От WWF предлагат мерки за прозрачност и законен добив на дървесина

От WWF предлагат мерки за прозрачност и законен добив на дървесина

© WWFГаранция за публичност при изпълнението на дейности в общинските и държавни горски територии и за законен произход на дървения материал на пазара чрез нормативни изменения – за това настоява природозащитната организация WWF в свои становища, изпратени до Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) в понеделник, съобщават еколозите.


Повод за писмените становища е процедурата по изменението на две наредби към Закона за горите – Наредбата за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и Наредбата за контрола и опазването на горските територии. Подобряването им трябва да ограничи нарушенията на Регламент 995 на Европейския съюз за противодействие на незаконния дърводобив, тъй като според доклад на Европейската комисия от 18 януари той не се прилага ефективно в повечето страни от съюза.


"Повишаването на прозрачността при възлагането на дърводобива и продажбата на дървесина е ключово важно за ограничаване до минимум на злоупотребите и корупцията в горския сектор. Особено слаба е защитата на публичния интерес и свободната конкуренция при възлагането и изпълнението на дългосрочни договори за дърводобив, на договори без конкурс, както и на договори за продажба на дървесина на корен, при които отсечената дървесина става директно собственост на дърводобивните фирми", обяснява Александър Дунчев, експерт в програма "Гори" на WWF.
От организацията считат, че е необходимо горските служители, издаващи превозните билети, да отговарят за законността на транспортираната от гората дървесина, за да няма съмнения кой разрешава да бъдат продавани незаконно отсечени дървета. По думите на Нели Дончева, ръководител програма "Гори" във WWF, в момента е размита отговорността на българския пазар да се допуска единствено законно добита дървесина. Тя припомни, че България е подписала регламента на ЕС за дървения материал и от 2013 г. е поела ангажимент да гарантира на практика законността на този пазарен сектор.


Прикриването на реално добитите обеми дървесина и липсата на ясни правила за видимост и наличие на номер на марката върху дърветата за сеч са двата най-масови начина за кражби от горите в момента. "Така например чрез поставянето на отпечатък от фалшива марка, която наподобява по форма или размер контролната горска марка, за сеч се обозначават много повече от позволените дървета и не съществува механизъм, по който да се регистрира нарушението" – предупреждава Александър Дунчев.


Най-съществените изменения и допълнения, предлагани от WWF:
– задължително издаване в електронен вид на всички документи, необходими за превоза и преработването на дървесина чрез обща електронна система
– поставяне на ограничения във времетраенето на превозните билети за малки разстояния
– служителят, издаващ превозен билет за транспортиране на дървесина от временен склад, да се уверява и да носи отговорност за законния й произход
– гарантиране на публичността на контролната дейност на отделните стопанства
– прецизиране на маркирането на определените за сеч дървета чрез изискване за ясно отбелязване на номерата на контролната горска марка.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защо динко и перата не ловят тия, дето изсекоха Странджа? Защо бе, мутри мръсни? Защо?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  WWF имат ли нещо общо с WTF?

 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#1] от "forum_terrorist":

  Много просто - тогава няма как да си оправдаят делата с патриотизъм, Левски и Ботев.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Алоу, от целия добив на дървесина, държавата печели едни супер смешни 20 млн на година! Ай сиктир! Нема нужда! за мебелната промишленост и за огрев на местното население съм готов на компромис, ном промишлен дърводобив, с цел износ е НАПЪЛНО НЕПРИЕМЛИВ! Печелят дървосекачите, печелят частните търговци, приближени до ДПС и ГЕРБ! Губи природата! Налагат ни скъпи и обще взето неефективни ВЕИ-та за милиард на година! А не искат да спрат пагубна за природата дейност, от която "печалбата" е ЖАЛКА!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Кауньи , ето ви една идея ,която може да свърши страхотна работа в световен мащаб дори ,при подходяща кампания :
  Ако дърветата не се секат до пън , а се отсичат само 30-40-50 см по нагоре , то дървото не умира и се възобновява , т.е пораства отново.
  Лятото бях по планините , срещнахме орки с резачки , дето яко секат , казах им това и ония гледаха ,като извънземни . Най енТелугентния между тех дойди и изръмжа нещи от сорта : Да , ама след туй ,като растяло евентуално дървото нямало да дава хубава дървесина ? Викам му : Калъф, а вие освен да сечете залесявате ли о ин ме гледа тъпо
  Така , че ако се проведе съответната кампания (хем сорсоидите да захлебят , щот те нищо друго освен пиар вой - не могат да правят На този етап WWF=WTF ?) Би имало огромен ефект : 1. Хем е добива матрял 2. Запазваме дървото живо 3. Защитаваме почвата от ерозия и свлачища 3. Пестим разходи от залесяване , при положение , че то изобщо не се извършва !
  Запомнете : Само 40 -50 см по нагоре да се реже дървото ! Елементарно е !
  Таковайте се
  Поздрави
  Аре ви видим , боклици , фостата !

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Гаранция за публичност при изпълнението на дейности в общинските и държавни горски територии и за законен произход на дървения материал"

  може да се постигне като се разкъсат обръчите на ДПС, ДОСТ и сие.
  Веднага да се забрани износа на дървен материал - за огрев, бичен и т.н.

 7. 7 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Каквото и да предложат от WWF,незаконната сеч едва ли ще бъде ограничена,защото няма никакви наказания за извършителите(особено в България).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 8. 8 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Индиана":

  Баш!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 9. 9 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  аман от самоназначени еколози. пак оправдаха лапкането

 10. 10 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#7:"Михаил Маринов"]Каквото и да предложат от WWF,незаконната сеч едва ли ще бъде ограничена,защото няма никакви наказания за извършителите(особено в България).[/quote]

  Абе то има наказания, но не се прилагат на практика, ето едно от тях: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1266422

  Ако има повече такива ефекти за тези дето секат, не по 1куб., а цели гори, ще запазим биосистемите си!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 11. 11 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  WWF- тия не бяха ли по усвояването . Едрите усвоители ща контролират по дребните- МУХаХаХАаХа

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Гората се възстановява, но не и когато се сече прекомерно, като в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK