Създаването на "Рила буфер" да се отложи до 2018 г., предлагат експерти

Създаването на "Рила буфер" да се отложи до 2018 г., предлагат експерти

© Анелия НиколоваОдобрението на нова защитена зона "Рила буфер", която трябва да бъде създадена по европейските директиви за дивите птици и местообитанията, да бъде отложено във времето, предлагат експерти на екоминистерството.


Обявяването на вековните гори на Рила за защитена зона, наречена "Рила буфер", се бави от 2007 г. Ако МОСВ изпълни препоръката на експертите си, решението поставя пред реален риск страната да бъде съдена от Евопрейския съд в Люксембург, след като през есента на 2014 г. Европейската комисия отправи последното предупреждение към България да изпълни задължението си да включи въпросната територия в Натура 2000, като част от орнитологично важно място "Рила". Тогава ЕК получи план с конкретни стъпки за изпълнение на задълженията, но екоминистерството забави с година вземането на решение.


А с днешна дата Националният съвет по биоразнообразие (НСБР) отново предлага на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да отложи разглеждането на документацията за новата защитена зона за опазване на дивите птици - "Рила буфер". Това са решили членовете на съвета на днешното си заседание, съобщават от пресцентъра на екологията. НСБР е консултативен орган към МОСВ, който съветва министъра по въпросите, свързани с биоразнообразието.
Като мотив за отлагането от съвета са посочили нуждата от извършване на допълнителни проучвания. Те трябва да бъдат възложени на експерти, които не са участвали в изготвянето на сегашното предложение. Допълнителните проучвания трябва да бъдат извършени в срок до 2 години или до 2018 г.


Предистория на "Рила буфер"


Горите в тези територии на Рила бяха обект на серия от заменки и идеи за развитие на ски курорти и ваканционни селища от офшорни фирми, припомнят природозащитници от "Зелени закони". Заменките бяха спрени с промяна на закона, но тяхното влияние все още блокира опазването на Рила.


България има една от най- добрите в Европа мрежи "Натура 2000", но все още има проблем заради невключване в защитени зони на вековни гори в Рила, което е задължение на страната ни по Директивите за защита на птиците и за хабитатите на Европейската комисия.


От 2007 г. поради обществен натиск и две писмо на ЕК в "Натура 2000" бяха включени териториите на Национален парк Рила и Природен парк Рилски манастир, но около 400 квадратни километра местообитания на редки видове останаха извън Натура 2000.


Вековните гори в Рила поддържат една от най-многочислените популации в страната на врабчовата кукумявка, пернатоногата кукумявка и трипръстия кълвач, както и важни популации на скалния орел, глухаря, сокола скитник, черния кълвач, белогърбия кълвач, козодоя и лещарката.


"Има категоричен и пълен консенсус между мнението на Българската академия на науките и природозащитните организации за границите на тази зона и за нейното изключително значение", декларират еколозите.


Вековните гори на Рила подслоняват и множество редки видове по Директивата за хабитатите, която също изисква също тяхното включване в защитена зона.


Вече няколко година еврокомисията неофициално декларира, че този проблем трябва да бъде решен. От 2007 г насам над 180 000 подписа на български граждани са били събрани в петиция за защита на Рила и над 20 депутатски въпроса са били отправени зададени в европарламента защо се бави нейното обявяване.


Другите предложения на съвета от днес


Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) съветва екоминистъра да върне за преработване проекта на Плана за действие за опазване на червеногушата гъска и внесен за повторно разглеждане.


Членовете на НСБР са приели предложенията за заличаване на защитена зона BG0000607 "Пещера Микре", за увеличаване площта на защитена зона BG0000266 "Пещера Мандрата" и за намаляване на защитена зона BG0000526 "Долно Линево", съответно промяна в границите ѝ.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 919 Неутрално  След като изгониха и френските инвеститори на проекта “Рила Дестинейшън”, утре Министерство на околната среда и водите и Зелените ще сложат кръст на целия туризъм в национален парк Рила, съобщиха от НГК „Природата за хората и регионите“.

  Рила Дестинейшън е френски проект за ски курорт, които инвеститори са някои от най-големите фирми в света за развитие на отдих и туризъм: Compagnie Des Alpes (най-голямото сдружение за планински туризъм във Франция), Egis, MDP Consulting, изключително силно подкрепен от френската държава и френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Инвестиционното намерение беше на стойност от около 500 милиона евро и разкриваше 8 000 работни места. Поради забавяне с 6 години на новия план за управление на Рила и поради намерението на Министерство на околната среда и водите отново да се поддадат на натиска на Зелените и да обявят нова зона по НАТУРА, наречена „Рила буфер“, французите се изтеглиха.

  Според публикация на The New York Times от 24.02.2015 г., изгоненият френски консорциум от България е подписал договор с Търговското Министерство на Косово за модернизация на ски центъра Брезовица. Същата група от инвеститори, която стои и зад френските ски курорти като Вал д'Изер, Тине и Мерибел, се съгласи да инвестира половин милиард долара, около 410 милиона евро, през следващите 17 години, за да направи Брезовица един от най-големите, ако не и най-големият, планински курорт на Балканите.

  Френските инвеститори бяха прогонени, въпреки ужасяващото състояние и живот на хората в селата около Рила и обезлюдените 40 села с 27 000 души население.

  МОСВ е решиха, че е по-важно да се опазят пернатонога кукумявка, ливадния дърдавец и рибата главоч, отколкото да дадат възможности на местните да си намерят работа и препитание в новите проекти. Утре, Националният съвет по биологично разнообразие към МОСВ в колаборация с двама българи – брюкселски чиновници и няколко зелени неправителствени организации ще приемат нови забрани, обхващащи и най-ниските части на Рила планина. Това със сигурност слага край на всякакви възможности за туризъм и икономическо развитие на тази част от България.

  С приемането на нови забрани на практика се слага край и на много малки проекти на общините около Рила планина. Приетият с огромен ентусиазъм проект от хората в община Дупница за малка ски зона със само 12 километра писти, извън границите на национален парк Рила, ще бъде провален.

  Обезсмисля се и проектът на община Костенец за спа туризъм и малка туристическа зона. Забравя се завинаги възможността за разширение с няколко писти и съоръжения на най-стария курорт на Балканите – Боровец. Други проекти в областта на туризма в Говедарци, Бели Искър и Маджаре също ще бъдат ликвидирани. Със сигурност се стопира и развитието на ски зона Картала до Благоевград.
  Утре, след като МОСВ и Зелените ликвидират туризма в Рила, се очаква да се отпуснат нови 50 милиона лева за опазване на червеногушата гъска. Очевидно, това ще е наградата от държавата към Зелените, затова, че за 10 години успяха да унищожат туризма в българските планини.

 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Царо е благодарен и може спокойно да си изсече горите!
  Царедворците и заменкаджиите също!

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Трябват им още 2 години, за да доизсекат гората.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"Само Левски"]целия туризъм в национален парк Рила[/quote]

  Рила е НАЦИОНАЛЕН ПАРК! Кви туризми, хотелски комплекси, инвеститори и тинтири-минтири? Е, няколко десетки сапаревци губят възможността да са сервитьори, камериерки и проститутки, но тва е.

 5. 5 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":

  И да ги доизнесът извън България, де!?Мафията, която разори Природата на територията на страната, капитализира това гибелно разорение в стотици милиони, разпределени според мафиотските им рангове из техните "кесийки" !

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Весело

  До коментар [#2] от "гражданин":
  Тези "експерти" работят на заплата и по поръчка на "царо, царедворците и заменкаджиите" драги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  След като инвеститорите са френски би трябвало нашите еколози да се доверят...

 8. 8 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Само Левски":

  ходи на Банско и Сл.Бряг да си почиваш на асфалта.

 9. 9 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Учените в съвета гласуваха против отлагането, но държавните чиновници - МОСВ, МЗХ, ИАГ, ИАОС, свършиха хубавата работа. Лъжат Европейската комисия, като селски тарикати, увъртат, шикалкавят. Чакат до последния момент, като ни нагъзят, тогава ще се сетят спешно за държавния интерес. Така стана и с Калиакра. Супер-гнусна история. Този НСБР е само за миене на очи, за нищо друго не става.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  То само една национализация ще спаси горите. Дотогава природозащитниците трябва да са нащрек.

 11. 11 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Никога не съм можела да разбирам отлагането. Просто не е далновидно.

 12. 12 Профил на room101
  room101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Оставка, разследване, съд и затвор за тея експерти!

 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  [quote#1:"Само Левски"]НГК „Природата за хората и регионите“. [/quote]
  ооооо тея пак излезаха от бетоновите укрития в банско.
  каке банско. има ли дъждовна канализация бе региони.
  и какъв и е капацитета.
  кажете бе региони.

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Предлагам Рила-буфер да го разширят. От Калотина до Бургас и от Видин да Малко Търново..... да се отворят нови сметки за грантове за спасяването на мравки, хлебарки, мишки и кучета. Нови зелени октоподи и да лапат.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До най-горния - левскаря
  Какви френски инвеститори са ти в главата?
  От такива "инвеститори" я докарахме до под крушата -пример са морето, Банско, Пампорово.
  Като го излеете този бетон, забравете за всякакъв летен туризъм. Ти устойчив туризъм знаеш ли какво значи?
  И от къде ще ти дойдат скиорите през зимата? От Франция може би?

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Докато изчезне вековната гора.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  [quote#15:"Чинчила"]Какви френски инвеститори са ти в главата?
  От такива "инвеститори" я докарахме до под крушата -пример са морето, Банско, Пампорово.[/quote]
  Ти май бъркаш френските с руски? Я ми кажи за една - единствена френска инвестиция по морето?

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  ГЕРБ наистина са гроб - правят всичко възможно нищо да не се промени, всичко да се загроби.

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Бизнеса продължава !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До по-горния
  Геб ще загуби гласове в тези общини точно заради презастрояването и като резултат от това съсипването на дребния хотелиерски бизнес и унищожаването на къмпинг туризма по черноморието.
  Опазването на природата, доколкото я има още в България, също може да се капитализира и това също е инвестиция в туризма.

 22. 22 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Туризма у нас има нужда от развитие ,а екозащитниците само пречат и то без нито един нормален довод ,всички знаем ,че тяхната цел не е да запазят природата ,а да си напълнят джобовете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK