Бездомните кучета в София са намалели значително, сочи преброяване

Бездомните кучета в София са намалели значително, сочи преброяване

© СенаСериозен спад в броя на бездомните кучета по улиците на София отчитат експертите от фондация "Четири лапи". Тази сряда те изнесоха данни от най-новото преброяване, извършено през втората половина на 2015 г.


Броят на скитащите кучета без стопани в столицата в момента е 3844, или те са с близо 2000 по-малко от преди две години и с близо 7500 по-малко от 2007 г., когато за първи път е извършено подобно преброяване.


Настоящото преброяване е пето поред след тези от 2007 г., 2009 г., 2011 г. и 2013 г. и е част от Програмата за овладяване на популацията от безстопанствени животни на Столичната община съвместно с "Четири лапи" и "Екоравновесие".
Най-малко улични кучета отново има в централните райони на столицата – "Средец", "Оборище", "Възраждане", "Лозенец", "Изгрев" и "Триадица", където са преброени едва 258  животни, или под 7% от общата популация за общината.


Най-много безстопанствени кучета има в районите "Панчарево" (426), "Нови Искър" (372), "Люлин" (287), "Красна поляна" (279), "Връбница" (267) и "Витоша" (228) - или близо половината от всички скитащи кучета в града.


Във всеки от 24-те района на столицата обаче е отчетен спад, като най-голям той е в "Кремиковци" – от 703 кучета през 2013 г. до 199 през изминалата година.


Резултатите сочат, че в София едно безстопанствено куче се пада на 327 жители (при население от 1 256 667 по данни на Националния статистически институт), което е по-добър резултат, отколкото във Видин (1 куче на 118 жители) и Велико Търново (1:255), но все още далеч от Пловдив (1:1171).


Причините за спада


Общото намаляване на бездомните кучета в София се дължи на високия брой кастрирани животни – над 60% от популацията са с ясно забележима маркировка, на повишаване на отговорното отношение на собствениците на домашни кучета благодарение на информационни кампании и инициативи за безплатна кастрация на домашни кучета и на увеличаване броя на осиновените животни както от приютите, така и направо от улицата.


Съвети на експертите


Сред насоките за по-нататъшна работа по проблема експертите на "Четири лапи" извеждат контрола на средата чрез повишаване на качеството на сметосъбирането и намаляване на изоставените сгради и площи, контрол над собствениците на домашни кучета с цел възпрепятстване на нежеланото развъждане и изоставяне, поддържане на висок процент кастрирани улични животни и повишаване на качеството на приютната дейност с цел увеличаване на осиновяванията на животни.


От особено значение е и работата със съседните на столицата общини, тъй като поради дългогодишното си бездействие те се явяват основен източник на новоизоставени кучета и котки.


Клиниката за бездомни животни в столичния квартал Банкя – съвместен проект на Столичната община и "Четири лапи", предлага лечение и кастрация за бездомни животни, както и за домашни любимци на социално слаби собственици. От откриването й през 2013 г. досега клиниката е приела над 5000 четириноги пациенти.


От 2008 г. "Четири лапи" съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. Досега екипи на организацията са работили в над 30 общини у нас и са обработили над 10 000 животни.
 


Офисът на "Четири лапи" в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с кампаниите си в помощ на бездомни животни, както и с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо. Всички проекти и кампании на "Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.
 

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Taка е, намаляха. Факт!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Весело

  Отново виетнамски емигранти?

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Това е добро. Остава и да спрат да ги произвеждат безотговорните стопани и някой най-после да бъде осъден за изоставяне на куче.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Така си е - емигранти бедни разорени - всичкото яде кучета и за десерт - котка с ориз.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Не са намалели а са загладили косъма е да дойде даскалицата по Руски ще и ги подаря и трите дето седят на кюшето на три улици и са станали като телета големи.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Племето сега гледа малки кучета. Те са на мода, а големите идват от селата и гетата около града. Малките кучета издържат кратко на улицата, понеже всеизвестен факт е, че великите собственици много често изхвърлят нещастните животни.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  При нас кастрираните раждат и въобще не са намаляли.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Факт е че проблема си го правим сами - собствениците които си зарязват кучетата, като разберат че никак не е лесно да се гледа животно в апартаамент.
  И приходящи има от околните селища.
  А и намалели, но трябва да се продължава до изчезване, все още се виждат достатъчно често, особено около места където има повече празни пространства и пазари.

 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Намалели значително, ужас! А да оставим некое, та внуците ни да знаят що е куче ?

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1407 Весело

  В "Панчарево" едно не съм видяла освен по дворовете, а като статистика-426, явно ходят по билото

 12. 12 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Емигрират. Масово. И за уличните кучета това тука вече не се търпи.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 13. 13 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Само някой да не каже, че е благодарение на общината, защото така ще му отговоря, че ще ме баннат доживот!

  Заслугата е на анимал рескю, фермата и т.н. Те прибират животни, плащат им лечението, кастрацията и им намират приемни домове - трайно решение на проблема. Данъците ни (от кучетата) трябва да отиват изцяло по сметки на тези организации!

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  Да си кажа наличието на над 3000 бездомни кучета в София не е признак на добро градско управление и това че са намалели с 2000 не е успокояващо. Дайте ми пример за европейска столица, или голям американски (по скоро какъвто и да е американски град) в който има скитащи бездомни кучета.
  В САЩ има закони по този повод. Бездомните кучета се отлавят и се доставят в приютите. Оттам или се вземат от семейства, или след изтичане на установения от общината срок (за града в който живея е 2 седмици) се приспиват. Така се предпазват и животни, и хора от епидемии и от съдебни процеси срещу общината.

 15. 15 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Като станат около 300, ще е истински устойчив резултат!

 16. 16 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Дъщеря ми намери бездомно кученце на 30 дни и го осинови. Сега е голям палав пес, но е много обичлив и безкрайно щастлив, че си има дом и стопани, които го обичат. Така намалихме бездомните кучета с едно и си имаме другарче в къщи, което ни извежда на разходка.

  vesela
 17. 17 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#16:"vesela"]Така намалихме бездомните кучета с едно и си имаме другарче в къщи, което ни извежда на разходка.[/quote]
  вашето кученце е имало шанс , дано и другите животни да си намерят собственик и приятел

 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Весело

  а комунетата кога?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1216 Весело

  Убий куче - спаси дете си от тения!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Весело

  Дали има нещо общо с увеличения износ за Китай ?

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Видимо са намалели, факт е това

 22. 22 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А лайната по тротоарите се увеличават...Извод?

 23. 23 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Със сигурност се усеща се голяма разлика. Преди няколко години имаше поне 10 около блоковете наоколо, да не говорим, че всеки блок си отглеждаше 1-2 квази-бездомни "пазачи"... даже като дойдоха да ги приберат бабите не искаха да ги дават. Сега май няма нито едно.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 24. 24 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Весело

  Сега да обявят бездомните кучета за изчезващ вид и да ги защитят, а екоорганизациите да почнат да ги размножават.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  Сигурно инвитро!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#24] от "teridan":

  Ами те са на път да си загубят хляба! Горките!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#26:"tribiri"]Ами те са на път да си загубят хляба! Горките! [/quote]
  Верно, че тая ливада са я опоскали, ама според Каролев са се насочили към по-тучни полета.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#25] от "tribiri":

  +++++

 29. 29 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Поредната лъжа на "управляващите" ни разбойници.
  Която може да мине пред всеки, който няма нещастието да живее в града ни.

 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  тъкмо да кажа, "е сега виетнамците останаха без животински протеини..."

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#30] от "abdelhaqq":

  Виетнамци отдавна няма, но има доста китайци. И те обичат кучета.

 32. 32 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 346 Весело

  Като не могат да преброят престъпниците, добре че поне кучетата са преброили. Само да не са пропуснали кучките

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 33. 33 Профил на tukbehuk
  tukbehuk
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Видя се по Господарите, каква успешна стратегия е свила броя им

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Все пак - защо не кажете че това е успех @
  Какъвто безспорно е
  10000 кучета 2007 - 5500 преди 3 години -3000 сега
  Ех да можеше и някои други проблеми да намаляват с този темп==
  Като знам колко сме ние българите отговорни и как обичаме да спазваме правилата - се изненадвам приятно от тенденцията на спад Сигурно повечето от тези 3000 са новоизхвърлени от домовете Поне едно нещо работи - политиките и екипите за решаване на проблема Ура и да живей Дори да не сме ги стигнали американците

 35. 35 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Освен акитата по улиците,значително се увеличават и бездомните хора по улиците.

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  "При нас кастрираните раждат и въобще не са намаляли."
  Това е някакво чудо на природата, явно. Не бях чувала за подобно. Чувала съм, че някои клиники ги бележат за кастрирани или не вършат операцията както трябва, но кастрирано куче да роди - тц, е бях.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  При нас може би от повече от година нямаме , но от няколко дена се навърта един клепчо. Хубаво е че се появиха много маци

 38. 38 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Гневно

  По мои лични наблюдения, дори броят им да е намалял, ухапванията на хора не намалява...
  Разполагам с информация, как реагират лекарите в София при случаи с ухапани хора...навиват ги, да не подават жалба към общината...и тутакси се появяват активисти от "Екоравновесие", които "доказват", че нападналото куче не е бездомно, а има стопани.../хората, които му носят сутрин храна на поляната са неговите стопани/...и на човек му минава всякакво желание да спори с радиото...

  Форумът е в будна кома...
 39. 39 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#16] от "vesela":

  Честито и браво на семейството ви.

 40. 40 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#16:"vesela"]Така намалихме бездомните кучета с едно и си имаме другарче в къщи, което ни извежда на разходка[/quote]
  А аз ги намалих с цели три... Е, верно - гледам ги на двора, а не в къщи... Преди време ми предлагаха безплатно малко пухкаво расово хъски... Отказах с довод, че за хъскито ще му намерят лесно стопанин.. А аз взех такова, което трудно някой би го взел за дворен любимец.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 41. 41 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 402 Весело

  Тая есен отивам към Парка и гледам с периферно зрение, нисък човек, с много хубаво и скъпо палто от кожа, с дълъг косъм. Да се рови в кофа с боклук. Оказа се разбира се, куче. И си викам, ако не беше куче, а човек с кожено палто, то той би бил доста състоятелен.
  Та бездомни кучета все още има!

 42. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ще бъде котешка планета.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 43. 43 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#22] от "patriotyt":

  А лайната по тротоарите се увеличават...Извод?


  +++

  А лайната по тротоарите се увеличават...Извод?


  +++

  прочети пост 18 и осмисли възпитателно значение на стадионите

 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Бездомните също искат топла храна, нали така.
  Едно кучешко бутче върху огъня и става като в "Игрите на глада".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 45 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#40] от "je suis Радан Кадиев":

  +++

 46. 46 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  [quote#42:"ПАВЛА"]Ще бъде котешка планета.[/quote]
  Ще бъде Планетата на хлебарките...

  Форумът е в будна кома...
 47. 47 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#46] от "Ghost":
  [quote#46:"Ghost"]Планетата на хлебарките...[/quote]
  И на плъховете. Само тая гад би оцеляла след ядрен взрив.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 48. 48 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Понеже ме е страх да излизам рано, а съм сама, трябва ли тръгна на четири лапи, за да се намери някой да защити и моите, ще ползвам употребената и малко мръсна вече дума, права?

 49. 49 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  Не, Фандъкова ! Когато Кметството си гледа работата и контролира тия тарикати от "обезкучкарстването" има ефект.

 50. 50 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Резултатите са на лице. Факт е, че се появиха котки по улиците, което е показателно.

 51. 51 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#49] от "реалист":

  фъндъкова чушки. Фермата и другите организации, съставени от доброволци са отговорни за това.

 52. 52 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Там си имат ракуни и скунксове по улиците и по дворовете!

  SAVE EUROPE!!!
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#52] от "Armitigiana Sharpe":

  Е, то и в Аляска мечки ровят в кофите за боклук, а напролет и по килерите с храна, и на юг към Флорида алогаторите хапват кученца ако се разхождат около езерца, и плъхове има по канализацията на НюЙорк, а скоро колега се върна от Париж и си донесе дървеници от хотела. Има живот

 54. 54 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#53] от "daskal1":

  Хаха, верно ли? В Щатите без чифте не отивам!

  SAVE EUROPE!!!
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#53] от "daskal1":

  У нас вече 60 години поне дървеници няма!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Браво на кметството!! Върши си работата!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK