Екоминистърът ще получи днес 200 картички за Пирин, Рила и Витоша

Екоминистърът ще получи днес 200 картички за Пирин, Рила и Витоша

© Цветелина Белутова, Капитал200 картички, подписани от граждани, ще получи днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.


Всички те са с един призив за изрична забрана за ново строителство в парковете Пирин, Витоша и Рила. Пощата ще бъде предадена във ведомството от представители на сдружение "Зелени закони", съобщават от организацията.


В момента продължава процедурата по актуализиране на плановете за управление на тези парковете, а изработените три проекта от една и съща фирма – "Пролес Инженеринг", бяха подложени на редица критики от природозащитници и граждани.
"Моля трите плана да бъдат върнати за преработка, докато не се включи изрична забрана за ново строителство в парковете Пирин, Витоша и Рила," пише в обръщението към Василева в картичките.


Основните проблеми, които се залагат в проекта за план на Пирин, са отваряне на възможности за ново строителство и сеч, липса на защита за обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и предвиждане на слаби режими на защита, в противоречие с теренните данни.


"За да се отстранят тези проблеми е необходима коренна редакция на целите и приоритетите на проекта, на конкретните предписания в текст от 545 страници, както и на картовия материал," смятат еколозите, които не смятат за възможно ефективните поправки да се направят в краткия срока от две седмици


В средата на януари, след обществени критики и стотици негативни становища по проекта за нов план за Национален парк "Пирин", Министерството на околната среда и водите върна за преработка спорния проект с основен аргумент, че не е изпълнено заданието на обществената поръчка.


На 6 януари изпълнителят на поръчката за нов план на Национален парк "Рила", върна отговори към становищата на граждани и организации. Според експертите от "Зелени закони" и коригираният вариант на плана за Рила не дава гаранции за реална защита на парка. В понеделник те са подали възражение заради недостатъчното отразяване на забележките им.


Според природозащитниците, още по-тревожно е мълчанието на екоминистерството за проектоплана на Природен парк Витоша – отново изработен от фирма "Пролес Инженеринг", отново с редица отрицателни становища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK