Крайречна гора е възстановена за Световния ден на гората

Крайречна гора е възстановена за Световния ден на гората


Този уикенд природозащитници от WWF засадиха 7 хил. фиданки от местни видове в местността Гущерова одая в защитена зона "Река Марица", информират от организацията.


Засаждането е част от проекта "Опазване и възстановяване на крайречни гори" със съдействието на Държавно горско стопанство (ДГС) - Асеновград, и Регионална дирекция на горите (РДГ) - Пловдив.


Новозасадените фиданки са от характерните за региона бяла върба, черна топола, черна елша, летен дъб, ясен и бряст.
"Крайречните гори са буквално заплашени от изчезване у нас", предупреждава Нели Дончева, ръководител на програма "Гори" в WWF - България. В миналото те са били изсичани, за да се освободи земя за земеделски дейности или за да бъдат заменени с плантации от хибридни тополи за бързо производство на дървесина. Те обаче са особено важни, защото предпазват от ерозия и наводнения.


Залесяването на тази територия е значимо и защото се извършва на мястото на хибридни тополови насаждения. Благодарение на горското стопанство в Асеновград 14 декара са били отделени за възстановяване на характерна крайречна гора от приоритетно местообитание от екологичната мрежа "Натура 2000". Подобен тип гори в България в момента съставляват едва 0,1% от общата горска територия.


"Радваме се, че за Световния ден на гората – 21 март, можем да се похвалим със създаването на нова гора, която тепърва ще допринася за процъфтяването на местните видове растения и животни", коментира Нели Дончева.


През следващите три години предстои полагането на допълнителни грижи за новата гора – отстраняване на плевелите, разрохкване на почвата и поливане на насажденията.


Като част от същия проект в защитена местност "Мартен-Ряхово" партньорите на WWF от РДГ - Русе, възстановяват 9,8 ха крайречна гора от черна топола и бяла върба, които също са характерни видове за крайречните гори по поречието на Дунав и притоците му. В защитена зона "Река Марица" РДГ - Пловдив, възстановява 12,8 ха крайречни гори от бяла върба, бряст, черна елша и летен дъб.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Като четох как за местене на лалугери са фръкнАли 500 000+, нищо чудно тук да сме платили по 100-200 лева за фиданка.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#1:"qwertqwert"]Като четох как за местене на лалугери са фръкнАли 500 000+[/quote]
  Къде си чел? ПИК?
  [quote#1:"qwertqwert"]нищо чудно тук да сме платили по 100-200 лева за фиданка[/quote]
  Нямам идея колко струва това залесяване, но знам, че една малка дупка на пътя се кърпи за около 100 лв. и издържа макс. 2 сезона.

 3. 3 Профил на keller
  keller
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Явно знаете как да стане, без да плащаме? Без отглеждане на фиданки на специализирани места, без транспорт, без консултация и участие на лесовъди, без наемане на работници? Колко давате за възстановяване на гора - 5 стотинки, 10, нищо? Въобще да възстановяваме ли нещо? Явно да махнем лалугерите и червеногушите гъски, както и защитата на природни и национални паркове. Да спрем ли и с реките и горите? Или да продължим? С колко гори да продължим - 1,2? В кои общини - кои общини да лишим от въстановявавен на гори? Или все пак да продължим в цяла България, като това означава да са замесени хиляди специалисти, работници и администратори, което струва усилия, нерви, образование, наутка и пари.

 4. 4 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "keller":

  много хубаво изказване - до сега не съм чела такова в този форум и ви подкрепям

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Как не ги е срам тези WWF? Да плащат тук на нек-ви, да вършат работата на държавата и да не могат Каролевци да обясняват как няма проблем да се унищожават 300 годишни мури, защото ще насадим другаде. И ще се види, че не садят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Джордж Карлин*: Природозащитниците не дават пет пари за планетата

  Най-голямата арогантност - да спасим планетата. Моля? Майтапите се! Да спасим планетата? Ние още не знаем как да се погрижим за себе си! Не знаем как да се грижим един за друг, а ще спасяваме шибаната планета? Уморих се от тия простотии. Писна ми от шибания Ден на Земята, и от тия самодоволни природозащитници, тези скапани буржоазни либерали, които си мислят, че единствения проблем на света е, че няма достатъчно велосипедни алеи. Искат да направят света безопасен за техните Волво.

  Всъщност, природозащитниците не дават пет пари за планетата, не им пука за планетата. Не и в абстрактен план, не. Знаете ли какво ги интересува? Чисто място за живеене. Техният собствен малък хабитат. Тревожат се, че може би, някой ден, в бъдещето, те може да бъдат персонално обезпокоени. Тесногръд, непросветен егоизъм не ме впечатлява.


  Освен това - нищо й няма на планетата. Нищо й няма! Планетата си е съвсем добре. Хората са прецаканите! В сравнение с човечеството, планетата си кара просто страхотно. Тук си е от 4.5 милиарда години. Някога мислили ли сте за аритметиката? Планетата си е тук от 4.5 милиарда години, а ние? 100 хиляди? Може би 200 хиляди? И сме се заели с индустрия от малко повече от 200 години. 200 години срещу 4.5 милиарда? И имаме самочувствието, че някак си сме заплаха?


  Планетата е преминала през много по-лоши неща от нас, преживяла е много по-ужасни неща от нас. Преживяла е милиарди години земетресения, вулкани, разместване на тектонични плочи, движение на континенти, слънчеви изригвания, магнитни бури, обръщането на магнитните полюси, милиарди години бомбардировки от комети, астероиди и метеори, цунамита, глобални наводнения, глобални пожари, ерозия, космическа радиация, повтарящи се ледникови епохи... и ние си мислим че някакви найлонови пликчета... и алуминиеви кутийки... могат да променят нещата?


  Планетата няма да отиде никъде. Ние си отиваме! Опаковайте си нещата, приятели. Отиваме си. Планетата ще си е тук далеч след като нас ни няма. Просто още една неуспешна мутация. Още една приключена биологическа грешка. Планетата ще ни отърси като досадни бълхи. Планетата ще бъде тук много, много, мноооооого дълго време след като ние си отидем. И ще се поправи. Ще се изчисти. Защото това е, което природата прави."

  *Джордж Карлин (12 май, 1937 - 22 юни, 2008 г.) е американски американски комик, актьор и писател, носител на награда Грами.Карлин е известен с политическия и черния си хумор, както и с точните си наблюдения върху езика, психологията и религията, като не се страхува да засяга много теми табу.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Много звучно има местността на новата гора.
  Дано няма само порои за да се хванат дръвчетата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK