Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Европейският парламент подкрепи запазването на европейските екозакони

Европейският парламент подкрепи запазването на европейските екозакони

© БДЗПВъв вторник Европейския парламент даде своята подкрепа за запазването на европейските екологични закони. Става дума за Директивите за птиците и местообитанията Натура 2000 – тяхната ревизия се обмисля и обсъжда, но е и силно оспорвана.


До момента 9 страни членки на Европейския съюз се застъпиха за природозащитното законодателство в обща позиция  и акцентираха на това, че основният проблем не са директивите, а по-скоро тяхното прилагане. 11 от министрите на околната среда на държавите-членки, също заявиха, че страните им ще подкрепят запазването на мрежата и ще настояват за качественото й прилагане. Част от процеса на оценка на законодателството за Натура беше и допитването до всички европейски граждани, проведено от ЕК по-рано тази година. Над 520 000 души заявиха подкрепата си за Натура 2000. Процесът на оценка се води от Европейската комисия и се очаква да завърши през 2016 г.


Във вторник евродепутатите гласуваха приемането на доклада за Междинната оценка на европейската стратегия за спиране на загубата на биоразнообразие до 2020 г. Вотът, който получи подкрепата на почти всички членове на парламента, подчертава значимостта на Директивите за птиците и местообитанията и нуждата от пълното им прилагане и запазване.
В доклада Европейският парламент се противопоставя на възможната ревизия на двете директиви с аргумента, че "това ще доведе до отслабване на законовата им защита и финансиране и ще е лошо за природата, за хората и за бизнеса". Според него директивите са достатъчно гъвкави, за да гарантират, че икономическото развитие и защитата на природата ще вървят ръка за ръка.


ЕП призовава за по-подходящи природозащитни и управленски мерки, за достатъчно финансиране и координираност с останалите европейски политики, като например в областта на селското стопанство и енергетиката, за да е успешно възстановяването на видовете и местообитанията до 2020 г.


Подобна е и позицията на WWF, други неправителствени организации и правителства на европейски страни. В сряда  WWF призова Европейската комисия да последва примера на европарламента и също да подкрепи Директивите през пролетта на 2016 г.


"Зелени Закони", WWF и други организации от коалицията "За да остане природа в България",  се опитват да ангажират и българските институции в подкрепа на Натура 2000.   В края на 2015 г. техни представители обсъдиха с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева бъдещето на екомрежата. Министър Василева потвърди тезата, че рамката и целите на европейските директиви за Натура не трябва да се променят.


"Натура 2000 е един от малкото всепризнати, работещи, наднационални инструменти за природозащита в света, коментира Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.   Според нея, екомрежата е едно от големите постижения на Европейския съюз, което дава възможности за трансгранично опазване на гори, реки, растителни и животински видове и така осигурява ресурси и здравословна околна среда за общността на европейските държави. Този модел е шанс за Европа и възможност за останалата част от света и е много важно да бъде подкрепен и развит.
 


За ползите от "Натура 2000"


За периода 1990 – 2010 г. стойността на икономическите загуби от природни бедствия в Европейския съюз се равнява на близо 163 милиарда евро. Защитените зони като "Натура 2000" поддържат здравословни и процъфтяващи екосистеми, които имат жизненоважна роля в смекчаване на ефектите от тези бедствия.


В Европа 4,4 милиона работни места и 405 милиарда евро годишен оборот зависи от поддържането на здравословните екосистеми – значителна част от които се намират в границите на мрежата "Натура 2000".


Мрежата "Натура 2000" съхранява приблизително 9,6 милиарда тона въглерод, еквивалентни на 35 милиарда тона въглероден диоксид (на стойност между 600 и 1130 милиарда евро към 2010 г.).


Според скорошно изследване на комисията ползите, произтичащи от "Натура 2000", са от порядъка на 200 – 300 милиарда евро годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  "Натура 2000 е един от малкото всепризнати, работещи, наднационални инструменти за природозащита в света..."
  Правилно. То трябва и някаква полза да има от този ЕС. Броят на врабчетата в България намалял с 30%. А в района в който живея има няколко дървето, но нито едно врабче. Сложих зрънца на плотчето на парапета и цял месец чаках някое да клъвне. Уви!

 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Добре, че е ЕС, че иначе нашите олигарси са я подкарали напълно през просото!
  Натура 2000 е още на хартия в България, но тук там успява да запази по нещо...
  Лошото е, че само с декларации и мониторинг ЕК няма да могат да ни решат проблемите. Може би ако ни спрат оперативните програми това ще събуди заспалите и тогава ще има повече шанс за реформи в България!

 3. 3 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Тази стъпка дава надежда за европейската природа.

 4. 4 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 440 Весело

  Хитът в момента за крадене са екопроектите .Както и се очаква ние сме едноличен лидер .
  Бравус ! 120 процента усвояемост

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK