Кабинетът одобри плана за природен парк "Персина"

Кабинетът одобри плана за природен парк "Персина"

© Надежда Чипева, КапиталПравителството одобри плана за управление на природен парк "Персина" по време на заседанието си тази сряда (10 февруари). Това е най-важният документ за един парк, който указва какво може и какво не може да се прави в защитената територия през следващите десет години.


Все още се бави одобрението на плановете за други важни паркове със спорни проекти – тези за Националните паркове Пирин и Рила, както и за природен парк Витоша, които се изготвят от една и съща фирма – "Пролес Инженеринг" и по които има много критики и негативни становища от страна на граждани и екологични организации. Последно в средата на януари екоминистерството върна за редакция плана за "Пирин", за да се включат изискванията на ЮНЕСКО в него, както е по първоначалното му задание. В началото на седмицата "Дневник" отправи запитване до МОСВ на какъв етап са процедурите по одобрението им, но до момента няма отговор от ведомството.


Разработването на тези планове се прави със средства от европейските оперативни програми. Работи се по общо по 56 плана, 50  са за резервати и поддържане на резервати и съответно за националните паркове, както и за природозащитните паркове "Беласица" и "Витоша".
По думите на Ивелина Василева пред журналисти миналата седмица, в рамките на февруари ще бъде изготвено становището за Витоша от страна на МОСВ.


Кабинетът одобри плана за природен парк "Персина"

© Нели Найденова


"Персина" според одобрения план


Основното предназначение на парк "Персина" е да осигури постигането на целите на природния парк за опазване и поддържане на разнообразието на екосистемите и на видовете от флората и фауната, осъществяване на научни, образователни и рекреационни дейности, както и създаване на предпоставки за развитието на туризъм и екологосъобразен поминък на местното население.


Той е бил изготвен на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии, твърдят от пресцентъра на правителството.


На основа на анализ на състоянието на живата и неживата природа планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията и приоритетните дейности за изпълнение през следващите години.


От Министерски съвет посочват, че с приемането му ще се постигне значителен обществен ефект за опазване на биологичното разнообразие и ще има възможност за развитие на екологичния туризъм, прилагане на устойчиви практики в горите и селското стопанство, привличане на донори и повишаване на социалния статус на местното население в pегиона.


Ще се изпълняват и изискванията на европейското законодателство в сектор "Защита на природата", както и на международни конвенции в тази област, по които България е страна.


За влажните зони на "Персина"


Природен парк "Персина" с площ от 21 762,2 ха по цялата дължина на Свищовско-Беленската низина, е единствен по българското поречие на река Дунав.


Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавски влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка.


Тук се намира и най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров – Персин, дал името на природния парк. Неговата дължина е 15 км, а на ширина достига до 6 км.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Браво!
  Най- после да свършат нещо за природата!

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Хубавото на този природен парк е, че е недостъпен за туристи.Даже с такси да отидеш от Свищов е доста скъпичко

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Едно добро дело свързано с природата и екологията. Браво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK