За всяка лъжичка – пчеличкаСвикнали сме да гледаме на пчелите като на жужащ, медоносен добитък. О, да покрай това опрашват цветята. Ами ако ни ужилят? Като всяко дело на природата, обаче и светът на пчелите крие една малка Вселена, изваяна по златното сечение.


Пчелното семейство е сред най-развитите обществени организми, познати на човека. По ред и дисциплина, напомня на японци ... които танцуват. Да, танцуват и то не само, за да споделят местата с хубава паша. Защо тогава се играят народни танци в кошера?


По същата причина, която раздвижва и нас – да си пообщуваме и разпуснем след работния ден. И макар, че едва ли са изучавали бащата на икономиката, Адам Смит, пчелите успешно прилагат принципите на разделение на труда. Едни проучват, други транспортират, трети посрещат и разтоварват, четвърти строят и хигиенизират и чак тогава последната брънка по веригата преобразува плодовия нектар в мед1. Броят на всички служители е кратен на седем, както и броят на клетките в дивия кошер.
Майката-
пчеличка има нелеката задача да ръководи този процес. С помощта на шестнайсетте си мозъка и свръх-чувствителните си крачета тя контролира популацията по вид и брой. Лостовете на властта следят размера на семейството, който не бива да надхвърля 21 000 роднини. Читателите с ръководни позиции знаят колко натоварваща е работата на "шефа", особено в организация с такива размери. Съвсем естествен е тогава повикът на царицата също да потанцува, заградена от вярната си свита. Тя наброява между 7 и 14 помощници. Но за разлика от човешките монархии, когато общността е недоволна от своя ръководител, майката се уволнява и се снася нова.


Храната прави борбата


е рекъл българинът и е прав дори за жълто-черните ни приятели. А коя диета препоръчва да се храним все с едно и също? В идеалния свят пчелите рядко постигат монофлорност на меда над 40%. Качеството и разнообразието на пашата определят тяхното здраве, и настроение. Когато хапват мед от рапица пчелите са агресивни и нетърпеливи (глюкозо-фруктозният баланс в този мед е 3:1). Но когато се гощават с мед от акация, човек може дори да погали пчеличка по гръбчето (глюкозо-фруктозният баланс в него е 1:4).


Пчелният прашец също придобива своите изключителни качества благодарение на слюнката на пчелите. Поради по-малката си трайност и огромна питателност, той е ежедневната храна на умните насекоми, докато медът се пази в "килера" за зимнина. На кралската маса разбира се, не може да се сервира какво да е.


Следователно майката се храни единствено с пчелно млечице, чийто качества заслужават повече внимание, наред с всички други пчелни производства. Тук дори няма да се спираме на факта, че единствената разлика в диетата на пчелите-работнички и кралицата е пчелното млечице, като първите живеят 42 дни, а последните над 3 години. Няма да говорим и за факта, че скромните пчелички, които дори не подозират за силата на рекламата надминават многократно качествата на продуктите и на най-смелите фармацевтични компании. Как да бъде иначе? В състава на българския мед се съдържа дори злато.


Биоразнообразието,


както дядо Дарвин навярно би одобрил, се определя от състава на почвата и заобикалящата ни среда. Растенията се хранят с каквото има в почвата, пчелите – с това, което има в нектара на растенията, а хората – познахте! Спектралният метод4 позволява на д-р Младенов да анализира съдържанието на микроелементи в родния мед. Предвид факта, че най-напред медът е храна за самите пчели, ето с какво храни почвата българските насекоми – Al, Ba, Br, Fe, Ca, K, Na, Mg, Al, Pb, Au, Cu, Ti и други5.


Един добър пример за еволюция са странджанските пчели. Това са тези редки екземпляри, на които дължим по едно голямо благодаря за почти всяка лъжица манов мед. Те са по-едри, с по-широк хобот, който им позволява храносмилането на огромното количество минерали, придаващи типичния тъмен цвят на мановия благодат. Всички други пчели по света, дори едрите непалски насекоми, произвеждащи халюциногенен мед (халюциногенният мед се дължи на пашата в непалските джунгли, която включва разновидности на лиани, съдържащи ДиметилТриптамин (ДМТ), един от най-силните природни халюциногени, бел.авт.) получават стомашни проблеми от свръх-наситения сок на маната. Един лош пример за еволюция тревожи районите с тежки природни замърсявания като Мексиканския залив и части от Щатите, известни с фракинг. Там летят така наречените пчели-убийци, чийто нрав напомня този на българските шофьори.


Истинската стойност на меда


Всъщност е малко повече от 8 лева на буркан. За всеки килограм мед пчелите прелитат над 200 000 километра и правят над 3 000 000 кацания. В целия си живот, една пчела може да преработи около чаена лъжичка мед. Тоест за всяка лъжичка – пчеличка.


Може би затова при откриването на саркофага на Клеопатра в него се крие керамичен буркан мед от Акация... който не е бил развален. Може би и затова, най-скъпите подаръци между царете са били медът и пчелният восък. За последния се е вярвало, че е разтопено слънце. Жалко само за клишето мед в чая. Полезните качества на меда се губят в среда на 40 градуса, а над 60 – придобиват канцерогенен характер. Вместо подсладител за чай, хората от село ползват меда дори за лекуване на "спукано" око! Малцина оценяват и божествената геометрия, която следва всяко дело на пчелата.


Магическото число 7 или код 21


обуславя златната логика в пчелния живот. Яйцето се снася за 21 дни, дребната душичка престоява 21 дни в кошера и 21 дни извън него. Майката снася първото яйце на 21 декември. Спомняте ли си съвършения брой пчели в кошера? Ако семейството надхвърли 21 000 члена, то не успява да образува топка през зимата и да поддържа вътрешна температура в кошера от ... 28 градуса по Целзий.


И дори ужасът да се сбъдне и ни ужили пчела помнете - в нейната отрова се съдържат всичките 27 жизненоважни за човека ензими (а пчелният прашец съдържа всички жизнено-необходими елементи за човешкия организъм - близо 80% от тежестта му е чист протеин и усвоемоястта му е 100%, бел.авт.). Именно затова най-тежките неврологични заболявания в Русия се лекуват с ужилвания от пчели , а процедурите продължават ... 21 дни.


Плодовият нектар се превръща в полезен мед чрез продължително "дъвчене" от страна на пчелите. В този процес на преобразуване, нектарът се смесва със слюнката на пчелата и се окислява. След известно отлежаване в клетката се преобразува в мед;


В произволен буркан български мед гъстотата на микроелементи е между 200 и 500 микросименса. Това обуславя жълтия цвят. В мановия мед, тази стойност надхвърля 1500. Микросименс – елекропроводимостта на материалите се мери с тази величина. Колкото по-голяма е стойността, толкова повече микроелементи присъстват в състава на меда, следователно толкова по-тъмен цвят има той.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Свикнали сме да гледаме на пчелите като на жужащ, медоносен добитък."Това може и като определение за отношенията политици - електорат да послужи.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Похвално, добра статия! Има признаци ,че диваци с брадва и моторни резачки масово секат акациите от които става такъв хубав мед! Вероятно акциите ще изчезнат преди пчеличките!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Има признаци ,че диваци с брадва и моторни резачки[/quote]


  +++++

  На нашите мургари "събратя", моторните резачки, трябва да се продават само срещу разрешително!
  Но... Лошото е, че повечето работят за "немургави" българи!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В един пчеларски сандък има по една майка пчела, която управлява. Без нея, няма жужащи наоколо пчелички.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#3] от "lone_wolf":
  Надяваме се млади хора да се самоорганизират за протести и натиск за защита на пчеличките и природата изобщо , защото в момента такива неща се случват само ако има корпоративни интереси !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#4] от "Nazlim S":

  Това е докато майката си изпълнява задълженията, в момента, в който започне да се разхайтва, пчелите я принуждават да снесе ларва в специална килийка за нова майка(маточник) и старата я убиват. Та въпроса с командването, и кой, кой е в кошера е по-особен.

 7. 7 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#6] от "kpenkov": Точно като у нас!

 8. 8 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] секат акациите от които става такъв хубав мед!

  [/quote]

  Акациевият мед, макар и ароматен и с невероятен вкус, е с най-ниското диастазно число от произвеждания в България мед.  [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Вероятно акциите ще изчезнат преди пчеличките!
  [/quote]

  Според мен, акацията ще е едно от последните дървета, които ще изчезнат от лицето на Земята. Видът е изключително жизнен, пригодим и с едни от най-добрите възможности да създава поколение - чрез коренови и пънови издънки, резници и семена.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Весело

  За всяка лъжичка – пчеличка "
  заглавието звучи като лозунг на партия ....... иначе и в подредения свят на кошера има опозиция/роене , има търтеи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Трябва да вземем пример от пчелите как се постъпва с управляващ който не си върши работата

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на owz46306052
  owz46306052
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А у нас има майка Свиня, много малки свинчета и такива акации....че ум да ти зайде :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Весело

  [quote#8:"tonitod"]Според мен, акацията ще е едно от последните дървета, които ще изчезнат от лицето на Земята. Видът е изключително жизнен,[/quote]
  Акацията расте бавно а отделя много топлина в печките на тези които не плащат нито за нок нито за дърва , я кажи до какъв им е шанса да оцелеят в България и правят цветен прашец , като знаем на къде вървят демографските тенденции?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Пчелите са Божи дар,а не добитък.
  Ако пчелите изчезнат,това е опасен сигнал за човека.Значи нещо става с майката Земя.
  А медът,с който ни даряват,това е елексир,който е вкусен и има страхотни лечебни свойства!

  Tony
 14. 14 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Акацията е един от бързорастящите дървесни видове, особено ако условията на околната среда са добри. Едва ли братчедите ще успеят да я унищожат, независимо колко ще се наплодят. Лошото е в случая е, че държавата не може да се упражни ефективен контрол над действията им и е оставила хората сами да се справят с набезите им.
  А пчелите предпочитат акацията не заради прашеца, а заради отделянето на голямо количество нектар в цветовете им.

 15. 15 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1249 Весело

  Статията е хем поучителна , хем леко забавна...

  Едно от нещата които разбрах е че за да не сме много агресивни трябва повече фруктоза и по малко глюкоза

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Най важната роля на пчелите
  е да опрашват,без това няма
  как да имаме добивите от
  растенията с които се изхранваме

 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Весело

  До коментар [#15] от "angevins":

  Статията е и информираща - аз до момента не бях чела за непалския мед.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добре де - "когато общността е недоволна от своя ръководител, майката се уволнява и се снася нова" - а кой снася яйцето за новата майка, ако се "уволни" настоящата майка, понеже, доколкото знам, само майките снасят яйца?

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Рядко забавна и интересна работа. Ако с такъв език пишеха енциклопедиите и учебниците, отдавна да са любимо четиво на много хора...започвайки от учениците...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Работливи, не завистливи, произвеждат храна полезна за нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK