В Световния ден на врабчето: Популацията му е намаляла с 50% от 2005 г.

Домашно врабче

© Йордан Христов, БДЗП

Домашно врабчеНа 20 март отбелязваме Световния ден на врабчето. Празникът има за цел да привлече вниманието върху тази добре позната и близка на хората птица, с която съжителстваме повече от 10 000 години, съобщават от Българско дружество за защита на птиците.


Идеята за събитието е на дружеството "Природа завинаги" в Индия и е чествано за първи път през 2010 г.
В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското, за което все още не се знае със сигурност дали е подвид или хибрид между домашното и испанското.


Преброяване
Този ден акцентира и на тревожните тенденции, свързани със сериозното намаляване на популациите на врабчето по целия свят. Всяка пролет Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда инициативата "Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП)", която цели да събере информация за състоянието на птиците около нас. Така можем да узнаем какво се случва със средата, в която те живеят, и да подпомогнем опазването на природата.


Испанско врабче

© Йордан Христов, БДЗП

Испанско врабче


Системен мониторинг на домашното врабче за последните 10 години показва, че то силно намалява, а през последните години виждаме с 50% по-малко, отколкото е имало през 2005 г. Тези наблюдения се основават на системно преброяване на птиците в случайно определени места от над 150 човека в цялата страна.


Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шума в градовете.


Полско врабче<br />

© Йордан Христов, БДЗП

Полско врабче


Какво можем да направим


Всеки, който познава врабчетата, може да се включи в инициативата за преброяване на често срещаните видове птици, каквито са врабчетата. През зимата може да ги подхранвате със семена, а през лятото да сложите гнездилка.


Повече информация за състоянието на често срещаните видове птици като врабчето и как да се включите в тяхното преброяване може да видите на страницата на проучването на техните тенденции в България. Ако имате интересна история с тези пернати приятели, може да я споделите на Фейсбук страницата на БДЗП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK