Къде и как гнезди белият щърк в България

Къде и как гнезди белият щърк в България

© Димитър Градинаров, БДЗПБроят на щъркелите у нас обнадеждаващо се увеличава през последните десет години. Едни от най-обичаните птици предпочитат да свиват гнездата си в малки и чисти населени места, предимно по високи стълбове – доста от тях са електрически. Все още остава голям броят на рисковите гнезда, които спешно трябва да се обезопасят срещу поражения от ток.


Това сочат част от събраните данни от над 400 доброволци, експерти, служители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които участваха в Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България.


Инициативата е част от VII-то международно преброяване на този толкова обичан от хората вид. То се провежда на всеки десет години в цяла Европа, а целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел.
Къде и как гнезди белият щърк в България

© Димитър Градинаров, БДЗП


По време на преброяването през последните две лета (2014/2015 г.) са били обходени хиляди населени места и са описани всички щъркелови гнезда с информация дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото.
"Данните са доста обнадеждаващи", коментира националния координатор на преброяването Свилен Чешмеджиев от БДЗП.


6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5 671 са заети от птици. За сравнение преди 10 години гнездата в страната са били 5703, от които 4818 са били заети. Броят на гнездата за 10 години се е увеличил с 1102, а двойките щъркели – с 853. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873.


Къде и как гнезди белият щърк в България

© Димитър Градинаров, БДЗП


От общо 6805 гнезда 5624 са разположени на стълбове, като 5271 са на бетонен, 328 – на железен, и 25 – на дървен стълб. На стълбовете с жици екипите по преброяването са преброили 5261 гнезда, а на стълбове без жици – 363.


195 гнезда са разположени на дървета, като най-често се използват акацията, бор, черница и тополата. На комини са били 444 гнезда, а на покриви – 279. Най-често използваните сгради са фурните, частните къщи, църквите и училищата. 263 гнезда са на друг вид постройки – селскостопански машини, паметници, магазини, GSM антени и постройки.


Къде и как гнезди белият щърк в България

© Светослав Спасов, БДЗП


Въпреки че 2557 щъркелови гнезда, разположени на електрически стълбове, са обезопасени с изкуствени платформи, все още остава голям броят на рисковите гнезда – 2704. За тях трябва да бъдат предприети спешни мерки по повдигане на платформи.


Ето защо БДЗП работи съвместно с енергоразпределителните дружества, на които ще бъдат предоставени данни за рисковите щъркелови гнезда, за да могат да се обезопасят срещу поражения от електрическия ток.


Населените места с най-много щъркелови гнезда в България са: село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда; село Кулата (община Петрич) – 42 гнезда; село Белозем (община Раковски) – 38 гнезда; село Белчин (община Самоков) – 31 гнезда; град Съединение (област Пловдив); град Хаджидимово (област Благоевград) село Звиница (община Кърджали) село Караджалово (община Първомай) и село Равно поле (община Елин Пелин) имат по 29 гнезда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK