Блатното кокиче може да се събира само в четири находища

Блатното кокиче може да се събира само в четири находища

© МОСВТази година блатното кокиче ще може да се събира на територията на четири находища в защитените територии, а разрешеното количество е до 5 000 кг. Това гласи заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, информира пресцентъра на ведомството в петък.


Точно сега започна масовият цъфтеж на лечебното растение, което е под защита на Закона за биологичното разнообразие. Надземната част на блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, който се използва като съставка на лекарствен препарат – нивалин. Той е открит от д-р Димитър Пасков през 1956 г. и се смята за едно от най-големите български научни постижения на 20 век.


Блатно кокиче ще може да се събира в защитените местности "Дебелата кория" в землището на с. Блатец, Сливенско, където квотата 1000 кг, в землището на с. Присад, Бургаско – 1000 кг, в защитената местност "Калината", Бургаско –1500 кг и в местността "Блатото" край Ямбол – 1500 кг.
През 2016 г. е забранено събирането на листно-стеблена маса в останалите 12 защитени местности и територии в общините Свиленград, Хасково, Шумен, Бургас, Ямбол и Пловдив.


В страната са описани 40 находища, в които до 1970 г. са се добивали до 15 т суровина, но през последните години запасите от вида намаляват рязко поради промените в климата. Затова всяка година министърът на околната среда и водите определя къде и колко може да се бере.


Към начина на събиране има строги изисквания – растението се изрязва на височина 5-7 см над земята, а 20-30% от площите трябва да се оставят непокътнати. Причината е, че от едно и също място може да се събират билки през една година, а при продължително засушаване - още по-рядко. Любопитно е също, че популациите по р. Дунав не съдържат галантамин.


Санкцията за незаконно бране и търговия с кокичета е до 5000 лв. за физически лица и до 10 хил. за юридически. Контролът се извършва от РИОСВ.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2102 Любопитно

  Блатно кокиче ще може да се събира в защитените местности "Дебелата кория" в землището на с. Блатец, Сливенско, където квотата 1000 кг
  ========
  Там нямаше ли казарма !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4765 Неутрално

  "Надземната част на блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, който се използва като съставка на лекарствен препарат – нивалин"...


  А нивалина от 10 мг. х 60 тб. струва 40 лв.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 3. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Ето още едно дашно поле за зелените корумпета - да мътят блатно кокиче, след като измътиха лешоядите. 1000€ на кокиче, какво му плащаш?

  Няма ли прокуратура в тая държава да се самосезира питам аз?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 4. 4 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Действието на галантаминът е открито от д-р Пасков, а не самият галантамин. Няма съмнение, че това е много голямо постижение.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Много хубава статия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK