Правителството прие плана за управление на "Централен Балкан"

Правителството прие плана за управление на "Централен Балкан"

© Нели ХристоваПравителството прие плана за управление на Национален парк "Централен Балкан" тази сряда (23 март), съобщиха от пресцентъра на кабинета. Утвърждаването на документа от Министерски съвет се случва пет месеца след като той беше одобрен от Висшия експертен екологичен съвет на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през октомври 2015 г.


Новият план за управление на "Централен Балкан" урежда какво е позволено да се прави и какво не в границите на този национален парк през следващите 10 години, както и условията за извършване на дейностите в неговите граници. Становището на експертите от МОСВ беше, че авторите на документа са постигнали баланс между опазването на биологичното разнообразие и развитието на туризма и използването на ресурсите от местното население.


За Балкана – една от най-ценните ни територии
Централен Балкан е една от най-ценните и най-големите защитени територии в Европа – втора категория според Международния съюз за защита на природата, припомнят от МС.


В парка има девет строги резервата с обща площ 20 019 ха – Боатин, Царичина, Стенето, Джендема, Козя стена, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна и Стара река. Първите четири от тях са част от Световната мрежа биосферни резервати по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Националният парк и осем от неговите резервати са в Списъка на представителните защитени територии на ООН.


В парка са представени 29 типа природни местообитания, от тях пет типа са приоритетни за опазване.


Какво урежда новият план


С новоприетия план се определя общата характеристика на защитената територия и компонентите й, функционалното зониране и режимите на територията, както и главните цели на управление.


С прилагането му ще се осигури опазването и поддържането на биологичното разнообразие на територията на парка, разнообразието на екосистемите и на видовете от флората и фауната, на природните местообитания и видове с национална и международна консервационна значимост, уверяват от Министерския съвет.


Планът залага възможност и за извършване на научни, образователни и възстановителни дейности, както и условия за устойчиво ползване на природните ресурси в Парка и за развитие на екотуризма.


От кабинета констатират, че планът е изготвен в съответствие с изискванията на Закона за защитените територии и Наредбата за разработване на плановете за управление на защитените територии. Съобразен е със съвременните и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии.


Кои планове все още се бавят


От министерството на екологията все още не са одобрили плановете за управление на другите национални паркове "Пирин" и "Рила", както и за природен парк "Витоша".


Всички те се работят от фирмата "Пролес инженеринг" с обществена поръчка, но срещу проектите за плановете им граждански и екологични организации внесоха редица негативни становища в МОСВ като предлагат разработване на изцяло нови проекти.


Проектите за планове за управление за Пирин и Витоша бяха върнати за преработване от изготвителя. Въпреки голямото забавяне и проблеми с проектите, екоминистерството не е съобщило какви са резултатите от редакцията и как ще се процедира с тези проекти за планове оттук нататък.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Аре отиде си(на кино) и Балкана. Май няма достатъчно вили на софиенци паралии и хотели. Сега вече ще има. Открито от Б.Б.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  И сега ли няма да повод да изгонят "Пролес" от поръчката?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Сиреч, както казва Бойко, защитиха огромна територия в която силните на деня да си ловуват без да се притесняват за нищо.

 4. 4 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Не може да се говори ангро за плана.
  Без план за управление една защитена територия е уязвима.
  С лош план за управление е още по-уязвима.

  Нека онези, които познават Централен Балкан, а също и са чели новия план, да се изкажат дали новият план залага фишеци някъде.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#4] от "keen":

  Изключително девствен Балкан, с вековни букови и Габрови гори! Много красив и величествен за тези които имат очи и душа!
  Бих искала да прочета плана. Някой, ако има линк?

 6. 6 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Осякоха издъно великолепните, вековни, букови и дъбови гори на Централния Балкан, както и на целия Балкан, разбира се и тогава взеха да приемат планове за "управление"!?

 7. 7 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Гневно
 8. 8 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А какво се случва извън границата на резервата ... поголовна сеч и всички ние си затваряме очите!

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Паркът е най-красив за туризъм през юни

  https://www.youtube.com/watch?v=-MpGic7mz9k

 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#6] от "uel35488284":

  Къде това? Имам претенции да познавам тази част от Балкана!

 11. 11 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#6] от "uel35488284":

  Къде това? Имам претенции да познавам тази част от Балкана!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK