Български екопроект взе европейска награда "Натура 2000"

Български екопроект взе европейска награда "Натура 2000"

© WWF-БългарияБългарският природозащитен проект "За Балкана и хората" взе европейската наградата "Натура 2000" в категорията социално-икономически ползи. Призът е бил връчен на официална церемония от европейския комисар по околна среда Кармену Вела в понеделник (23 май).


Проектът се изпълнява в девет зони от мрежата "Натура 2000" в Западна и Централна Стара планина, където земеделските стопани и малките предприятия са пряко заинтересовани от дългосрочното съхраняване на природните ресурси. Инициативата показва как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България.


"За Балкана и хората" се реализира вече четири години от десет български и швейцарски организации, четири от които са членове на природозащитната коалиция "За да остане природа в България".
"Във встъпителните си слова комисар Вела отбеляза, че противопоставянето околна среда - икономика е неактуално. Това е категорията, която показва именно това. А този проект още по-силно онагледява тази теза чрез своя фокус, който е плащанията за екосистемни услуги", каза Джеръми Уейтс, генерален секретар на Европейското бюро по околна среда, на церемонията по награждаването.


"Старопланинската верига е едно от най-красивите кътчета на природата, но се сблъсква със сериозни икономически трудности, с обезлюдяване на целия район. И този тип проект, бих ги нарекъл клъстър проекти, показват как едновременно могат да се печелят пари и да се опазва природата. И затова смятаме, че това е много заслужен победител."


"За Балкана и хората" се реализира вече четири години от 10 партньора. Пет български организации - Фондация за биологично земеделие "Биоселена", Асоциация на парковете в България, Българска фондация "Биоразнообразие", WWF България, Българско дружество за защита на птиците, последните 4 са от коалиция За да остане природа в България, и 4 швейцарски организации - "Pro Натура"/"Приятели на Земята", REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE, както и Министерството на земеделието и храните чрез Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Осъществява се с финансовата подкрепа на Българско-швейцарската програма за сътрудничество.

Плащанията за екосистемни услуги, икономическите механизми, подпомогнатите от проекта природосъобразни бизнеси, а също и механизмите за подкрепа на защитените територии изхождат директно от природните ресурси или са насочени към опазването на тези ресурси. Те опазват пряко местообитания като планинските пасища, старите гори, вододайните зони, заяви по време на награждаването Веселина Кавръкова, ръководител на WWF - България.


Според нея нещата се случват, когато се работи заедно. "Трябва да бъдат събрани на едно място местните хора, властите, да бъде включена обществеността, трябва да се популяризира спецификата на района. Тогава нещата се случват. А освен това трябва да се работи с постоянство. Наградата ни отваря врата да продължим, за да се утвърдят практиките и да останат устойчиви във времето."

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Похвално, но не ставя ясно на читателя в какво точно се състои въпросната устойчива програма.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 2. 2 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#1] от "zo":

  Важното е, че са взели награда, а какъв е проектът не е толкова важно.

 3. 3 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Устойчивата програма се състои в това че се набелязва мерки , за да има устойчиво крадене

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK