Сьомгата – розовото злато на Норвегия

Сьомгата – розовото злато на Норвегия

© Надежда Чипева, КапиталКултивираното отглеждане на атлантическа сьомга (Salmo salar) в крайбрежните води на Норвегия започва през 70-те години на XX век и бързо се превръща в един от основните стълбове на норвежката икономика. Заради спада в цените на петрола, индустриалното отглеждане и износът на морска храна са все по-важен ресурс.


Норвегия произвежда над 60% от култивираната атлантическа сьомга, търгувана по света, следвана от Чили с 19%. Само през февруари тази година страната е изнесла близо 71 800 тона сьомга, чиято цена е стабилна и дори отбелязва плавно повишение.


Култивираната сьомга се отглежда в заграждения с дълбочина между 15 и 30 метра, разположени в крайбрежните води на Норвегия, на места с подходяща температура и естествените морски течения, които отмиват отпадните продукти. Сьомгата се храни с пелети, приготвени от рибни и растителни масла, комбинирани с витамини и минерали. Розовият цвят на месото се постига с добавянето на синтетичния каротиноид астаксантин, който в естествен вид се среща в зоопланктона. Сьомгите прекарват в фермите средно по две години и половина и се умъртвяват при достигане на тегло от около 5 килограма. Понастоящем броят на индустриално отглежданите индивиди в норвежки води се движи между 350 и 400 милиона.
В последните години обаче все повече екологичните организации предупреждават за опасностите, на които култивираното отглеждане на сьомга излага водните екосистеми на Норвегия и разнообразието на биологичните видове там.


Последствията за околната среда


Култивирана сьомга се отглежда в непосредствена близост до естествените местообитания на дивата сьомга. За разлика от генетично хомогенната култивирана сьомга, дивата се отличава с много по-голямо разнообразие на генофонда и е по-уязвима за паразити, особено за т.нар. сьомгова въшка (Lepeophtheirus salmonis).


Поради големия брой индивиди в загражденията за концентрирано отглеждане, там въшките намират изключително благоприятна среда за разпространение. За борба с опаразитяването се използват различни препарати, към които обаче въшките развиват резистентност. Напоследък все по-често се използват биологични методи за борба, най-перспективният от които е въвеждането в загражденията на един от естествените врагове на въшките – риби от семейство Labridae.


За съжаление, не е възможно да се вземат такива мерки за обезпаразитяването на близкоживеещите диви сьомги, което в дългосрочен план ще доведе до критично намаляване на популацията им.


В норвежки води живее близо една трета от световната популация на сьомга. Нейният жизнен цикъл започва в сладководните реки и фиордите, след което тя мигрира в океана. Когато достигнат полова зрялост, сьомгите се връщат отново в реките, за да хвърлят хайвера си. В сравнение с 1983 г., през 2014 г. броят на завърналите се риби е намалял наполовина и е едва около 470 000.


Другият основен проблем, застрашаващ генетичното многообразие на дивите сьомги, са бягствата на култивирани риби от загражденията. Въпреки че повечето от изкуствено отглежданите сьомги не оцеляват на свобода, малка част от тях все пак успяват да се кръстосат с диви индивиди. Освен загубата на генетичното многообразие, потенциална опасност от възникналия инбридинг е намаленият имунитет и повишената смъртност.


По време на бурята "Нина" например, която порази югозападното крайбрежие на Норвегия през януари 2015 г., над 120 000 култивирани сьомги и дъгови пъстърви успяват да избягат от разкъсаните заграждения. У някои от рибите учените откриват следи от вирус, увреждащ панкреаса, който може да се окаже пагубен за дивите популации.


Норвежките власти прилагат различни мерки, за да постигнат баланс между икономическите ползи от индустриалното отглеждане на сьомга и отрицателното въздействие върху околната среда. През 2009 г. норвежкото правителство приема декларация, с която се набелязват конкретни мерки за устойчивото развитие на добива на сьомга и опазване на биологичното разнообразие. Обсъжда се и изграждането на ферми във водни басейни на сушата, където култивираните сьомги ще бъдат напълно изолирани от дивите.


Въпреки това мнозина смятат, че бурният растеж на сектора е цъкаща бомба, която е на път да унищожи екосистемите на норвежките фиорди в резултат на натрупването на остатъци от обезпаразитяващи препарати, естествени отпадъци и мед, с която се импрегнират загражденията, за да не обрастват с водорасли.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добре че имат петрол скандитата,че само със сьомга, доникъде няма да я докарат!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Исландия, Дания, Форьорски острови нямат петрол. Но имат висок стандарт от риба, овце и крави....

 3. 3 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До сега лудвахме от крави и птичи грип, а вече и от сьомга.... Остана ли нещо не-индустриализирано, или вече сме в матрицата?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Да плашиш матряла с култивиран салмон е като да плашиш куче със салам.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4284 Неутрално

  До коментар [#3] от "The_Curious":


  До коментар [#2] от "dobrich":

  За съжаление в България не се продава най-качествената сьомга - дива тихоокеанска сьомга

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 659 Неутрално

  "Сьомгата се храни с пелети, приготвени от рибни и растителни масла, комбинирани с витамини и минерали."


  Морско прасе. Основното му меню са остатъците от събратята му, умело преработени. Както е и с истинските прасета, телета и пилета.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 7. 7 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Риба трябва да се яде. Това е!

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  Култивираната сьомга се отглежда в заграждения с дълбочина между 15 и 30 метра, разположени в крайбрежните води на Норвегия
  __________
  Няма да ви кажат ,че я хранят с остатъци от кланиците - кръв , рога и копита! Пъл с малко течен пушек става превъзходен деликатес в европската бакалия за няма 15-20 евро килото!
  http://www.blitz.bg/news/article/340989

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Дания произвежда и прасета. А тъй като човешкия инсулин е много близо по структура до свинския, до изобретяването на аналозите, се наложиха и като производител на инсулин.
  Тяхната новонордиск има много голям процент от БВП на страната.
  Относно Норвегия - прочетете и за пенсионния им фонд
  https://en.wikipedia.org/wiki/Government_Pension_Fund_of_Norway
  Пари, които не са отишли по резиденции на олигарси и швейцарски банки.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#3:"The_Curious"]Остана ли нещо не-индустриализирано, или вече сме в матрицата? [/quote]
  остава, но най-вероятно е поне 5 по-скъпо.
  Затова консумирайте черноморска риба, каквато и да е тя, но черноморска. Само тогава ще сте сигурни, че консумирате дива риба.

 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  Сьомгата е по-скъпа от петрола

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#1:"Краде ми се мили мой!"]Добре че имат петрол скандитата,че само със сьомга, доникъде няма да я докарат! [/quote]
  Бъркаш пич, и то много. Комунетата ни учеха навремето, че само от индустрия се забогатявало. А я виж гърците с техните камънаци повече домати от нас произвеждат, а с маслините могат в зехтин да ни удавят. Французите с подобен на нашия тероар произвеждат милиони тонове вина на цени поне 3 пъти по-високи от нашите, и с 3 пъти по-добро качество. Сръбските и македонските ракии по неизвестни причини подържат по-добро качество от нашите (а земята им там няма нищо общо с нашата - само планини и чукари), да не говорим за френските алкохолни напитки.
  Имаш ли някакво обяснение за това?

 14. 14 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Докато непрекъснато гледаме в чуждото, а не погледнем посрания си гъз, все така ще сме.

 15. 15 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Весело

  А къде остана "СВОБОДАТА" на Сьомгата ние искаме щастливи сьомги

  Все по-хубаво става :)
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Имаш крава, пиеш мляко. Тук вече и цаца няма.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Черноморска риба почти няма! Улов има в определени месеци и е много малък! Каквото не се продаде се замразява и после се предлага за прясно, из кръчмите по време на летния сезон... Да не говорим за цените, че вече му изтърваха края!
  По-добре е някаква охладена риба от Гърция, който може да си купи, че също е скъпа! Останалите на замразена скумрия!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Както винаги намесата на човека
  има последствия!!!

 19. 19 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#13] от "historama":

  ГМО и химия. Много химия. Както и нашите вина, които изобщо не са от грозде

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamilton F1":

  В Пени – маркет веднъж намерих дива – тихоокеанска сьомга. Но Пени се изнесоха от България.

 21. 21 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  +++++
  Опасни за здравето и вредни за природата са тези плантации за сьомга
  индустриално отглежданите индивиди, явно са опасни за дивите популации:"По време на бурята "Нина" например, която порази югозападното крайбрежие на Норвегия през януари 2015 г., над 120 000 култивирани сьомги и дъгови пъстърви успяват да избягат от разкъсаните заграждения. У някои от рибите учените откриват следи от вирус, увреждащ панкреаса, който може да се окаже пагубен за дивите популации."
  И не няма как да се постигне "баланс между икономическите ползи от индустриалното отглеждане на сьомга и отрицателното въздействие върху околната среда." Резултатът : "бурният растеж на сектора е цъкаща бомба, която е на път да унищожи екосистемите на норвежките фиорди в резултат на натрупването на остатъци от обезпаразитяващи препарати, естествени отпадъци и мед, с която се импрегнират загражденията, за да не обрастват с водорасли."

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4284 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":


  В момента в Метро има дива сурово-пушена, като цвета и е червен, не оранжев.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 23. 23 Профил на zapadug
  zapadug
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamilton F1":

  Според цената .

  А и ако се продава ефтино ще бъде изловена "цялата" за нула време.

  Затова и се минава към култивиране.

 24. 24 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Както навсякъде и във всичко - лакомията човешка в крайна сметка ще унищожи света. Ние едва ли ще доживеем да го видим, както и децата ни, но в крайна сметка това ще се случи, неизбежно е.

 25. 25 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#1:"Краде ми се мили мой!"]Добре че имат петрол скандитата,че само със сьомга, доникъде няма да я докарат!
  Ръката му отдава,всекиму дължимото!
  [/quote]

  Не им бери кахъра, те и преди петрола хич не са били зле. Трудолюбив, скромен и честен северен народ с протестантска етическа традиция.
  А и за всеки случай в НАТО от самото му основаване!

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Проблемът е, че ловят дивата немилосърдно и я застрашават да изчезне. Има ограничения за улова, но те се нарушават непрекъснато и популацията намалява сериозно.

  От развъдниците е проблематична също - шибат й инжекции с химия поне 2 пъти, отделно химията в храната, отделно химията във водата.

  Ни дива да ядеш, ни от развъдник... а е невероятно вкусна риба.

 27. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#26] от "luda_krava":

  Какво да се прави , трябва да се яде .Химията ( или част от нея ) се преработва от организма ( както и се натрупва в мастни депа, но много малка част ) , така че не е толкова страшно .
  По-опасно е да се ядат натровени с химикали растения , с оглед по-слабата им способност да преработват !

 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  Досущ като пъстървата от Доспат!
  Ако някой е пробвал дива и “доспатска” от магазина може да каже има ли разлика. В Доспат дори не се опитваха да я хранят с пелети които правят месото червено...

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Винаги има в Лидъл едни кутийки замразена дива сьомга, но е по скъпа от прясната/култивираната

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Да си припомним, че преди две-три години бяха обявили норвежката фермерска сьомга за ''най-токсичната храна''. После се появиха разни публикации, които се опитваха да ни успокоят, че всичките му диоксини, пестициди, dl-PCB, DDT, As, Hg и други тежки метали били само в рамките на ''допустимото''. Истината един Господ я знае, но най-вероятно е, че океаните ни са тотално отровени, заедно с рибата и всичко останало в тях.
  Да ви е сладка сьомгата!

 31. 31 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Норвегия преди да открият залежите в Северно море, бяха най-селската държава в Европа, с много ниски доходи и недоразвита икономика, базирана на риболова. Сега са най-уредената и прекрасна страна в Европа.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 32. 32 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#13:"historama"]Имаш ли някакво обяснение за това? [/quote]
  Материала, пич! Всичко в крайна сметка зависи от материала. Останалото са подробности, с които добрите се справят, а калпавите - не.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 33. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamilton F1":

  Тя е защитен вид, доколкото знам.

  Panta rhei....
 34. 34 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#31] от "sherekhan":

  Ех, изпревари ме. Тъкмо се бях наканил да го пиша. От стари шведи знам, какви бедни роднини са били и после петрола ги изправя на крака. То и шведите не са били кой знае колко напред, ама там е друга приказка. Само за протокола, по селата са прали прането два пъти в годината някъде до средата на 60-те.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4284 Неутрално


  До коментар [#33] от "Molossian":

  http://ribi.bg/index.php?route=product/product&;product_id=51

  Случайно ги открих, цената е супер и ще взема да поръчам за проба.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 36. 36 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#34] от "Bullet":

  Е, да ама шведите имат прекрасна индустрия в технологичния сектор, леят най-добрата стомана, мебели и т.н. Докато ония са си рибари. Ама пак само петрола не е достатъчен, тук ако открият петрол, ще се краде на поразия и пак народа няма да дръпне кой знае колко. Веднага ще се измисли схема.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 37. 37 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Весело

  До коментар [#35] от "hamilton F1":

  Благодаря ти за линка , ще си поръчам и аз И цената е направо изненадваща !

  Panta rhei....
 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Купувайте САМО дива сьомга !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  В България не може ли да развъждаме сьомга.

 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Има и друг проблем със съомгата.
  От замърсените морски води съомгата, сардините, херингите съдържат в голямо количество вредни химически продукти като РСВ.
  В Норвегия официалните препоръки за децата и бременните са не повече от 2–3 порции/седмично от този вид риби.
  http://sante.lefigaro.fr/actualite/2013/06/28/20854-saumon-consommer-avec-moderation

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#31] от "sherekhan":

  Норвегия пак е супер селска държава. просто много по-богата и уредена. гарантирано е, е че ако България имаше същите залежи никога нямаше да достигне това ниво на развитие, подреденост и социална справедливост.

 42. 42 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 549 Неутрално

  темата е много обширна и различни западни медии я дъвчат всяка година. Русия по едно време беше забранила вноса заради въшките. масовото производство на норвежка сьомга е наистина е нискокачествено, а рибата е пълна с химия, лекарства и хормони. това, което се продава за прясня и охладена риба на 80% не е. това го знам от първа ръка - от производители, прекупвачи и продавачи наа рибните пазари. Дивата сьомга пък едно поема тежки метали от моретата, после влиза във фьордите и реките да си хвърля хайвера, които отдавна за замърсени от норвежката индустрия...
  За феновете - хапвайте по малко за гъдела, но имайте едно на ум! или ходете в Норвегия на риболов лятото, както правят немски, американски и руски туристи.

 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Ако някой само види с какви химикали се обработва рибата (работниците са със защитни костюми като в "Breaking Bad", ще се откаже от сьомга на секундата.

  Документално (на немски):

  https://www.youtube.com/watch?v=8_Sl_wjiOyI

  Та хапвайте риба, но тази която сами сте си наловили или купили от рибарите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#43] от "Jessika":

  Бях в завод за кремвирши и спрях да ям кремвирши, бях в тютюнева фабрика и спрях да пуша цигари, сега ме е страх да гледам едно порно...

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK