а бе махнахме се, явно не бяха навити да ги галим.

 18. 18 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#14] от "the_axel":

  Дали са стигнали от епохата на викингите или по-късно? Когато са изобретили ветроходните кораби. Викингите са се придвижвали с лодки - къде малки, къде големи - говорим за 9-ти век все пак

 19. 19 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 328 Любопитно

  [quote#18:"agl52316780"] Дали са стигнали от епохата на викингите или по-късно? Когато са изобретили ветроходните кораби. Викингите са се придвижвали с лодки - къде малки, къде големи - говорим за 9-ти век все пак [/quote]

  В самата статия пише че исландският парламент забранява вноса на коне през 982 година, така че очевидно преди това.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_horse#History -- Тук има интересни подробности, но в статията е обобщено добре.

 20. 20 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#13] от "agl52316780":

  Малко се смесват митове и реалности - почти всеки като като се каже викинги и си представя свирепи северни войници с шлемове с рогата дето опустушавали Европа през 9-12 век. Еми ясно е, че такъв живот не могат да водят жени, деца и старци. Същите тези хора дето са плячкосвали половин Европа са си имали семейства и ферми в родината си, където явно са се отглеждали и тези специфични коне. Освен това далеч не всеки мъж е можел да се бие и е участвал в тези рисковани морски походи - болшинството са си били прости фермери - имаше един много показателен случай през май 17в. - алжирски пирати стигат до отдалечените брегове на Исландия - оплячкосват цяло едно градче и отвличат 200 души, които после продават в робство почти без да срешнат съпротива...

 21. 21 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 824 Весело

  Много хубаво четиво! Сега се разчетох из мрежата пак. Имали връзка с монголските коне според ДНК анализ: http://www.ezda365.com/bg/arhive_articles.php?id=1345&d=2015 (Също и при хората - всеки 5-ти човек на планетата имал наследсво в ДНК от Чингиз хан)

  Преди време бях впечатлен от това, че са единствената порода, която владее "Трот"или Толт", много удобен за ездача при дълги преходи бърз и равен ход, при който конят е винаги с поне 2 крака на земята. Не претендирам за 100% достоверност, но са уникални! https://www.youtube.com/watch?v=-7rWeWymJDw

 22. 22 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Много лек и информативен текст. Впечатли ме, че е забранено да се отглежда един кон, за да не е самотен.

 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#14:"the_axel"]как мислиш , че са стигнали тези коне до Исландия ? С плуване ? [/quote]
  С летене

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK