Видео: Призрачната планина, или за духa на Витоша

Видео: Призрачната планина, или за духa на Витоша

© Надежда ЧипеваДевствени снежни склонове, недостъпни и пусти върхове, пресечени от ръждясващи стълбове и застинали лифтови съоръжения. Тези сюрреалистични гледки в планината впечатляват силно Виктор Троянов вече няколко години. Всяка зима той и група приятели са горе – на любимата си Витоша, катерят се с панти, спускат се със ски, продължават да се забавляват въпреки изоставения и рушащ се ски курорт, Виктор снима...


Фотографските му кадри се трупат с времето, прави и видео, постепенно му идва и идеята за кратък филм, с който да покаже "призрачната планина", в която се превръща само за няколко зимни сезона природният парк над София. "От малък карам на Витоша всяка зима. А от няколко години наблюдавам тези сюрреалистични картини в планината. Прииска ми се да ги покажа на повече хора," разказва за "Дневник" Виктор, който прави късометражния филм от февруари до април 2015 г. (той е автор на кадрите, видеото, текста, режисура, монтаж).


"Нашата домашна планина, белязана от изоставени лифтове, които стоят като призраци, а самотни скиори се катерят покрай тях, нагоре...," са първите думи на глас зад кадър. Лентата разкрива изоставения ски курорт като замръзнал фон на силното желание на група скиори и сноубордисти да се връщат отново и отново по пистите му и да съживяват любимата си планина.
Спомени от близкото минало за уюта на чайната на писта "Заека" и приятелските състезания "кой ще се спусне повече пъти по "Спас" се застъпват с кадри на снежната пустош, прекосявана от  изкачващи се нагоре по билото скиори. Редуват се с впечатляващи архивни кадри на същите склонове, изпълнени със скиори на ски курорта от 70-те години ( дело на Владо Тонев).


Според Виктор и хората от неговите приятелски среди – запалени скиори, е редно ски съоръженията да се подменят и да се поддържат, но не да се правят грандиозни нови строежи. "Това, че в момента повечето лифтове и писти не работят и са оставени да се рушат е чист рекет и голям грях най-вече заради най-младите скиори, които нямат панти и така достъп до високите склонове," смята Виктор.


Филмът му е показван на фестивала за планинарско кино в Банско през декември 2015 г., на Дните на предизвикателствата, имал е и няколко прожекции в Клуба на пътешественика. От вчера Виктор го публикувал със свободен достъп онлайн. "Повечето зрители остават трогнати и изпълнени с носталгия, особено по-възрастните скиори, които помнят Витоша от времето, когато лифтовете там работят и се поддържат," разказва авторът.


В края на сезона идва време и за последното пускане, но "следващата зима те ще дойдат пак тук, на Витоша, за да срещнат приятели и да прогонят призраците" – просто ще покарат. "Ние се връщаме и ще се връщаме всяка зима да караме ски на Витоша," е една от финалните фрази от "Призрачната планина".


Ghost Mountain from Victor Troyanov on Vimeo.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK